Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/diplomat-for-usa-och-sakerhetsagent-for-kuba/
Export date: Wed Jul 24 21:56:34 2024 / +0000 GMT

Diplomat för USA och säkerhetsagent för Kuba!
USA-diplomat var agent för Kuba i 40 år

En viktig anledning till att så många mordplaner (bland annat 638 belagda attentatsplaner mot Fidel Castro), sabotageförsök och undergrävande verksamhet mot Kuba misslyckats beror på att Kuba har vänner överallt. Kuba söker inte USA:s militära hemligheter. Syftet med att samla information är att skydda Kuba mot attentat och sabotage. En stor fördel för Kuba är att de som delar information med Kuba inte gör det för pengar, utan av idealism. De anser USA:s politik orättvis, inhuman och kriminell. Hittills har Kuba haft mycket stora framgångar på området och därmed kunnat skydda ön mot fientliga planer. Bland annat SvT har nyligen uppmärksammat fallet med diplomaten Victor Manuel Rocha som sägs ha arbetat för Kuba i 40 års tid. 

En före detta USA-diplomat erkände att han spionerat för Kuba i decennier och berättade för en domare på torsdagen att han avser att erkänna sig skyldig till federala anklagelser som härrör från hans spionage på uppdrag av den kommunistiska regimen.

Victor Manuel Rocha, tidigare USAs ambassadör i Bolivia, åtalades i december 2023 för att ha spionerat för Kubas underrättelsetjänst i fyra decennier. Under en förhandling i federal domstol i Miami på torsdagen sade Rocha att han hade gått med på att erkänna sig skyldig till två anklagelser om konspiration för att agera som agent för en utländsk regering, enligt The Associated Press. Åklagare gick med på att avfärda mer än ett dussin andra anklagelser i utbyte mot hans erkännande, sade AP.

De två åtalspunkterna har ett maximalt straff på mellan fem och tio år bakom galler. AP rapporterade att Rocha svarade "I am in agreement" när domaren frågade honom om han ville ändra sitt erkännande. Hans avsikt att ändra sitt erkännande återspeglades i domstolens protokoll efter förhandlingen. Rocha ska tillbaka till domstolen den 12 april. Utredarna påstår att Rocha rekryterades av Kubas spionorgan, Directorate of Intelligence, i Chile 1973. Underrättelsetjänsten instruerade honom att skapa en täckmantel för att dölja sitt dubbelliv, enligt åklagarna.

Efter Rochas arrestering beskrev justitieminister Merrick Garland fallet som "en av de mest omfattande och långvariga infiltrationer av den amerikanska regeringen som utförts av en utländsk agent". Han sade att Rocha sökte jobb inom den amerikanska regeringen som "skulle ge honom tillgång till icke-offentlig information och möjlighet att påverka USA:s utrikespolitik".

Regeringen har inte offentligt sagt vilken information Rocha kan ha lämnat ut till Kuba eller hur han kan ha påverkat USA:s politik. Rocha hade säkerhetsklassning på hög nivå, vilket gav honom tillgång till topphemlig information, enligt åtalet. Rocha hade minst tre möten med en FBI-agent under täckmantel, som den pensionerade diplomaten trodde var en representant för Kubas spionorgan. Han refererade till USA som "fienden" och sade att "det vi har gjort" var "enormt" och "mer än en grand slam", enligt åtalet. "Min främsta oro, min främsta prioritet var ... alla åtgärder från Washingtons sida som skulle kunna äventyra ledarskapets liv eller revolutionen själv", ska Rocha ha sagt till den hemliga agenten.

Rocha föddes i Colombia och blev naturaliserad amerikansk medborgare 1978. Under mer än två decennier med början 1981 arbetade han för utrikesdepartementet i olika positioner i Latinamerika, inklusive som ambassadör i Bolivia från 2000 till 2002. Kuba föll under hans ansvarsområde när han tjänstgjorde som chef för interamerikanska frågor vid Nationella säkerhetsrådet och som biträdande chefstjänsteman vid USA:s diplomatiska beskickning i Havanna. Efter att ha lämnat utrikesdepartementet var han rådgivare till befälhavaren för USA:s södra kommando, vars ansvarsområde inkluderar Kuba.

Rochas anställning hos USA:s regering överlappade med Ana Montes, en tidigare analytiker vid Defense Intelligence Agency som tillbringade 20 år i fängelse för att ha spionerat för Kuba innan hon frigavs 2023. Hon rekryterades av kubansk underrättelsetjänst 1984 innan hon anställdes av Defense Intelligence Agency. I ett av sina möten med den hemliga FBI-agenten sade åklagarna att Rocha berömde en amerikansk regeringsanställd som hade spionerat för Kuba och sade att hon "var förrådd". "Tyvärr skulle hon ha gjort mycket mer om hon inte hade blivit förrådd", sade han och identifierade henne senare som "Ana", enligt åtalet.

Åklagaren kräver 60 års fängelse för Rocha.

CBS News 240229  (ZT)

Victor Manuel Rocha, ex-U.S. ambassador, admits to spying for Cuba for decades 1

HÄV BLOCKADEN OCH TERRORSTÄMPLINGEN AV KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72
Links:
  1. https://www.cbsnews.com/miami/news/victor-manuel-r ocha-cuba-spy-us-ambassador-guilty-plea/?intcid=CN M-00-10abd1h
Post date: 2024-04-14 07:56:00
Post date GMT: 2024-04-14 06:56:00

Post modified date: 2024-04-14 07:56:00
Post modified date GMT: 2024-04-14 06:56:00