Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/for-lula-cristina-correa-and-maduro/
Export date: Fri Jun 14 15:15:08 2024 / +0000 GMT

För Lula, Cristina, Correa och Maduro
I onsdags tweetade Bolivias president Evo Morales: ”Vi ansluter oss till nätverket av intellektuella, artister och sociala röresler i försvar av mänskligheten, som fördömer USA:s inblandning för att störta Venezuelas regering och för medie- och juridisk förföljelse mot våra bröder Lula och Correa, samt mot vår syster Cristina.”

Inför de progressiva krafternas valsegrar och dessa regeringars framgångar i bekämpandet av nyliberalism, så har Washington och de lokala högergrupperna tagit till en plan som gynnar dem, nu när de inte kan vinna i val. De har dragit igång en bred motoffensiv baserad på de ”färgade revolutionerna”. Dessa har drivits på av George Soros, grundare och ledare för högerorganisationen Open Society, vars historia av statskupper och destabilisering täcker hela planeten var helst det finns en regering som inte passar USA.

USA-imperialismen och högerregeringar har ännu en gång visat att de bara respekterar val och representativ demokrati när det gynnar dem. De har initierat en kedja av statskupper mot progressiva regeringar. Första offret var lilla Honduras där president Manuel Zelaya störtades 2009 av de väpnade styrkorna med stöd av domstolar, parlament och media. Kupperna mot president Fernando Lugo 2012 i Paraguay och hans kollega Dilma Rousseff 2016 följde på de tidigare.

Men dessutom har det varit flera kuppförsök mot populära regeringar. Det är ”fjärde generationens krigföring” som använts. För att bara nämna några viktiga händelser: statskuppen mot Venezuelas Hugo Chavez 2002, föregånget av höjdarnas lockout som lamslog oljeindustrin och orsakade skador på ekonomin för många miljarder dollar. Kuppen avlägsnade Chavez, men den varade bara 48 timmar innan han återinsattes av en kraftfull motkupp av folk och militär. I Venezuela har enheten mellan civilsamhället och fotsoldaterna lyckats hindra flera försök att störta regeringen. Bland dessa försök kan nämnas de våldsamma protesterna 2014 och 2017, den ursinniga ekonomiska- och mediekrigföringen, liksom det nyligen förhindrade mordförsöket mot presidenten. Det är ingen tillfällighet att denna skedde när Maduro precis stod i begrepp att lansera en ekonomisk och finansiell revolution som kommer att slå hårt mot spekulanterna som försöker underminera ekonomin.

Presidenterna Evo Morales i Bolivia 2008 och Rafael Correa i Ecuador 2010 var måltavlor för omstörtningsförsök som bara kan beskrivas som en ny generation av statskupper. Bägge kuppförsöken möttes med energiskt motstånd från UNASUR, den organisation som den nuvarande regeringen i Ecuador tillsammans med andra högerregeringar nu likviderar.

Samtidigt är Brasiliens Lula i fängelse efter en riggad rättegång vars enda syfte var att hindra landets mest populäre politiker att ställa upp i presidentvalet i oktober. Utsatt för massivt förtal i internationella medier, hindras han av kuppregeringen Temer från att tala med media, från att delta i debatter och till och med från att ha tillgång till telefon och sociala nätverk. Trots det fortsätter Lula att leda i alla opinionsundersökningar, långt före sina rivaler. Omfattande protester och ifrågasättanden, både inom och utom landet, har inte hindrat högern från att med juridiska finter hindra hans kandidatur.

Något liknande har hänt Ecuadors förre president Rafael Correa, mot vilken en falsk juridisk process genomförs, och som efter månader av medieförtal, ska arresteras av regeringen under den till nyliberalism plötsligt omvände Lenin Moreno. Högern vill försäkra sig om att Correa aldrig ska kunna ställa upp i några framtida val.

Efter kampanjer i media och domstolar ökar förföljelsen av förra presidenten i Argentina Cristina Fernandez de Kirchner, som är det folkliga Argentinas referenspunkt. Man hotar med att inspektioner, som enligt högerns plan, ska följas av att hon mister sin parlamentariska immunitet. Trots det leder hon opinionsundersökningarna inför valen 2019. Skulle valet hållas idag skulle hon enkelt besegra president Macri. Det är därför Macri och högern vill stoppa henne.

Vi behöver en intelligent och kreativ folklig motoffensiv för att kunna bemöta de som vill bibehålla oligarkernas diktatur över folken i Amerika.

Resumen latinoamericano 180824

http://resumen-english.org/2018/08/for-lula-cristina-correa-and-maduro/
Post date: 2018-08-30 17:50:46
Post date GMT: 2018-08-30 16:50:46

Post modified date: 2018-08-30 18:10:20
Post modified date GMT: 2018-08-30 17:10:20