Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/forloraren-far-rubrikerna/
Export date: Fri Jun 14 21:20:03 2024 / +0000 GMT

Förloraren får rubrikerna
Förloraren får rubrikerna

Vill ni se vad enhällighet är? Titta på rubrikerna i den så kallade internationella pressen om förra söndagens val på Kuba. Vill ni se vad officialism är? Jämför dem med uttalanden från USAs regering och dess ambassad i Havanna i samma fråga.

Även om valdeltagandet på Kuba är betydligt högre än i länder där bolagsmedia är baserade, så är lågt valdeltagande ledord i deras rapportering. Detta sammanfaller som av en händelse med den uppmaning som tidigare gjorts av propagandamaskinen i de digitala medierna, som betalas av Washington och som är riktad mot ön.

De dogmatiker som hävdar att demokrati inte finns utan ett flerpartisystem insisterar på att det inte finns några partier, konkurrens eller opposition mellan kandidaterna, men de talar inte om varirån kandidaterna kommer.

Föreställ er för ett ögonblick hur farligt det skulle vara om deras läsare fick veta att dessa kandidater stötts och blötts, godkänts och ibland till och med ändrats av en kommunförsamling som valts i hemliga val av grannarna, från en lista över kandidater som nominerats i öppna och offentliga grannskapsmöten. Där, på dessa möten, kunde varje väljare göra det som i den valmodell som försvaras av USA och dess press i kriget mot Kuba är ett monopol som tillhör politiska partier: att nominera och godkänna kandidater.

Det är svårt att förklara detta för dem som håller i den internationella demokratimätaren och det blir omöjligt för dem att finna nyckeln till gåtan. I dessa kubanska församlingar, som utgör grunden för valsystemet, finns inga "oppositionskandidater", lika lite som det finns kandidater från kommunistpartiet. Det finns bara kandidater som grannarna nominerar och väljer, och den så kallade oppositionen är så talrik och stark att den aldrig har vunnit ett enda val i ett enda grannskap, trots allt medialt och finansiellt stöd den får från USA.

Vid det här laget skulle det vara för mycket att be dem att ge ett sammanhang, att tala, inte om en blockad som pågått i mer än 60 år som de ersätter med ordet sanktioner för att sudda ut dess inverkan, utan om de hundratals nya Trump-Biden-åtgärder som mitt under en pandemi skär av bland annat penningöverföringar, bränsle, internationella banktransaktioner och till och med syrgas, och som syftar till att skapa varubrist, svält och sjukdom.

Om vilken annan del av världen som helst skulle Washington och samma press säga att en imponerande majoritet av befolkningen har gått till valurnorna för att med sin röst stödja sin politiska modell. Men det är inte det som är nyheten, utan den minoritet som de anser gjorde det som världspolisen sagt åt dem att göra.

Vi har länge varit medvetna om detta. Till skillnad från vad som händer när man talar om val i andra länder får kubanska val alltid rubriker som handlar om förloraren: och det är USAs regering, även om servila journalister kallar det för lågt valdeltagande.

Precis som de hatare som nyligen attackerade våra basebollspelare och deras familjer i Miami, och som ni kallar opposition, hjälper de oss att bättre förstå vad vi inte vill ha när vi nu är på väg att stifta en kommunikationslag för Kuba: en oetisk press som kontrolleras av annonsörer, aktieägare och företagsintressen.

Iroel Sánchez, Granma 230329 /cv

Los titulares para el perdedor

Post date: 2023-04-04 08:08:19
Post date GMT: 2023-04-04 07:08:19

Post modified date: 2023-04-04 08:08:19
Post modified date GMT: 2023-04-04 07:08:19