This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Tue Jun 18 21:56:47 2024 / +0000 GMT

FN uppmanar till dialog i Peru. Kuppregimen vacklar?
FN uppmanar till dialog för att lösa krisen i Peru

Dina Boluartes regering uppmanas att följa internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter.

FNs generalsekreterare António Guterres uppmanade på onsdagen de peruanska myndigheterna att agera med återhållsamhet mot protesterna i landet, för att undvika en framtida upptrappning av våldet och skapa förutsättningar för en meningsfull och inkluderande dialog för att lösa den politiska krisen.

I ett uttalande upprepade Guterres talesperson Stephane Dujarric sin uppmaning till Dina Boluartes regering att följa internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter.

Han efterlyste snabba, effektiva och opartiska utredningar av dödsfallen i protesterna. Man uppmanade också till att "undvika stigmatisering av offren".

I ett tidigare meddelande uttryckte FN sin oro över det ökade våldet och uppmanade myndigheterna att garantera rätten till fredliga protester, samt till återhållsamhet för att undvika ytterligare upptrappning av våldet och fler dödsfall, skador och arresteringar.

FN-chefen betonade också att "protester måste genomföras på ett fredligt sätt, med respekt för liv och egendom".

Hittills har mer än 60 personer dödats och mer än 1 500 skadats under protesterna som pågått sedan den 7 december.

Demonstranterna kräver att Boluarte avgår, att kongressen stängs, att det hålls val i förtid, att en konstituerande församling sammankallas för att ge landet en ny Magna Carta [grundlag] och att den tidigare presidenten Pedro Castillo friges.

Telesur 230126

Naciones Unidas llama al diálogo para abordar la crisis en Perú

Uppfylls demonstranternas krav?

Enligt versioner nära regeringspalatset skulle den verkställande makten i veckan lägga fram ett projekt för att hålla valen i år, vilket skulle uppfylla ett av kraven från proteströrelsen som blockerar dussintals vägar, lamslår hela städer och marscherar i de flesta regioner.

Premiärminister Alberto Otárolas överraskande besök hos kongressordföranden José Williams gav i går upphov till en version som säger att premiärminister Otárola, tillsammans med försvarschefen Jorge Chávez, inrikesminister Vicente Romero och justitieminister José Tello, skulle komma överens om ett nytt datum för valet, kanske i oktober.

Besöket gjorde högerextrema kongressledamöter nervösa, som Jorge Montoya och Alejandro Cavero, som hävdar att parlamentet bör fortsätta till 2026, då den avsatte Pedro Castillos mandatperiod skulle ta slut.

Cavero, som kände till ryktena om att president Dina Boluarte hade beslutat att flytta fram parlamentsvalet, och Montoya avvisade i hårda ordalag kravet från protesterna, vars aktörer de båda anser vara instrument för påstådd terrorism.

När Otárola lämnade mötet sade han dock att de försökte godkänna plenarförsamlingens ratificering av att valen ska hållas i april 2024 så snart som möjligt, och tillade att "vi är nöjda med den fastställda tidsplanen, som nu återspeglar den höga grad av brådska som landets situation kräver".

Lagstiftaren Flavio Cruz, från vänsterpartiet Peru Libre, fördömde en pakt mellan regeringen och kongressmajoriteten för att skjuta upp valet utan att lyssna på folkets känslor, som i alla opinionsundersökningar kräver att den verkställande och lagstiftande makten ska avgå.

Nationalförsamlingen för regionala regeringar från hela landet lade dock fram ett förslag om att hålla allmänna val under de kommande månaderna, och dess ordförande Rohel Sánchez sade att de hade lagt fram förslaget för den nationella valjuryn, som svarade att det var möjligt.

Sánchez påpekade att det som behövs nu är kongressens politiska vilja att godkänna "en åtgärd som sätter stopp för blodsutgjutelsen" - det finns mer än 50 döda - även om protesterna också kräver Boluartes avgång och en folkomröstning om den konstituerande församlingens relevans.

Å andra sidan har guvernören i den norra regionen La Libertad, César Acuña, ledare för partiet Alianza para el Progreso, anslutit sig till det aktuella kravet på nyval i år, också i syfte att skapa fred, och Podemos Perú och Somos Perú har ställt liknande krav.

Några månader innan president Pedro Castillo föll krävde den nyliberala Keiko Fujimori, ledare för Fuerza Popular (FP), att det skulle hållas tidiga val med anledning av den politiska krisen, men hennes parti, som är det största, ingår nu i det block som insisterar på att skjuta upp dem till 2024.

Prensa Latina 230126

https://www.prensa-latina.cu/2023/01/26/mayoria-parlamentaria-se-resiste-a-mayor-adelanto-electoral-en-peru

 

 

 

 

 


Post date: 2023-01-27 12:43:28
Post date GMT: 2023-01-27 11:43:28
Post modified date: 2023-04-29 10:56:37
Post modified date GMT: 2023-04-29 09:56:37

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com