Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/fartyg-tvingas-segla-nerslackta-for-att-undga-usas-sjoroveri/
Export date: Fri Mar 29 5:18:44 2024 / +0000 GMT

Fartyg tvingas segla nersläckta för att undgå USA:s sjöröveri




Nyheterna om USA:s allt mer omfattande blockad är så många att vi tvingas bunta ihop dem och ändå bara får med en bråkdel. 

De tre notiserna kommer alla från en USA-källa, Cuba Central Team. En notis om fartyg och rederier som tvingas ta till olika grepp för att försöka undvika USA:s blockad, en om den privata sektorn i Kuba som drabbas hårt av de nya åtgärderna (trots att USA säger sig vilja hjälpa denna grupp) och slutligen en om bötfällningen av ännu en europeisk bank. Blockaden, med syfte att framkalla svält och desperation, måste få ett slut. Gå med i Svensk-Kubanska Föreningen och arbeta för det målet!

Fartyg byter namn och seglar mörklagda

Venezolanska oljebolag har gripit till nya metoder för att kunna transportera olja till Kuba som svar på nya sanktioner från USA:s regering. Enligt Bloomberg så har fartyg bytt namn och stänger av sina transpondrar för att komma under radarn från USA.

Som svar har en talesperson för US National Security Council sagt att ”USA kommer att fortsätta att sikta in sig på enheter som transporterar olja mellan de två länderna.” Trots att transporterna har minskat från toppnoteringen 103 000 fat om dagen 2009, tillämpar USA sanktioner mot dessa fartyg som ett sätt att skära av finansiering av Venezuelas president Nicolas Maduro. USA har ökat trycket på Kuba för att det ska upphöra med sitt långvariga stöd till Maduro och Venezuela, vilket innefattar att skicka läkare i utbyte mot olja. USA hävdar att Kuba förser Venezuela med ”försvar-. Informations- och säkerhetshjälp”, enligt Wall Street Journal. Dessutom tillkännagav USA 3 juli att det inför sanktioner mot Cubametales, Kubas oljeimport- och exportföretag på grund av att Kuba fortsätter att importera venezolansk olja.

Cuba Central Team 190712

Egenföretagare drabbas hårt av Trumps allt värre blockad

Entreprenörer i Kuba ser en kraftig minskning i sina affärer på grund av Trumps politik. Turismen backar 8,5 procent efter Trumps restriktioner.

Nyhetsbyrån NBC citerar en kubansk entreprenör som förklarar verkningarna av USA:s senaste inskränkningar av resande och handel. ”När USA tillkännager nya åtgärder får vi uppsägningar av bokningar dagen efter.” Enligt Ariel Causa, en av grundarna av AlaMesa – en app som låter användare få del av en lista på kubanska restauranger – var det en minskning på närmare 30 procent av reservationer under de senaste tre månaderna. Den nya USA-politiken har medfört att antalet anställda bara i år har minskat från 20 till 12.

Under Obama steg antalet besökare från USA från 91 254 år 2014 till närmare 640 000 fyra år senare. Den privata sektorn exploderade över hela Kuba och idag är drygt 12 procent av arbetskraften sysselsatt inom denna.

I juni genomdrev Trump nya resebegränsningar som ytterligare försvårar icke-familjeresor till Kuba genom att stoppa ”people-to-people” studieresor, liksom förbud för kryssnings- och privata båtar. Också privat- och affärsflyg. Åtgärderna uppges vara ett stöd till det kubanska folket men resulterade i negativa konsekvenser för Kubas privata sektor inom turismen, vilket också visas av en nyligen genomförd enkät.

10 juli skapade senator Marco Rubio ett Twitterkonto för att kommunicera direkt med kubaner på ön. Men ökande tillgång till Internet i Kuba använder Rubio ett Twitterkonto som en plattform för att ”stödja demokrati i Kuba”, rapporterar Local 10. Enligt en av Rubios twittermeddelanden så påverkar inte åtgärderna den privata sektorn i Kuba. Men Reuters rapporterar att turismen till Kuba kommer att minska med ca 8,5 procent detta år på grund av USA:s politik, vilket i sin tur direkt påverkar Kubas privata sektor.

Carlos Cristobal Marques, ägare till restaurangen San Cristobal säger till Reuters att hans verksamhet har upplevt en kraftig tillbakagång i antalet kunder. Han säger att hans inkomster minskat med 80 procent.

Enligt NBCNews är Kubas privata sektor drabbade av Trumps reserestriktioner, Venezuelas oljekris och en ekonomisk tillbakagång i Kuba.

Cuba Central Team 190712

Franska Société Générale stäms på 790 miljoner dollar

Franska banken Société Générale stäms på 790 miljoner av ättlingar till ägarna av en kubansk banks om nationaliserades av Castro. Banken tillförs listan av företag som stämts enligt Artikel III i Helms-Burtonlagen, som genomförs fullt ut sedan i maj och tillåter medborgare i USA att föra talan i USA-domstolar mot enheter som använder konfiskerad egendom i Kuba.

De klagandes advokat säger till Reuters att stämningen är den första enligt Artikel III mot en bank. Det är barnbarn till ägarna av den tidigare banken Banco Nuñez som stämt den franska banken på drygt 790 miljoner dollar för att den gjort affärer med Kubas Centralbank som nationaliserade Banco Nuñez efter 1959, rapporterar Reuters. Siffran på 792 miljoner dollar är beräknad utifrån bankens värde vid nationaliseringen, med 6 procents ränta och detta multiplicerat med 3, enligt Helms-Burtonlagen.

Enligt de klagande har den franska banken genererat hundratals miljoner dollar i avgifter för transaktioner med Kubas nationalbank mellan 2000 till 2010. De hävdar också att de äger 10,5 procent av Kubas nationalbank, det procenttal som Banco Nuñez representerade när det nationaliserades. Tidigare har Société Général anklagats för att ha brutit mot USA:s blockadlagar.

Cuba Central Team 190712
Post date: 2019-07-26 14:21:28
Post date GMT: 2019-07-26 13:21:28

Post modified date: 2019-07-26 14:21:28
Post modified date GMT: 2019-07-26 13:21:28