This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Dec 3 0:56:26 2021 / +0000 GMT

Facebook och digitala medier verktyg för att störta Kubas regering
Facebook och digitala medier verktyg för att störta Kubas regering

”La Villa del Humor” – av nordamerikaner, för kubaner

”La Villa del Humor” är en webkanal som från början var en kommunikationskanal i den lilla kubanska staden San Antonio. Den har med tiden blivit en alltmer konservativ eko-kammare och framförallt lägger den upp anti-kommunistiska nyheter eller pushar för aktioner riktade mot Kubas regering. I grund och botten är ”La Villa del Humor” ett ställe där boende i USA uppmanar invånarna i en liten kubansk stad att störta sin regering.

Ingen av administratörerna avslöjar sin identitet utom Perez Rodriguez. De andra gömmer sig bakom pseudonymer, vilket betyder att vem som helst kan ligga bakom gruppen. Perez Rodriguez bor själv inte i San Antonio. Nej, faktum är att han inte ens bor i Kuba. 2010 lämnade han ön och arbetar idag som pastor på en Sjundedagsadventist kyrka i södra Florida.

Utländsk inblandning i Kubas inre affärer ligger på en nivå som man knappast kan föreställa sig i USA. Inte ens de mest övertygade ”Russiagate”-förespråkarna hävdar att ryssarna planerade protesterna mot mordet på George Floyd eller stormningen av Capitolium 6 januari.

Det som också framgår när man interagerar med gruppen och läser deras budskap är att de inte har något intresse av att diskutera eller förbättra afro-kubaners liv eller rättigheter. Det trots att bolagsmedierna i USA oavbrutet presenterade demonstrationerna i Kuba i juli som att det var syftet. Medierna brännmärkte till och med Black Lives Matter och andra svarta befrielsegrupper i USA för att de vägrade stödja protesterna och istället stödde den kubanska regeringen.

Tvärtom, ”La Villa del Humor” fortsätter att fullt och fast ge stöd till Trump och fördömer förre president Barack Obama som en farlig socialist.

 När sidan har foton på ”idolerna för okunniga människor” inkluderas de flesta av Latinamerikas framstående vänsterpolitiker, sådana som Evo Morales från Bolivia, Lula da Silva från Brasilien och Nicolas Maduro från Venezuela.

”La Villa del Humors” förvandling från användbar för lokala tjänster till utlandskontrollerad regim-förändringsoperation påminner mycket om Zunzuneo, en Twitterlik app som lanserades 2010. Den levererade en pålitlig kanal för meddelanden och var avsevärt billigare än andra liknande appar. Zunzuneo blev snabbt populär i Kuba och hade 2012 en följarskara på 55 000 personer. En mycket stor grupp med tanke på den tiden och brist på tillgång till Internet. Men, på höjden av sin popularitet, stängdes Zunzuneo plötsligt ner.

Okänt för såväl de kubanska myndigheterna eller allmänheten var att appen hade betalats och tagits fram av National Endowment for Democracy (NED), en av Washingtons organisationer för ”regim-förändring”. USA-regeringens plan var att först ta över den kubanska marknaden och få förtroende från folk för att sedan sakta börja publicera allt fler anti-kommunistiska budskap till användarna. Det skulle se ut som att det vällde fram en flod av förbittring i Kuba. Sedan skulle användarna informeras om att stora protester var på gång och uppmanas att delta.

NED fann det allt svårare att dölja att det var just de som låg bakom Zunzueno. NED hade till och med ett möte med Twitters VD, Jack Dorsey, i ett försök att få honom att köpa appen. En undersökning från nyhetsbyrån AP kom senare fram till att NED beslutade att stänga ner hela projektet hellre än att avslöjas.

Medan man fortfarande kan hävda att ”La Villa del Humor” är ett kvasi-oberoende forum så är Facebook definitivt inte det. FB har anslutit sig nära till USA:s regering.

 Perez Rodriguez uppmanar till våldsamma demonstrationer 20 november. "Alla ut på gatorna 20 november. Hela Kuba förbereder sig". Och på bilden med den maskerade och stenkastande demonstranten skriver pastor Rodriguez från Miami: "Ut på gatorna tills de [regeringen] sticker." 

Facebook har slutit sig nära USA:s regering. Förra året, när Trumpadministrationen mördade Qassen Soleimani, plockad FB bort allt innehåll som hyllade den iranske generalen, det trots att han var överlägset Irans mest populäre politiker. FB förklarade beslutet med att det ”arbetar under USA:s sanktionslagar, inklusive det som USA:s regering beteckning av det Iranska Revolutionära Gardet och dess ledarskap”. Kort sagt; om USA:s regering utser någon grupp eller individ till att vara terrorist så krävs att FB plockar bort innehåll som motsäger det.

FB har också undertecknat ett avtal med NATO:s tankesmedja The Atlantic Council. FB låter enligt avtalet Atlantic Council moderera nyheter från FB:s 2,9 miljarder användare runt om i världen. Atlantic Councils styrelse är ett ”Vem är vem” i USA:s politiska etablissemang, inklusive äldre statsmän som Henry Kissinger, flera generaler och sju (!) tidigare CIA-chefer. Det finansieras av USA och andra NATO-regeringar [samt svenska skattemedel] och vapentillverkare.

Att FB väljer att överlämna delar av kontrollen över sitt innehåll till Atlantic Council ger en aning om hur nära förbindelserna är mellan stora teknikföretag och big government. FB har också erkänt att man censurerat palestinska röster på uppmaning av USA:s regering och dess allierade Israel.

Varje år spenderar USA tiotals miljoner dollar i försöken att störta Kubas regering och installera en som följer USA:s intressen. Den senaste budgeten avsätter 20 miljoner dollar till ”demokratiprogram” i Kuba, stöd till ”fri företagsamhet och privata företagsorganisationer.” Om det skulle råda något tvivel om vad ”demokrati” betyder så förklaras det att ”ingen av de fonder som görs tillgängliga får användas för att ge assistans till Kubas regering”.

Detta är långt ifrån den enda källan till finansiering av regim-förändrings operationer. Exempelvis så lägger USA:s Agency for Global Media mellan 20 och 25 miljoner dollar årligen för liknande syften. Det mesta av dessa medel går till en informationsflod med syfte att övertyga den kubanska befolkningen om att deras framtid är USA och inte med Kubas Kommunistiska Parti.

 USA:s organisation för regimförändring är omfattande

USA föredrar aktiviteter på nätet, då det är mycket lättare att förbli anonym och dölja var pengar till webbsidor och publikationer kommer från. USA finansierar grupper som producerar alla typer av publicitet on line, inklusive artiklar, videos och audio. Det ger också kurser till unga aktivister, såväl på nätet som personligen i användning av taktik som finslipats på olika platser i världen för att uppnå målen om regimförändring.

Dessutom finansierar USA kubanska artister, intelektuella och musiker som framför regeringsfientliga budskap. Ett särskilt anmärkningsvärt exempel är rapparen Youtel och San Isidro Movement vars sång ”Patria Y Vida” har blivit en hymn för regimförändring. Youtel ledde en demonstration i Miami i juli.

CIA tränade den kubanske professorn Raul Capote för att bli Kubas nye president. Men Capote var hela tiden en dubbelagent. När tiden kom för att han skulle leda en protest gick han ut offentligt och avslöjade den. Han berättade också om hur han lyckats få CIA att lita på honom.

Det är omöjligt att säkert veta vem som bestämmer vid ”La Villa del Humor”. Perez Rodriguez nekar till några som helst förbindelser till USA:s regering. Men en stor del av exil-kubanerna i Florida har band till Washington, även om de inte vet det. USA har lagt över en halv miljard dollar på radio- och TV-sändningar till Kuba och med det skapat en massa jobb i Florida. Till det kommer alla dessa som jobbar för olika NGO:er (”Icke regeringsknutna organisationer”) som har till uppgift att katalogisera brott mot mänskliga rättigheter i Kuba. Det finns också kontrakterade firmor för att bygga webbsidor, översättare, personal som arbetar vid olika arrangemang osv. Då har vi ändå inte räknat med de som är direkt inblandade i hemliga aktiviteter. Det betyder att hela den lokala ekonomin i södra Florida i stor utsträckning är knuten till regim-förändringsindustrin riktad mot Kuba, Venezuela, Nicaragua och andra latinamerikanska länder.

Medan ”Villa del Humor” lyckades bli katalysator för en lokal protest som tände en viktig händelse i kubansk politik så är dess inflytande diskutabel. Men tveklöst så planerar och hoppas de att deras jippo i juli bara var början och att slutet är nära för Kubas Kommunistparti. Framtiden kommer att visa om de kan samla tillräckliga styrkor för att lyfta protesterna till nästa nivå. Om de lyckas kommer historien att frikänna dem. Om inte, kommer historien förmodligen att glömma dem.

Alan MacLeod, MintPress News 211005 (nedkortat)

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

https://www.mintpressnews.com/private-facebook-group-organized-july-protests-cuba-plans-bigger-ones-soon/278598/?fbclid=IwAR04Jbnidvicdli2Y5dXWmLdm5EFt1pFuliCp4D-mezzOEI355p0cyhfbZI

 

 


Post date: 2021-10-12 11:03:54
Post date GMT: 2021-10-12 10:03:54
Post modified date: 2021-10-12 11:03:54
Post modified date GMT: 2021-10-12 10:03:54

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com