Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/efter-ian-aterstallningen-gar-gradvis-framat/
Export date: Wed Feb 28 6:25:16 2024 / +0000 GMT

Efter Ian – återställningen går gradvis framåt
Efter Ian – återställningen går gradvis framåt

Några notiser från Prensa Latina:

 

Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez fördömde i dag USA-regeringens bristande känslighet för de destabiliserande åtgärderna mot den största av Antillerna.

"Det är förståeligt att USAs regering prioriterar och oroar sig för att utreda och förhindra en upprepning av händelser som angreppet på Capitolium", sade utrikesministern på Twitter. Samtidig påpekade han att "vem som helst skulle förvänta sig samma känslighet när det gäller främjandet och finansieringen av liknande destabiliserande åtgärder mot en suverän stat som Kuba".

Det kubanska folket har i över 60 år levt under en ekonomisk, kommersiell och finansiell blockad som förkastats av det internationella samfundet. Donald Trumps regering intensifierade denna politik genom att införa 243 åtgärder som bibehållits av den nuvarande presidenten, Joe Biden.

I november kommer FNs medlemsländer återigen att rösta om den kubanska resolutionen "Nödvändigheten av att upphäva den ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad som Förenta staterna har infört mot Kuba".

 

Kubas president Miguel Díaz-Canel insisterade på behovet av att ta hand om alla som drabbats av orkanen Ian. Under en rundtur i kommunen Viñales, i provinsen Pinar del Río, kontrollerade presidenten hur återhämtningen fortskrider, tillsammans med de lokala myndigheterna och de människor som tog emot honom. Han talade med elektrikerna i de brigader som arbetar outtröttligt och fick veta att i Viñales har 27 procent av elen återställts.

Hittills har 1 474 personer fått hjälp och att 1 248 personer har registrerats för att få tillgång till byggmaterial. I Puerto Esperanza, där orkanen lämnade landet, orsakade Ians kraftiga vindar skador på 1 444 hus, i de flesta fall taken. Mer än 30 ton cement, takpannor, vattentankar och madrasser m.fl produkter har anlänt dit.

 

Återställandet av elförsörjningen i Pinar del Río, som ödelades av orkanen Ian, går gradvis framåt. 45 procent av de 235 311 som är anslutna till det nationella elnätet har fått servicen tillbaka tack vare arbetsbrigader från flera kubanska provinser. Mer än hundra distributionselektriker och tekniker arbetar med att återställa elnätet.

Över 405 000 stolpar och 875 transformatorer rapporteras ha fallit ned, och dessa håller också på att repareras, men skadorna är betydande och kan inte jämföras med tidigare väderfenomen. Därför är kommunerna San Juan y Martínez, San Luis och Viñales fortfarande strömlösa. Här har generatorer installerats för viktig service som hälsovård, vatten, bagerier och banker.

Utrustningen finns också vid källorna för vattenförsörjningen, särskilt i huvudkommunen där flest invånare bor. Tankbilar används också, även från andra delar av landet. Idag har 90 procent av befolkningen återfått denna service, och generatorer används för leveranser till flerfamiljshus i områden utan elektricitet. Vattenkällor har också skadats och man försöker hitta alternativ.

 

­I dag presenterade colombianska arbetare inom elsektorn kampanjen Cuba UNE-Colombia te pone corazón till stöd för sina kollegor på ön som nyligen drabbades av orkanen Ian. Kampanjen består av en donation av uniformer, hjälmar, stövlar och särskilda verktyg för elarbetare i systerrepubliken Kuba. Han förklarade att donationen görs på grund av de skador som orkanen Ian orsakat på det nationella elsystemet i Antillerna.

Kampanjen inleds idag och pågår fram till den 1 november. Cuba UNE-Colombia te pone corazón kommer att få sällskap av fackföreningsmedlemmar från olika regioner i landet, bland annat Barranquilla, Medellín, Cartagena och Bogota.

Prensa Latina 221013  (nedkortat)
/cv

 

Post date: 2022-10-14 08:05:43
Post date GMT: 2022-10-14 07:05:43

Post modified date: 2022-10-14 08:05:43
Post modified date GMT: 2022-10-14 07:05:43