Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/en-rattsvidrig-och-allt-hardare-blockad-mot-kuba-usa-stoppar-tankfartyg/
Export date: Sat Jun 15 8:47:27 2024 / +0000 GMT

En rättsvidrig och allt hårdare blockad mot Kuba. USA stoppar tankfartyg.




USA närmar sig total blockad av Kuba

Under året har USA:s åtgärder mot Kuba och Venezuela intensifierats. Nu inför USA sanktioner mot fartyg, företag och rederier som skeppar olja till Kuba. Landet vänder sig nu till det internationella samfundet då USA hindrar oljeleveranser från att komma till landet. Det sker i strid med reglerna för den internationella sjöfarten och i strid mot internationell rätt.

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez uppmanade i måndags det internationella samfundet att hindra USA:s regering från att fortsätta att stoppa oljeleveranser från andra länder att nå Kuba.

”Kuba uppmanar det internationella samfundet att hindra USA:s åtgärder mot vårt folks integritet och upphöra med fientligheterna och de sanslösa och oansvariga handlingarna från den nuvarande administrationen”, skrev ministern på Twitter. Rodriguez betecknade det som en folkmordsplan när USA stärker sin belägring och sina ekonomiska attacker mot den kubanska ekonomin, nu genom att hindra oljeleveranser till landet.

”USA ökar sina piratdåd mot Kubas ekonomi. De genomför illegala aktioner genom att förfölja fartyg och hotar sjöfart och rederier, försäkringsbolag och regeringar. Allt för att hindra att bränsle når ön. Det är en plan för folkmord”, skrev utrikesministern.

Trumpadministrationen har gradvis ökat sanktionerna mot Kuba under detta år. Bland de skadliga sanktionerna mot såväl Kuba som Venezuela finns den ekonomiska- och handelsblockaden med syfte att påverka livsnödvändiga förhållanden för folken, såsom hälsovård och livsmedelsförsörjning. Dessutom är det angrepp på ländernas oberoende.

Förra månaden skärptes reglerna för kulturella resor, kända som ”People to people”, och USA införde förbud för fartyg och privata flygplan att angöra Kuba. Allt i syfte att skada Kubas lidande ekonomi.

I fredags, på Kubas nationaldag 26 juli, anklagade Kubas president Miguel Diaz-Canel USA:s regering för att försöka hindra leveranserna av drivmedel till ön i syfte att framkalla missnöje och social oro. Presidenten sa att ”Idag fördömer jag inför Kubas folk och världen att USA-administrationen agerar med än större aggressivitet för att hindra att leveranser av drivmedel ska nå Kuba.”

Den internationella solidaritetsrörelsen, och bland dem Svensk-Kubanska Föreningen, inleder i höst en kampanj för att sprida information om den rättsvidriga blockaden och de nya sanktionerna. Vi aktiverar också vår insamling ”Mediciner till Kuba”, pg 235715-0, Swish 1231823772. Kontot är öppet för bidrag. Vill du hjälpa till att sprida flygblad eller göra någon annan insats, hör av dig!

Cubainformacion 190730

Cuba pide apoyo a la Comunidad internacional: EE.UU. trata de bloquear llegadas de combustible al país

 

 
Post date: 2019-07-31 18:26:26
Post date GMT: 2019-07-31 17:26:26

Post modified date: 2023-11-21 19:29:19
Post modified date GMT: 2023-11-21 18:29:19