Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/fernandez-domen-var-redan-skriven/
Export date: Sun Apr 14 8:55:13 2024 / +0000 GMT

Fernández: "Domen var redan skriven"
"Domen var redan skriven", säger Argentinas vicepresident Fernández


I en video som sändes på tisdagen fördömde Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchner den rättsliga, politiska och mediala förföljelse som hon är utsatt för.

I måndags begärde åklagarmyndigheten att hon skulle dömas till 12 års fängelse och avstängas från att inneha offentliga uppdrag på livstid. Fernández anklagades för olaglig sammanslutning och bedräglig förvaltning av medel, på grund av påstådda oegentligheter i samband med koncessionen av 51 offentliga arbeten under maken Néstor Kirchners regering (2003-2007) och hennes egen regering (2007-2015).

Den argentinska vicepresidenten fördömde att hon inte fick tala inför den domstol som behandlar ärendet. Hon fick inte heller i tv sända det utredningsutlåtande som hon hade gjort redan 2019. Som om det inte vore nog vägrade de rättsliga myndigheterna också att utvidga utredningsfasen i den pågående rättegången.

"Jag borde inte vara förvånad eftersom, som jag sa vid det tillfället, domen redan var skriven", betonade Fernández de Kirchner, som också är ordförande i den argentinska senaten.

I videon säger vicepresident hon med hänvisning till den argentinska högern: "Det är inte mig de är efter. De är ute efter er, era löner, arbetarnas rättigheter, pensionärernas rättigheter. De kommer för att inkassera skulder..."

Den peronistiska rörelsens ledare förklarade att Argentinas ekonomiska och politiska elit inte förlåter hennes progressiva regering som inrättat institutioner, lagar och politik till förmån för arbetstagare och mot inkomstskillnader.

Genom den pågående rättegången vill [f.d.] president Mauricio Macris allierade "döma ut 12 år av den bästa regering som Argentina haft de senaste decennierna", sade Fernández och betonade att det som faktiskt sker är en rättegång mot peronismen och mot regeringar som främjat folkets och nationens intressen.

"Om jag så föddes 20 gånger skulle jag göra om samma sak 20 gånger", betonade hon i en trotsig attityd till den lawfare som främjas av Argentinas höger, som alltid har dragit fördel av den utlandsskuld som ingåtts med Internationella valutafonden (IMF).

TeleSur 220823
The Sentence Was Already Written', Argentine VP Fernandez Says

 

Kuba avvisar rättsliga och mediala trakasserier mot Argentinas vicepresident Cristina Fernández

Kubas president Miguel Díaz-Canel och utrikesminister Bruno Rodríguez har via Twitter tagit avstånd från de rättsliga och mediala trakasserier som Argentinas vicepresident Cristina Fernández utsätts för.

Den kubanska ledaren sade att hon "under skoningslösa medietrakasserier återigen står inför en politiskt motiverad rättsprocess".@CFKArgentina är utsatt för skoningslösa medietrakasserier och står återigen inför en politiskt motiverad rättsprocess. All vår solidaritet från #Kuba, kära Cristina. Du kommer att klara av utmaningen på samma sätt som du har klarat av andra utmaningar tidigare. Med sanning och förnuft.  #AllaMedCristina  - Miguel Díaz-Canel Bermúdez (@DiazCanelB) 24 augusti 2022

Efter ett överklagande från förre presidenten Mauricio Macri (2015-2019) inledde den federala muntliga domstolen 2 en rättegång mot Fernández för påstådda överträdelser vid tilldelningen av 51 offentliga arbeten i provinsen Santa Cruz mellan 2003 och 2015.

Vid flera tillfällen har Fernández fördömt att hon är offer för en aldrig tidigare skådad förföljelse och erinrat om att domstolen i det territoriet avvisade fallet för att det inte fanns något brott.

Dagen innan, under den nionde och sista åtalsförhandlingen i det fall som kallas Causa Vialidad, begärde åklagare Diego Luciani ett 12-årigt fängelsestraff för den före detta statschefen och att hon för alltid ska vara diskvalificerad från att inneha ett offentligt ämbete.

Den före detta presidenten fördömde att det inte fanns några bevis och att det hade begåtts kränkningar under processen, varför hon begärde en förlängning av sitt uttalande, men den federala muntliga domstolen 2 avslog hennes begäran.

Cubadebate 220824

Cuba rechaza acoso judicial y mediático a vicepresidenta argentina Cristina Fernández


(Övers: CV)

 

 


 


 
Post date: 2022-08-25 10:30:38
Post date GMT: 2022-08-25 09:30:38

Post modified date: 2022-08-25 10:28:21
Post modified date GMT: 2022-08-25 09:28:21