This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Mon Apr 15 3:24:51 2024 / +0000 GMT

Förödmjukande nederlag för USA i FN 

Nu har han satt samma ben i halsen igen

För 26e året i rad röstade FNs Generalförsamling mot USAs blockad av Kuba och kräver att den hävs. 190 länder röstade med Kuba, ett (Israel) röstade med USA. Alltså 191 – 2.

Innan omröstningen gick delegat efter delegat upp i talarstolen och tog avstånd från blockaden. USAs röst mot resolutionen, den 25:e gången USA röstar mot, visar Trumps nygamla Kubapolitik av ökad fientlighet och tillbakagång till en gammal politik. Han rullar tillbaka de lättnader som inträdde under Obamas sista tid som president. (Förra året lade USA och dess vasall Israel ner sina röster).

I sitt tal inför omröstningen sade Kubas utrikesminister Bruno Rodríguez bland annat att USAs representant ljuger och att USA står ensamt. Rodríguez betecknade också USAs inlägg som kränkande, respektlöst och interventionistiskt.

”Jag vill påminna att i USA begås grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. USA har inte den minsta moraliska auktoritet att kritisera Kuba”, och nämnde bland annat den korrupta politiken, brist på rätt till hälsovård, utbildning, social trygghet, den utbredda diskrimineringen och de stora skillnaderna mellan könen.

”Det är på sin plats att fördöma tortyr, dödandet av civila, den utbredda användningen av dödsstraff, repression av invandrare, deportering av familjer” och Rodríguez påminde om att Trump fick färre röster än sin motkandidat i presidentvalet.

”Kuba och USA kan leva tillsammans med respekt för skillnaderna”, men han försäkrade att Kuba inte accepterar några påtvingade villkor eller tänker överge sina principer. Kuba kommer att fortsätta sin väg av oberoende, självbestämmande och socialism.

Rodríguez framhöll att Kuba är ett litet land med ett solidariskt, ädelt och vänligt folk. Samtidigt som USAs ambassadör ”talar för ett imperium som mördar oskyldiga” och är en avgörande faktor för instabiliteten i världen, som trampar på internationell rätt och FN-stadgan som den cyniskt ställer sig över.

Blockadens kostnader för Kuba uppgår totalt till 8 222 miljarder dollar, eller drygt 4 miljarder dollar på ett år. Det är dubbelt så mycket som Kuba behöver för sin utveckling.

Cuba Solidarity Campaign; Telesurtv.net 171101

/ZT

 

 


Post date: 2017-11-01 17:06:00
Post date GMT: 2017-11-01 17:06:00
Post modified date: 2017-12-07 17:07:16
Post modified date GMT: 2017-12-07 17:07:16

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com