Efter samtal i Oslo: Maduro erbjuder tidigarelagda val till Nationalförsamlingen

Foto: Prensa Presidencial/Marcelo García

 

Venezuelas president Nicolas Maduro föreslår nyval till landets parlament, Nationalförsamlingen. Oppositionen är tyst som en mus!

Venezuelas president Nicolas Maduro föreslog igår under en massdemonstration i huvudstaden Caracas, med anledning av hans första år på presidentposten, att flytta fram valen till landets Nationalförsamling. Demonstrationen avslutades vid presidentpalatset Miraflores där Maduro tackade för det stora stödet under hans andra mandatperiod, som har varit intensiv och kantat av ett permanent ekonomiskt krig och direkta hot om krig från USA. Maduro underströk att han är en fredens man och att samtalen i Oslo mellan regeringen och oppositionen uppenbarligen har gett resultat.

– Ja till freden, ja till en dialog, ja till utveckling, sa Maduro inför tusentals jublande chavister i Caracas.

På mötet föreslog han att flytta fram valet till landets parlament, Nationalförsamlingen, som sedan 2016 befinner sig ”suspenderat” efter ett beslut av Venezuelas Högsta Domstol. Den fattade beslutet efter att det upptäckts valfusk i delstaten Amazonas där tre kandidater från oppositionen hade svurits in som ledamöter till parlamentet i trots mot Högsta Domstolens beslut att underkänna valet i Amazonas. Men oppositionsmajoriteten i Nationalförsamlingen vägrade att underkasta sig HD:s beslut om att utlysa nyval i valkretsen varför hela Nationalförsamlingen förklarades suspenderat.

– Låt oss genomföra val till Nationalförsamlingen uppmanade Maduro på massmötet, för att se vem har folkets röster. Vi antar utmaningen, för vi vill se en fredlig, demokratisk utgång via valet, sa Maduro och fick bifall från den tusenhövdade publiken.

Den 20 maj 2018 genomfördes det senaste presidentvalet där fyra presidentkandidater, tre från oppositionen och Maduro från vänstern, deltog. De USA-stödda extrema högerpartierna Voluntad Popular, som nickedockan Juan Guaidó tillhör, och Primero Justicia, det andra högerpartiet vars främsta ledare befinner sig i Colombia, valde att bojkotta valet.

Månaderna innan hade Spaniens före detta regeringschef, Rodrigo Zapatero, utarbetat ett förslag till politisk lösning på krisen i Venezuela tillsammans med Dominikanska Republikens utrikesminister och president. Och det var i Dominikanska Republikens presidentpalats som den gemensamma överenskommelsen skulle undertecknas av bägge parter, som hade kommit överens efter hårda förhandlingar. Bland annat om utformningen av presidentvalet.

Men Julio Borges, från Primero Justicia, som var överens om innehållet fick en timma innan undertecknandet ett telefonsamtal från Rex Tillerson, som vid tillfället i februari 2018 var Trumps utrikesminister och befann sig i Colombia. Alla tolkar den uteblivna oppositionen underskrift denna kväll i presidentpalatset som direkt påverkan från USA om att ”finna en annan väg”, en våldets väg. Pressfotograferna fick återvända denna ljumma karibiska kväll utan sina bilder.

Vid valet den 20 maj vann Nicolas Maduro presidentvalet med 68 procent eller 6,2 miljoner röster, 1,9 miljoner röster fler än andremannen, Henri Falcón, som fick 21,2 procent. På tredje plats kom en baptistpastor med drygt tio procent.

Dick Emanuelsson 190522

Ett förtydligande om det som föregick presidentvalet för ett år sedan

Oppositionens undertecknande uteblev

– I förhandlingarna mellan oppositionen och regeringen i Dominikanska Republiken föreslog oppositionen att presidentvalet skulle genomföras i början av juni 2018 mot regeringens förslag på slutet av mars. Zapateros avtalsutkast blev den 22 april som bägge parter kom överens om.

Bara Julio Borge vet vad som hände”, sa kommunikationsministern Jorge Rodriguez på en presskonferens för en halvtimma sedan när Borge inte anlände och skrev under avtalet framför hundratals TV-kameror i Dominikanska Republikens utrikesdepartement.

För att tillmötesgå MUD och rädda Zapateros & Medinas avtal beslöt regeringen att flytta medlarnas datum för valet från 22 april till 20 maj. Men det är uppenbart, enligt initierade källor, att oppositionen av USA förbjöds att delta i valet. Vad USA:s strategi handlade om var att skapa en bild av en icke legitim regering i Caracas vid valet den 20 maj.

https://dickema.blogspot.com/2018/05/valet-i-venezuela-folket-som-vagrar.html