This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Tue Dec 7 7:58:51 2021 / +0000 GMT

Film om US-amerikansk terror mot Kuba retar exilmaffian
Film om US-amerikansk terror mot Kuba retar exilmaffian i Miami till vansinne och nya våldshandlingar

Filmen ”Wasp Network” /”Red Avispa” är en av de mest sedda filmerna på Netflix de senaste veckorna. (svensktextad). Filmen bygger på de verkliga händelser om de kubanska säkerhetsagenter som på 1990-talet skickades till USA för att infiltrera terroristgrupper i Miami.

Läs mer: https://svensk-kubanska.se/stjarnspackad-film-om-de-5-kubanska-antiterroristerna/

Filmen, regisserad av fransmannen Olivier Assayas och baserad på boken ”Det kalla krigets sista soldater” av brasilianaren Fernando Morais, driver ultrahögern i Miami till vansinne. De pressar Netflix för att företaget ska dra tillbaka filmen. De hotar också med att bränna ner biografer som visar filmen. Det då Miamimaffian kallar filmen för ”kommunistpropaganda”.

Cubainformacion har fått en intervju med två av huvudpersonerna i filmen, som i verkliga livet heter René González och Olga Salanueva.

De kommenterar att det är absurt att kalla filmen för kommunistpropaganda. ”De reagerar i Miami som Pinochet när han brände böcker om kubism för att han trodde det hade något med Kuba att göra.”

Också vissa av skådespelarna i filmen har hotats från de så kallade ”anti-castristerna”, som tillskriver skådespelarna den ideologi som de spelar i filmen. Olga Salanueva kommenterar att det är absurt. ”Då skulle man alltså behöva hitta en nazist för att spela Hitler i en film.” [Likaså hotas biografer i USA, som eventuellt vågar visa filmen, av mordbrand från de exilkubanska "demokratikämparna".]

Både Olga och René ser positivt på filmen för att den ger en stor publik lite inblick i den långa historien av terrorism från USA mot Kuba. Den är okänd för den stora allmänheten, även om det finns mycket på Internet om såväl själva fallet, fängslandet och rättegången mot de fem kubanska hjältarna.” (På svenska kan man använda sökfunktionen på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida och få massor med information om De 5).

Olga och René delar inte en del av det som sägs i filmen. René anser att filmen ”inte är verket av någon som är solidarisk med Kuba utan av en regissör som kan betraktas som europeisk mitten-vänster och som har all rätt att distansera sig från Kubas regering.”

Tillfrågad om sin uppfattning om hur Kubas regering karaktäriseras i filmen säger han att ”jag förstår med tanke på den bild av Kuba som den europeiska och nordamerikanska allmänheten matas med.” Men ”jag kan inte hålla med: det kubanska folket har röstat för en socialistisk grundlag och har klart och tydligt deklarerat sin uppfattning vid rösturnorna.”

Olga Salanueva, som är den ”avhoppade” Renés fru, berättar om hur plågsamt det var att vara ”frun till en förrädare”. Men hon säger också att varken hon eller hennes dotter utsattes för mobbning eller diskriminering. ”Där jag blev mobbad, hotad och förnedrad i pressen det var i Miami”. Olga påminner också om sådant som inte är med i filmen: hennes gripande och fängelsevistelse under tre månader innan hon deporterades från USA och de långa åren när hon vägrades besöka sin make som satt inspärrad i ett högsäkerhetsfängelse.

Båda förklarar att filmen inte är en film om de fem kubanerna. Det skulle krävas en hel serie filmer. De nämner också ett en av de fem överhuvudtaget inte nämns (Fernando González). Och att personen Juan Pablo Roque – en agent som återvände till Kuba och därför inte greps, ”behandlas väldigt illa i filmen”. Cubainformacion försöker få en intervju med Roque, en person som gjorde otroliga uppoffringar för sitt land och som inte behandlas rättvist i filmen.

Cubainformacion 200708 (nedkortat)

"La Red Avispa sigue picando en Miami": hablamos en Cuba con sus protagonistas reales

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 - 0

Swish 123 182 37 72

 

 

 

 


Post date: 2020-07-17 15:03:52
Post date GMT: 2020-07-17 14:03:52
Post modified date: 2020-07-17 15:03:52
Post modified date GMT: 2020-07-17 14:03:52

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com