This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Mon Apr 15 2:36:08 2024 / +0000 GMT

”En invasion av Venezuela förbereds”
”En invasion av Venezuela förbereds”

”Det uppenbara kan inte döljas; en invasion av Venezuela förbereds, men det värsta av allt, med hjälp av narkotikahandeln. Om det inträffar kommer ett historiskt och katastrofalt sår att växa i vårt Latinamerika!”

Det sa den colombianske senatorn Gustavo Petro till den venezuelanska dagstidningen VEA den 29 maj. Petro var presidentkandidat vid förra årets val i Colombia där han fick åtta miljoner röster, det högsta röstetal en vänsterkandidat någonsin fått. Vi kan dessutom tillägga att Petro förmodligen hade vunnit valet om det hade gått hederligt till. Kandidaten som vann, högerextremisten Ivan Duque, ”köpte” hela den karibiska kustremsans röster. Att Petro dessutom är en före detta gerillasoldat från M19-gerillan bekräftar det enorma missnöjet som råder med den förda politiken i Colombia.

USA-ambassaden, och inte Duqueregimen, offentliggjorde att 800 infanterisoldater från USA:s elitstyrkor ska ansluta sig till den colombianska armén i juni. Nyheten föll ner som en bomb i landet. Inte ens regeringen yttrade sig, än mindre Statsrådet eller senaten, som är de som ska godkänna beslutet om utländsk trupp på colombiansk mark. Enligt Petro bekräftar det att det är USA-ambassaden eller State Departement som är den instans som fattar dessa beslut i det sydamerikanska landet.

Vid upprepade tillfällen har Petro uttryckt sitt avståndstagande från en utländsk militär invasion mot Venezuela.

Inte bara Petro har kategoriskt avfärdat planerna på en invasion av Venezuela från colombianskt territorium. Även senator Armando Benedetti, från förre president Juan Manuel Santos´ U-parti påminde om uttalandet från amiral Craig Faller, USA:s Militära Sydkommandos chef, som i mars sa ”att hans uppdrag var att tillfångata Maduro för narkotikahandel”.

– Idag är hans trupper på väg och jag är inte intresserad av om de fångar honom eller inte. Men de ska inte utsätta vårt land för ett krig som inte är vårt, säger Benedetti.

Venezuelas försvarsminister general Vladimir Padrino Lopez, bekräftar att Colombia är ”ett land ockuperat av utländska styrkor genom att det tillåter USA-trupper på colombiansk mark.”

– Först var det Plan Colombia, sedan Plan Patriota. Därefter överlät Colombia (sju) militärbaser (till Pentagon) på sitt territorium. Nu skickar de elittrupper med täckmanteln ”kamp mot narkotikahandel”. Således är Colombia ett land ockuperat av utländska styrkor som inte har kunnat stoppa produktionen av droger, sa Padrino på sitt Twitter-konto.

I ett andra Twittermeddelande uppgav Padrino att han ser med djup smärta på den ständiga förnedring som de colombianska väpnade styrkorna utsätts för genom närvaron av ”USA:s imperialistiska stövel”.

Han erinrade också om uttalanden från president Hugo Chávez 2009, året innan den förre presidenten Alvaro Uribe överlät sju militärbaser till USA, som sa:

”Colombia är tyvärr ett brohuvud i USA:s strategi i Sydamerika och naturligtvis dess operationscentrum (…). De nya militärbaserna utgör en verklig fara mot regionens suveränitet och stabilitet.”

Dick Emanuelsson 200609

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 - 0

Swish 123 182 37 72

 

 


Post date: 2020-06-11 20:54:03
Post date GMT: 2020-06-11 19:54:03
Post modified date: 2020-06-11 20:54:03
Post modified date GMT: 2020-06-11 19:54:03

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com