De Fem kubanerna

Politiska fångar i USA 1998 - 2014
Gerardo Hernández Antonio Guerrero Fernando González Ramón Labañino René González
  Gerardo
Hernández
Antonio
Guerrero
Fernando
González
Ramón
Labañino
René
González
 
  HEM >> De Fem kubanerna  
 

 

 
 

Historisk konsert med Silvio Rodríguez och De Fem

 
 

Onsdagen den 17 december blev en historisk dag då De Fem blev fria och var tillbaka på Kuba. Lördagen den 21 december anordnades en historisk konsert med Silvio Rodríguez tillsammans med De Fem.
 
 


Det var ett historiskt ögonblick när De Fem kom tillbaka till Kuba och det blev en historisk konsert när Silvio Rodríguez sjöng sånger om frihet och kärlek tillsammans med Gerardo Hernández, Ramón Labañino, René González, Antonio Guerrero och Fernando González.

Under lördagskvällen fylldes det latinamerikanska stadium i Havanna för konsert med Silvio Rodríguez till en fantastisk välkomsthyllning till de fem kubaner som suttit upp till 16 år i fängelse i USA för sitt arbete med att stoppa terrorismen. Många trubadurer stod på scenen under kvällen för att välkomna De Fem kubanerna.Tårarna rann nedför Silvios kinder när han sjöng en sång om kärlek och frihet, samtidigt som texten kopplades till historien av motstånd av Gerardo Hernández, Ramón Labañino, René González, Antonio Guerrero och Fernando González.
   – Den här konserten har förvandlats till något stort, eftersom det sammanföll med ett historiskt ögonblick för vårt land, sade Silvio Rodriguez.


Silvio Rodríguez under konserten med De Fem

Under konserten fanns stunder att rysa och sörja för glädjen av kärlek och hopp, så det var när ackorden togs i det mytiska temat i sången Amada och flera andra sånger i Silvios repertoar. Mitt i konserten steg De Fem in på scenen till publikens rop – Viva Cuba Libre!

Achim Rödner 141221
Foton: Cubadebate och Juventud Rebelde


 

 

 
 

De Fem är tillbaka på Kuba!
Barack Obama och Raul Castro bekräftade att de vill normalisera förbindelserna mellan Kuba och USA.

 
 

 
 


Onsdagen den 17 december är en historisk dag. De Fem är äntligen fria och glädjen är stor på Kuba över att samtliga ur De Fem är tillbaka på Kuba. Optimismen är stor inför framtiden med flera steg i riktningen mot en normalisering av förbindelserna mellan Kuba och USA, efter 50 år av blockad och terror mot det kubanska folket.

Barack Obama och Raul Castro bekräftade i går att de har kommit överens om att arbeta för en normalisering av förbindelserna mellan länderna. Det är ett resultat av en dialog på hög nivå mellan ledarna för de båda länderna, och med hjälp av Vatikanen och Canada. Bland annat frigavs Ramón Labañino, Gerardo Hernandez och Antonio Guerrero efter 16 år i USA:s fängelser, samtidigt som USA-agenten Alan Gross släpptes på Kuba.Äntligen tillbaka på Kuba efter 16 år i USA:s fängelser. Ramón Labañino, Gerardo Hernandez och Antonio Guerrero kom till Kuba under onsdagen. Sedan tidigare finns René González och Fernando González i landet.

Ambassaderna öppnas igen och delar av sanktionerna tas bort
Nu kommer de båda länderna att öppna sina ambassader igen och flera lättnader i sanktionerna mot Kuba kommer att tas bort, som att släppa reseförbudet till Kuba och öka beloppen för pengatransaktioner till Kuba, mm. Det är en mycket positiv start på de nya relationerna mellan USA och Kuba. Mycket återstår att förhandla om och stora delar av borttagandet av blockaden måste godkännas av kongressen.


En omstörtande nyhet i USA
Efter över 50 år av fiendskap, terror och blockad från USA så är det en historisk händelse att Obama och Castro är överens om att arbeta för en normalisering av förbindelserna. I USA där president efter president lovat att krossa den kubanska revolutionen skulle det normalt vara en omstörtande nyhet, rent av politiskt självmord att föreslå en normalisering av förbindelserna med Kuba. Nyheten har förberetts i månader av media och särskilt New York Times har drivit kampanjer för förändringar med sex stora ledarsidor som skapat förståelse för framtida förändringar.Åter på Kuba, De Fem kubanerna tillsammans med Raul Castro.

New York Times förberedde allmänhet och politiker i USA
New York Times har i en rad stora ledarartiklar de senaste månaderna förberett både allmänheten och politiska ledare på att något stort skulle hända. Ledarartiklarna har gått igenom fiaskot med blockaden, riktat skarp kritik mot de juridiska turerna med De Fem och föreslagit ett fångbyte mellan De Fem och Alan Gross, samt visat fördelarna med att normalisera förbindelserna med Kuba. Detta skedde samtidigt som förhandlingarna var igång mellan Kuba och USA.

Besvikelse bland extremhögern i Miami
Den kubanska extremhögern i Miami reagerade med bestörtning över beslutet att släppa De Fem och stegen för att normalisera förbindelserna med Kuba. Flera exilkubanska organisationer menade att det är ett stort misstag av Vita Huset. Republikanernas senator i Florida, Marco Rubio kritiserade beslutet att upprätta diplomatiska förbindelser och befria de tre kubanerna.
   – Besluten kommer inte att underlätta att störta den kubanska regimen, sade Marco Rubio till Associated Press.

Ingen självklar utveckling
Den fortsatta utvecklingen i normaliseringen av de båda länderna är inte självklar. Stora delar av USA:s blockad måste godkännas av kongressen. Där har republikanerna majoritet och kan fälla de delar av blockaden som inte Obama som president kan besluta om. De exilkubanska högerorganisationerna har fortfarande inflytande i USA:s politik, inte minst när det gäller pengar och de kommer att göra allt som står i deras makt att vrida klockan tillbaka.En historisk dag
Onsdagen den 17 december en historisk dag och en dag att glädjas över. De Fem är fria och stora steg framåt har tagits för att normalisera förbindelserna mellan Kuba och USA. Kampen fortsätter för att skapa en normal relation med full respekt mellan länderna. Det är inte klart, men det går framåt!
   – De framsteg vi har gjort mellan våra länder visar att det är möjligt att hitta lösningar på många problem. Vi måste lära oss konsten att leva civiliserat med alla våra olikheter, sade Raul Castro i kubansk TV.

Achim Rödner 141218
Foto: www.cubadebate
Källor: Cubadebate, Tele Sur, Prensa Latina mm


Relaterade artiklar om New York Times artiklar:

New York Times avslöjar USA:s program för att få kubanska läkare i Internationella katastrofinsatser att hoppa av sina uppdrag
Samtidigt som USA hyllar Kubas insatser i globala katastrofområden finns att aktivt program för att få dem att hoppa av och flytta till USA, för att förnedra Castroregimen, skriver NYT


Ytterligare kampanjer från New York Times för förändringar av USA:s utrikespolitik mot Kuba

New York Times ledarsidor driver kampanj för att avsluta USA:s blockad mot Kuba och frigivning av De Fem
– Kräver fångutbyte mellan De Fem och USA-agenten Alan Gross


USA:s blockad mot Kuba mot sitt slut?
– Tredje ledaren i New York Times som kräver slut på blockaden!

FN röstar om USA:s blockad den 28 oktober


New York Times redaktion vill att Obama avslutar USA:s blockad mot Kuba
“Obama måste – och han borde se det som en möjlighet att skapa historia.”


FN omröstningen om USA:s blockad i oktober

 Världen och FN sätter ned foten och säger:
– NEJ till USA:s blockad mot Kuba

Kuba är inte ensamt – 188 länder stödde Kubas resolution i FN:s generalförsamling


 

 

 
 

De Fem är fria – fångväxling med USA-agenten Alan Gross
Nya relationer mellan USA och Kuba

 
 

 
 Enligt CNN och ett flertal större media i världen skall en fångväxling ha gjorts mellan Kuba och USA där de återstående av de fem kubanska fångarna i USA har släppts i utbyte mot USA-agenten Alan Gross. Sedan en tid tillbaka har förhandlingar skett mellan de två länderna om en lösning av situationen.


USA-agenten Alan Gross har frigivits under onsdagen på Kuba av humanitära skäl och befinner sig nu i USA. Alan Gross greps 2009 och dömdes 2011 till 15 års fängelse för bl.a. spioneri. Gross är i dag 65 år gammal och hans hälsa har sviktat de senaste åren.

De Fem har suttit fängslade sedan 1998
Samtidigt skall de återstående av De Fem kubanerna också släppas, Ramón Labañino, Gerardo Hernandez och Antonio Guerrero. Sedan tidigare har René González och Fernando González släppts och befinner sig på Kuba.

Stor nyhet på gång

Klockan 18:00 i kväll kommer Raul Castro att tala till folket på Kuba om relationerna mellan Kuba och USA. Det står helt klart att det handlar om stora och ovanliga nyheter. De senaste två månaderna har New York Times drivit kampanjer för en förändring av USA:s relationer med Kuba.

Vi återkommer med mera nyheter

Achim Rödner 141217
Foto: Cubadebate

 

 

 
 

Arbetarrörelse i USA i solidaritet med De 5

 
 

 
 


Den 21 november träffades i Los Angeles arbetarrörelserepresentanter från hela södra Kalifornien till ett arbetsmöte för ökat stöd åt kampen för rättvisa för De 5.

Bland de inbjudna deltagarna fanns Francisco Letelier, son till den av exilkubanska högerextremister 1976 mördade Orlando Letelier; som var utrikesminister i Chile under Allende-tiden. Inbjuden deltagare var också Tony Woodley, tidigare ordförande i Storbritanniens största fackförbund UNITE. Woodley underströk att det nu håller på att skapas en situation som är mer hoppingivande än någonsin vad gäller möjligheten till definitiv framgång i kampen för rättvisa och frihet för De5.

Mötet i Los Angeles mynnade ut i en konstruktiv diskussion kring frågan om vilka praktiska steg rörelsen USA för De 5 nu står inför, för att så snabbt som möjligt komma fram till den slutgiltiga segern.

Vania Ramírez
Foto: Bill Hackwell

 

 

 
 

Aleida Guevara talar vid USA:s ambassad i London
– Obama, ha modet att göra något bra innan du avslutar din tid som president. Släpp De Fem nu!

 
 

Che Guevaras dotter Aleida Guevara fortsätter i sin pappas fotspår för en bättre värld. Just nu är hon på en turné i Storbrittanien för att stärka solidariteten med Kuba. Här talar hon utanför USA:s ambassad i London.
 
 


100 tals deltagare tände ljus för De Fem utanför USA:s ambassad i London. Ropen skallade: Rättvisa nu, frige De Fem, leve Kuba! En mäktig manifestation för Kuba och De Fem och med talare från parlamentet, fackföreningsrörelsen, advokater och skådespelare och så steg huvudtalaren fram: Che Guevaras dotter, Aleida Guevara som höll ett brandtal för friheten åt De Fem.

I Storbritannien finns en stark rörelse för solidaritet med Kuba där fackföreningen tar en aktiv roll i försvaret av Kuba. Fackets stöd visade sig under kvällen med talare från transportförbudet, lärarförbundet, den offentliga sektorns fackförening Unison. Storbritanniens största fackförening Unite the Unions biträdande generalsekreterare Diane Holland tog ordet och uppmanade till att intensifiera arbetet för att frige samtliga av De Fem kubanerna.
   – Vi har möjlighet att vinna friheten åt de sista tre av de fem just nu – vi måste kämpa för rättvisan!


Under manifestationen vid USA:s ambassad tändes ljus för frihet åt samtliga av De Fem kubanerna.

Aleida håller tal vid USA:s ambassad
Aleida Guevaras tal vid USA:s ambassad i London var ett av många framträdanden i sin turné genom England för att stärka solidariteten med Kuba och för att kräva frihet åt de återstående tre ur De Fem. Aleida läste upp ett meddelande från Antonio Guerrero som tackade för allt stöd från Storbritanien.
   – Stödet har enat oss och stärkt oss i vår kamp för rättvisa, sade Antonio Guerrero i sitt meddelande.

Aleida Guevara kräver rättvisa av Obama
Aleida Guevara fortsatte sitt tal med att vädja till USA:s president Barack Obama. Aleida sade:
   – Du har fångar i dina fängelser som är där för att de försökt rädda livet på andra människor, och Aleida fortsatte med att uppmana Obama att skapa rättvisa:
   – Obama, ha modet att göra något bra innan du avslutar din tid som president. Släpp De Fem nu!

Achim Rödner 141206
Foto: Cuba Solidarity Campaign (Storbritannien)
Källa: CSC

 

 

 
 

Initiativ i USA för De 5

 
 

Arturo López-Levy, från CAFE. 2014, 5 Days for the Cuban 5, Washington DC. Foto: Bill Hackwell. Internationella Kommittén
 
 


I kölvattnet av Den Internationella kommissionen för undersökning av fallet med De Fem i London i mars och sommarens kraftsamling ”5 dagar för de 5” i Washington D.C. har aktiviteten världen över intensifierats och även uppseendeväckande breddats. Inte minst gäller detta USA! För första gången har USA:s tunga medier uppmärksammat fallet rejält.

Washington Post
skrev sakligt om kampanjdagarna i Washington DC, och på senare tid har New York Times ägnat halva dussinet ledare åt inte bara fallet utan också en argumentation för att Antonio Guerrero, Gerardo Hernández och Ramón Labañino ska friges i utbyte mot den på Kuba fängslade spionen Alan Gross.

Läs hela artikeln PDF

 

 


 
 

Kim Anderzon och De Fem kubanerna
kondoleanser från Kuba

 
 

 
 

Under åren 2010‐2012 var Kommittén Frige De Fem i kontakt med Kim Anderzon; uppdateringar skickades via mejl eller brev om det arbete vi bedriver i Sverige i solidaritet med DeFem kubanerna; ett fall som Kim engagerade sig i.

Kim Anderzon var under 2010 en av de svenska personligheter som anslöt sig till vår "kvinnokampanj". Kim skrev då under ett brev till Michelle Obama, i vilket hon ombads medla så att Adriana Pérez och Olga Salanueva skulle få inresevisum till USA för att besöka sina män, Gerardo och René, i fängelse.

Nyheten om Kim Anderzons död har nått De Fems anhöriga på Kuba, och även samordnarna på Kuba och i USA för International Committee for the Freedom of the Cuban 5.

Vi beklagar den sorgliga förlusten av skådespelerskan Kim Anderzon. Hennes exempel kommer att vara ett föredöme när vi fortsätter att försvara ädla saker som denna.

Läs hela artikeln PDF

 

 


 
 

30 000 kubaner marscherade för frihet åt De Fem och för rättvisa och fred i världen

 
 

Två av de frigivna antiterroristerna, René González och Fernando González deltog i marschen.
 
 


30 000 kubaner marscherade igår för freden och för en rättvis och human värld, och för friheten åt de återstående tre kubaner som fortfarande sitter i USA:s fängelsehålor för att de bekämpat terrorismen mot sitt eget land.

Kampen för frihet åt Ramón Labañino, Gerardo Hernandez och Antonio Guerrero var i centrum i den mäktiga demonstrationen i Havanna. I spetsen för demonstrationen gick de två frisläppta hjältarna, René González och Fernando González och anhöriga till De Fem tillsammans med tiotusentals kubaner som krävde rättvisa.Marschen för en bättre värld började vid universitetet och gick vidare genom huvudstaden till den anti-imperialistiska tribunalen José Martí. Som huvudarrangörer stod ungkommunisterna UJC och studentorganisationer som bidrog till det ungdomliga deltagandet i det nästan två kilometer långa demonstrationståget.

Bland banderollerna dominerade paroller för frihet åt De Fem, och längst fram tågade ungdomarna med foton på några av de 3 478 offren av terrorismen mot Kuba. Renés dotter Irma González höll ett av de starkaste talen:
   – Att kämpa för de ädlaste idealen och för sitt land mot terrorismen har gett 13 år i fängelse för min far, René González och 15 år för Fernando González och vi vet inte hur länge som Ramón Labañino, Gerardo Hernandez och Antonio Guerrero skall sitta i fängelse för deras arbete mot terrorismen.Irma González höll ett engagerat tal under manifestationen.

Irma González uppmanade till att intensifiera kampen för frihet åt de återstående tre frihetshjältarna, och ungdomarnas engagemang och kamp för en bättre och rättvisare värld:
   – Vi ungdomar har enorma utmaningar framför oss med både kamp och segrar. Det är vår värld, och vi i den nya generationen måste fortsätta att kämpa mot terrorism och imperialistiska krig här i världen.

Achim Rödner 141001
Foton: Cubadebate, med bilder tagna av René González fru Olga Salanueva
Källa: Cubadebate

 

 


 
 

Öppet brev:
Till USA:s folk och president Barack Obama

 
 

 
 


Svensk-Kubanska Föreningens nationella styrelse, Kommittén Frige De Fem och Cubanos por Cuba har skickat ett öppet brev:
    "Till USA:s folk och president Barack Obama". Brevet har postats till President Barack Obama i Vita Huset. En kopia av brevet har sänts till USA:s ambassad i Stockholm.

Läs brevet: Till USA:s folk och president Barack Obama

 

 


 
 

Representanter för De 5 besöker Europa

 
 

René González med hustrun Olga Salanueva i Portugal.
 
 


Den 12 september 1998 fängslades i Miami, USA, de fem kubanska terrorismbekämparna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González. Det har nu gått 16 år och fortfarande är tre av dem fängslade. Gerardo Hernández livstidsdom gäller fortfarande. Med anledning av detta pågår mellan den 4 september och den 6 oktober en internationell kampanj för deras frigivning.

Inom ramen för denna kampanj besöker René González och Fernando González (som efter avtjänad strafftid nu befinner sig i frihet) flera länder i Europa. René González med hustru Olga Salanueva inledde sin resa med att besöka Portugal. René höll där bland annat ett bejublat tal vid festen för Lissabon-tidningen Avante. I resplanen ingick även ett besök i London, men René har för andra gången i rad nekats inresevisum till Storbritannien; ett beslut som överklagats av 29 parlamentsledamöter och flera fackföreningsledare som stått för inbjudan. I Renés närvaro deltog hans fru Olga i ett protestmöte i det brittiska parlamentet den 10 september. Sista anhalten på resan var Paris, där René González närvarade vid tidningen L’Humanités årliga festival.

I Lissabon sade René González: "Vi kommer aldrig att ge upp vår rätt att tillkännage de orättvisor som har begåtts. Förvissningen om att vi, till skillnad från åklagarsidan, hade moralen på vår sida har gett oss styrka. Vi visste att det vi gjort var rätt. Man kan inte döma människor för att de skyddat mänskligt liv, det mest värdefulla av allt”.

René tackade i sina fyra kubanska bröders namn för det internationella stöd och den sympati som de genom åren fått erfara.

I skrivande stund (16 september) väntas Fernando González komma till Spanien för en 5 dagars vistelse, innan han reser vidare till Belgien. I Bryssel kommer Fernando att delta i den årliga festivalen Che Presente!

Förhoppningsvis kommer René eller Fernando att inom en ganska snar framtid kunna göra en rundresa också i de nordiska huvudstäderna. Något som Renés dotter Irma gjorde våren 2011, då hon besökte flera orter och bland annat talade på ett möte med studenter och akademiker på Stockholms universitet.

Tomas Widén & Vania Ramírez 140918

 

 


 
 

Frige De Fem kubanerna! Frige de puertoricanska patrioterna Oscar López Rivera och Norberto González Claudio!

 
 

 
 


I samband med aktionsdagarna "5 dagar för de 5 kubanerna" i Washington DC i juni, träffade vi den puertoricanska självständighetskämpen Rafael Cancel Miranda (numera bosatt i Puerto Rico efter att ha tillbringat mer än 25 år i fängelse i USA). Så föddes initiativet om att utvidga vår kampanj för De Fem kubanerna, så att den även omfattar de puertoricanska patrioterna Oscar López Rivera och Norberto González Claudio.

Vid skrivande stund har slutdokumentet från det X:e kollokviet för De Fem, som hölls i Havanna 10-12 september, publicerats. Till vår glädje finner vi att vårt initiativ har förankring i den internationella solidaritetsrörelsen. På kollokviet i Havanna beslutade man nämligen att även verka för Oscar López Riveras frigivning!

Lördagen den 13 september var vi en liten grupp med medlemmar ur Kommittén Frige De Fem, Svensk-Kubanska Föreningen och föreningen Cubanos por Cuba, som demonstrerade utanför USA:s ambassad i Stockholm. Som brukligt var vi få, för att kunna komma fram till ambassadgrinden utan polistillstånd, och enligt gällande bestämmelser åberopa rätten till yttrandefrihet.

På våra banderoller syntes De Fems ansikten. Nytt för i år var ett plakat med Oscar López Riveras ansikte, samt den puertoricanska flaggan som Rafael Cancel Miranda skickat oss.Efter demonstrationen begav vi oss till La Mano, där hyllningen "En blomma för våra hjältar, Salvador Allende, Edelstam och alla offren för Pinochets diktatur", pågick.

Vania Ramírez 140918

 

 


 
 

Manifestation utanför Vita Huset på årsdagen, 16 år efter gripandet av De Fem kubanerna

 
 

Tydliga budskap i banderoller, plakat och i ord levererades till president Obama utanför Vita Huset.
 
 


Som en del i den Internationella kampanjen för frigivandet av De Fem hölls en manifestation utanför Vita Huset på årsdagen av gripandet den 12 september 1998. Banderoller, plakat och slagorden hade enkla men kraftfulla budskap till president Obama. - Frige De Fem och få ett slut på 16 års orättvisor!


Manifestationen uppmanade president Barack Obama att ta upp fallet och se till så att de återstående tre kubanerna ur De Fem släpps fria, Gerardo Hernández, Antonio Guerrero och Ramón Labañino. Protesterna är en del av aktiviteterna i USA under kampanjen, under dagen har det också hållits möten med kongressens demokrater och republikaner, och flera seminarier och pressträffar har anordnats för att lyfta upp opinionen för De Fem kubanerna.


16 år av orättvisa, nu trappas kampen upp för att få de återstående tre frigivna.

16 år i fängelse för att de har bekämpat terrorism är inte acceptabelt och den pågående Internationella kampanjen fortsätter runt om i världen med aktiviteter och manifestationer fram till den 6 oktober, årsdagen när ett civilt kubanskt passagerarplan sprängdes i luften 1976 med 73 döda.
   – Men kampanjerna och protesterna kommer att fortsätta och de kommer att öka i omfattning ända tills de återstående tre kubanerna är tillbaka på Kubansk mark.Dom var många, dom hördes och dom syntes och dom krävde frihet åt De Fem, utanför Obamas bostad, Vita Huset.

Achim Rödner 140912
Foto: siempreconcuba.wordpress.com
Källor: Tele Sur, Cubadebate, Prensa Latina

 

 


 
 

Världsomfattande kampanj för De Fem är igång
Kampen intensifieras tills samtliga Fem är fria!

 
 

Under kampanjen för De Fem kommer hundratals aktiviteter att genomföras runt om i Världen. I Havanna, Washington och andra städer runt om i världen.
 
 


Den världsomfattande kampanjen för De Fem har kommit igång och fortsätter med aktiviteter i 39 länder runt om i världen. I dag startade det stora Internationella mötet för frihet åt De Fem och mot terrorismen i Havanna och i morgon den 12 september blir det manifestationer över hela världen, i samband med årsdagen av arresteringen av De Fem för 16 år sedan.

Det Internationella mötet för De Fem och mot terrorism har startat i Havanna med över 200 deltagare från 49 länder. Mötet är en del av de över 110 aktiviteter som anordnas i dagarna för att kräva frihet åt de återstående tre kubanerna som fortfarande sitter i USA:s fängelser. Syftet med mötet i Havanna är att ytterligare öka solidariteten med De Fem och intensifiera kampen för att få alla fem frigivna.

I morgon den 12 september är årsdagen av gripandet av De Fem och då sker de flesta av de utåtriktade aktiviteterna med manifestationer, demonstrationer och protester för De Fem. Över 110 manifestationer är anmälda i kampanjen runt om i världen och bland dem kommer det att bli manifestationer utanför Vita Huset i Washington och en stor demonstration utanför USA:s intressekontor i Havanna.

Kampanjen fortsätter till den 6 oktober och efter det går kampanjen in i ett nytt intensivt skede och kampen kommer att trappas upp tills samtliga Fem är frigivna och tillbaka på Kuba.

Achim Rödner 140911
Foto: Granma / Héctor Planes Mesa

 

 


 
 

Ny Internationell kampanj för De Fem
– 16 års orättvisa måste få ett slut!

Stort Solidaritetsmöte i Havanna och demonstrationer runt hela världen

 
 

 
 


Protesterna och kraven på att De Fem kubanska politiska fångarna skall släppas växer över hela världen. I 39 länder startar aktiviteter, protester och demonstrationer för frigivandet av de återstående tre kubanska fångarna. I Havanna träffas representanter för 24 länders solidaritetsrörelser och över 110 solidaritetsaktioner är planerade världen över.


Kampanjerna startar den 4 september och pågår till den 6 oktober. Den 4 sep för att det är dagen då den italienske turisten Fabio Di Celmo dödades i ett terrordåd i Havanna 1997. Den femte är dagen då aktivister och rättvisekämpar varje månad skickar brev till USAs president Obama för att begära frihet åt De Fem. Den 11 september är årsdagen när De Fem greps och kampanjen avslutas den 6 oktober, årsdagen då ett kubanskt civilflygplan sprängdes 1976 och 73 människor dog.

I Havanna kommer det att bli många aktiviteter, både nationella och Internationella. Den 11 och 12 september hålls ett stort Internationellt solidaritetsmöte i Havanna med deltagande av 24 länders aktivister och en stor demonstration utanför USA:s intressekontor i Havanna. Samtidigt blir det manifestationer och protester utanför Vita Huset i USA, och med aktiviteter runt om i världen för att befria de återstående tre fångarna, Antonio Guerrero, Gerardo Hernández och Ramón Labañino.

Kampanjens huvudsyfte är att öka den allmänna opinionen för De Fem och bryta tystnaden i media, och framför allt i USA. Fernando Gonzalez är en av de frigivna av De Fem och är nu vice ordförande i den i kubanska institutet för vänskap med folken (ICAP) och en av ledarna för kampanjen för De Fem, han säger:
   – De två viktigaste aktiviteterna i kampanjen är solidaritetsmötet för De Fem och mot terrorism i Havanna och aktiviteterna runt Vita Huset i Washington.

Samtidigt är det viktigt att solidariteten och aktiviteterna för De Fem intensifieras över hela världen, och över 39 länder har anmält att de kommer att delta i kampanjen, säger Kenia Serrano, ordförande för ICAP.
   – Mer än 110 solidaritetsaktioner runt om i världen förväntas delta i kampanjen från olika sektorer, sociala, politiska, religiösa och fredsrörelser bildar att stort gemensamt program och vi hoppas bryta den tystnad som fortfarande råder om De Fem i media.

Achim Rödner 140904
Foto: ACN, bearbetad (A.R.)
Källa: ACN, Agencia Cubana de Noticias

 


 

 
  Internationell aktionsdag för De Fem kubanerna den 5/9
- SKRIV TILL OBAMA!

 
   
 


Den 5:e i varje månad är en internationell aktionsdag för De Fem kubanerna! Då översvämmas Vita Huset med brev som innehåller krav på att USA friger de fem kubaner som fängslades 1998. Deras "brott" var att genom att infiltrera terroristgrupper i Miami hindra attentat mot sitt land, Kuba.

Gör den 5/9 till en aktionsdag, som många andra runt om i världen!
Skriv till president Obama och kräv att De Fem Kubanerna friges!

Använd gärna vårt brevförslag! Och sprid informationen till alla kontakter!

Förslag på brev till Obama!

Mejl adress: president@whitehouse.gov

Dear President Obama

In 1998, Gerardo Hernández, Ramón Labañino and Antonio Guerrero, three of the Cuban Five were imprisoned in the U.S. They committed no crimes, nor did they threaten U.S. National Security.

They arrived in the United States unarmed and risking their own lives. Their mission was to uncover and warn about attacks on Cuba planned by terrorist organizations based in Miami.

Ten Nobel laureates, a number of governments, parliaments, lawyers, religious figures, labor organizations, the U.N. Working Group on Arbitrary Detention, and more that 6,000 intellectuals and artists from around the world are demanding their freedom. It is time to put an end to this injustice.

Mr. President, we ask you for a humanitarian gesture: release Gerardo, Ramón and Antonio so they can return to Cuba, to their homes and to their families.

FREE THE CUBAN FIVE!

Sincerely(NAMN, Sweden)


OBS! Sannolikheten är stor att ni kommer att få ett automatiskt genererat svar från mejladressen president@whitehouse.gov – och som vid första genomläsningen kanske får er att tro att man mejlat till fel adress. Så är inte fallet! Vårt budskap når fram! Det automatiska svaret genereras då USA-myndigheter har skyldighet att ge någon form av feed-back, och vad det egentligen går ut på är att föreslå att man ställer riktade frågeställningar till Vita Huset genom ett formulär online. 

 

 


 
 

Studenter från Palestina, Östtimor, Kuba, Colombia och Angola i cykelkampanj på Kuba
170 studenter från 48 länder som studerar på Kuba försvarar Kuba och De Fem

 
 

Fem studenter från fem länder deltog i en cykelkampanj runt Kuba för De Fem och solidariteten för Kuba.
 
 


Fem ungdomar från fem länder är ute på en cykelkampanj runt Kuba för att kräva frihet åt de tre kubanska politiska fångarna som fortfarande sitter i USAs fängelser. Samtidigt kämpar de för freden i världen och i sina hemländer, Angola, Östtimor, Palestina, Colombia och Kuba.

Ungdomarna deltar i en Internationell brigad med 170 studenter från 48 länder som studerar på Kuba. De använder sitt sommarlov till att försvara och visa sitt stöd för Kuba. De fem cyklisterna är Adriano Bruno Belo Castanhola från Östtimor, Adelson Aurelio Macueno från Angola, Sa Fwad Abu Rob från Palestina, Julián Andrés Gutiérrez Marón från Colombia och Claudia García Pérez från Kuba.

Under cykelkampanjen på Kuba blir de åtföljda av lokalbefolkningen och vid varje stopp gör de studiebesök för att lära känna de olika platserna och människor och prata med media om De Fem och sitt syfte med kampanjen. De har också löpande kontakt med sina hemländer där de sprider information om kampanjen för de fem politiska fångarna i USA och solidariteten med Kuba.

Den palestinske deltagare Sa Fwad Abu Rob har länge velat vara med i en solidaritetsaktion som denna för att visa sin tacksamhet för att han har fått möjligheten att studera på Kuba.
   – Under cykelkampanjen visar jag min solidaritet för Kuba och De Fem kubanerna och fördömer Israels övergrepp mot det palestinska folket
 
De fem deltagarnas länder har haft liknande erfarenheter som Kubas och den kamp som De Fem förde mot terrorn från USA. Angola, Östtimor, Colombia, Palestina och Kuba, kämpar alla för en värld i fred, och länderna har sina erfarenheter av terror, ockupation, och orättvisor. De har haft mycket att berätta och de har lärt sig mycket av den kubanska solidariteten.
   – Vi känner oss stärkta och hoppet skriker högre än bomber, och ingen orättvisa kommer att vara för evigt, sade två av cyklisterna.

Delta i en solidaritetsbrigad – Nordiska Brigaden åker i december!

Achim Rödner
Foto: www.juventudrebelde.se / Calixto N. Llanes, Cuba
Källor: Cubadebate, Juventud Rebelde, ICAP

 

 


 
 

Sommarkampanjen ”Fem städer i Mälardalen för De Fem” avslutades i Stockholm

 
 

Färgsprakande banderoller med väl synliga budskap på Sergels Torg. Foto: Vanja Ramírez
 
 


Efter ett oväntat och intensivt regnoväder, där vattnet och blixtarna föreföll i våra ögon vara riktade mot Sergels torg, sken solen åter. Vi kunde därmed fullfölja den planerade hyllningen med anledning av årsdagen av anfallet på Moncada kasernen 1953 som inledde befrielsekampen på Kuba.

Med ett färgsprakande banderollmontage som bakgrund blev det sång och dans, varvat med korta appeller. Vi uppnådde målet att verkligen synas och höras i hjärtat av Stockholm med vår solidaritet med Kuba och Latinamerika. De förbipasserande kunde inte undgå budskapet och kraften i det.

Vi möts igen om ett år för att hylla Moncada och den kubanska revolutionen!

Svensk-kubanska föreningen, Kommittén Frige De Fem, Cubanos por Cuba, RESOCAL
 

 


 
 

Frihet åt De Fem krävde aktivisterna i Västerås, med flygblad och appelltal

 
 

I den tropiska hettan och bland Sigmatorgets palmer hölls appellmötet med flygbladsutdelning för De Fem.
 
 


Lördag 26 juli var det Västerås tur att ställa upp i sommarkampanjen ”5 mälarstäder för De 5”. I den tropiska sommarhettan drog aktivisterna ur Kommittén för de fem och Svensk-Kubanska Föreningen igång kampanjen för frihet åt De Fem kubanerna.

Vid Sigmatorgets palmer satte vi upp vår banderoll med den tydliga uppmaningen: - Frige De Fem Kubanerna! Medan aktivisterna delade ut flygbladen så höll Tomas Widén i megafonen och informerade och svarade på frågor om fallet.

Text och foto: Björn Berggren

 

 


 
 

Flygblad, appeller, musik och film i sommarkampanjen för De 5 i Eskilstuna

 
 

Det blev ett framgångsrikt appellmöte i centrala Eskilstuna med många utdelade flygblad och appelltal.
 
 


Kommittén Frige De Fem och Svensk-Kubanska Föreningen i Eskilstuna anordnade under den hetaste dagen i staden detta år, tisdagen 22 juli, ett framgångsrikt appellmöte på Domus-torget för De Fem.  Många var de Eskilstunabor som fick ta emot kommitténs nya informationsblad, som redogör för den senaste utvecklingen och uppmanar till stöd i kampen för rättvisans och anständighetens seger.

Förutom appelltal inramades aktiviteten också av den kubanske trubaduren Carlos Pueblas musik. Över hela torget hördes hans sång, och flera förbipasserande uttryckte sin uppskattning. De frågade naturligtvis också om fallet, vilket ledde till många samtal. Med på torget fanns också ett bokbord med böcker och broschyrer om De Fem och om Kuba.

Senare på kvällen visades på Svensk-Kubanska Föreningens lokal en nyproducerad film om konferensen om De Fem som hölls i London den 7-8 mars i år. Varpå följde en diskussion om det aktuella lägget i kampen för att få ett slut på justitiemordet. Det är uppenbart att människor nu efter konferensen i London och aktionen 5 dagar för De 5 i Washington uppfattar det som att det finns en grund för hoppet om att snart också Antonio, Gerardo och Ramón ska kunna förenas på Kuba med sina familjer. Och med det kubanska folk, som så starkt längtar efter dem.

Från många håll, i USA och världen över, byggs nu trycket upp mot Obama. Och aktivisterna i Eskilstuna kommer också framöver att bidra, efter förmåga, till att bygga upp det trycket. Som en av de deltagande aktivisterna på Domustorget uttryckte det:
    ”Just det att våra ansträngningar för rättvisa i detta fall är världsomspännande, gör ju att varje lokalt initiativ, som en bidragande del, blir meningsfullt och viktigt!”

Text: Tomas Widén
Foto: Eva Boström

 

 


 
 

20 aktivister lyfte kampanjen för De Fem i Uppsala
Sommarkampanjen för De Fem är i gång!

 
 

Det blev en lyckad aktivitet för De Fem i Uppsala med flygbladsutdelning och appeller, och ingen kunde undgå att se vårt budskap. Foto: Vanja Ramírez
 
 


Ett 20 tal aktivister lyfte upp solidariteten för De Fem i Uppsala. Flygblad delades ut och appeller hölls för de förbipasserande vid Stadsträdgården och mycket synliga banderoller stärkte vårt budskap.

Det var en mycket lyckad aktivitet där vi även hann med att ha trevligt själva också med picknick i det gröna, och med stärkande diskussioner som bådar gott för framtiden.

 

 


 
 

Sommarkampanj 2014
– Fem städer i Mälardalen för De Fem!

 
 

 
 


För elfte året i rad organiserar Svensk-Kubanska Föreningen och Kommittén Frige De Fem en särskild sommarkampanj för de i USA orättvist fängslade kubanerna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González.

Måndag 7 juli, TORSHÄLLA:
Flygbladsutdelning, och appelltal,
Östra Torget, kl. 17.00

Sommarkampanjens inledande insats I Torshälla, den lilla Mälar-staden med anor från vikingatid, blev mycket lyckad. Aktivisterna som spred informationen om De Fem arbetar, eller har under lång tid arbetat på det järnbruk som dominerar orten. Detta ledde till flera ingående, positiva och engagerade samtal med de många Torshälla-bor som fick motta kommitténs flygblad.  Och många önskade också aktivisterna lycka till i det fortsatta arbetet för att få ett slut på justitiemordet mot De Fem. Aktivisterna var mycket glada för de positiva reaktionerna.  En av dem, Jouni Stenberg, uttryckte allas mening:
    ”Vi kommer aldrig att ge upp den här kampen. Inte förrän alla fem är fria!”

Lördag 19 juli, UPPSALA
”Solidaritets-picknick.” Flygbladsutdelning, bokbord, förtäring, appeller och diskussioner. Stadsträdgården intill Fyrisån, kl. 14-18.

Tisdag 22 juli, ESKILSTUNA:
Appellmöte med flygbladsutdelning och musik; Domustorget vid Cityvaruhuset, kl. 15-17.
Diskussionsmöte med filmvisning i Svensk-Kubanska Föreningens lokal på Gillbergavägen 4, kl. 18.30.

Lördag 26 juli, VÄSTERÅS:
Flygbladsutdelning, musik och appelltal; Nya torgscenen, Hantverkargatan, kl. 12

Söndag 27 juli, STOCKHOLM:
Appellmöte med musik och dans, till minne av Moncada-dagen, Sergels Torg, kl. 14-16
Arr: Svensk-kubanska föreningen, Kommittén Frige De 5, Cubanos por Cuba, RESOCAL.

Kontaktpersoner för Sommarkampanjen för De Fem:
Västerås: Björn Berggren 021-12 11 17 bjorn.berggren@passagen.se
Eskilstuna/Torshälla: Tomas Widén 0709-45 63 81 tomas.viden@eskilstuna.se
Stockholm: RosalíaSanles 0736-48 28 18 rosaliasanles@gmail.com
Uppsala: Per-Olov Lennartsson 018-35 55 09 pom.lennartsson@telia.com


 

 


 
 

Den 5:e varje månad
– Skriv till Obama och kräv frigivning av De Fem

 
 

 
 


Den 5:e i varje månad översvämmas Vita Huset med brev som innehåller krav på att USA friger de fem kubaner som fängslades 1998. Deras "brott" var att genom att infiltrera terroristgrupper i Miami hindra attentat mot sitt land.
   Nedan förslag på brev att maila till Obama. (med mailadressen överst).
Kopiera och skicka!

president@whitehouse.gov

Dear President Obama

In 1998, Gerardo Hernández, Ramón Labañino and Antonio Guerrero, three of the Cuban Five were imprisoned in the U.S. They committed no crimes, nor did they threaten U.S. National Security.

They arrived in the United States unarmed and risking their own lives. Their mission was to uncover and warn about attacks on Cuba planned by terrorist organizations based in Miami.

Ten Nobel laureates, a number of governments, parliaments, lawyers, religious figures, labor organizations, the U.N. Working Group on Arbitrary Detention, and more that 6,000 intellectuals and artists from around the world are demanding their freedom. It is time to put an end to this injustice.

Mr. President, we ask you for a humanitarian gesture: release Gerardo, Ramón and Antonio so they can return to Cuba, to their homes and to their families.

FREE THE CUBAN FIVE!

Sincerely,
(NAMN, Sweden)

 

 


 
 

Med tårar i ögonen berättade skådespelaren Danny Glover om fallet med De Fem kubanerna
  
 – Detta måste bli vår inriktning när vi genomfört vår aktion, utropade Glover, bärande en keps med påskriften ”Cuba”:
   ”Att vi åker härifrån med insikten att vi måste göra mer, vi måste informera mer, vi måste engagera oss mer.”


 
 

En gråtande Danny Glover talade om De Fem kubanerna under kampanjen ”5 dagar för De 5” i USA.
 
 


5 dagar för De 5 i Washington DC
Artikel i Washington Post (6 juni) om aktionen


Frapperande lägligt – och av en ren slump – samlades denna vecka, under vilken vi bevittnat en hetsig debatt om en fångutväxling, några hundra artister och aktivister i vår stad, för att ge uppmärksamhet åt ett fall som handlar om i USA fängslade kubaner. Kubaner som i Miami dömdes för spioneri 2001.

Läs hela artikeln PDF

 

 


 
 

Fallet med De Fem uppe till diskussion i Washington DC!

 
 

 
 


Syftet med att en 3:e gång anordna ”5 dagar för de 5 kubanerna” var inte att göra det av gammal vana bara för att det gjorts tidigare. Istället organiserades aktionsdagarna med avsikten att bredda medvetenheten i takt med att fler och fler kräver en ändring av USA:s politik mot Kuba – från en politik av oändlig fientlighet till en av engagemang och diskussioner utan villkor.

Här har vi radat upp något av det vi lyckades åstadkomma under dessa fem dagar. Sammanfattningen visar den kvalitativa förändringen i arbetet för att sätta stopp för den orättvisa som redan varat alldeles för länge.

Läs hela artikeln PDF

 

 


 
 

De Fem Kubanerna i fotbolls VM i Brasilien
10 bussar kör runt med krav på frihet för De Fem

 
 

10 bussar kör omkring med reklam om De Fem i Brasilien.
 
 


Fotbolls VM har startat I Brasilien med världens blickar riktade till evenemanget och landet. Samtidigt startar Brasiliens kommitté för frigivandet av De Fem kubanerna en kampanj för att informera om fallet.

10 bussar i provinsen Bahía kör omkring med reklamskyltar där man kräver frihet åt De Fem, väl synligt för de egna invånarna som för alla fotbollsbesökare från världens alla hörn.


 

 


 
 

Cykelmanifestation och demonstration utanför Vita Huset
Kampanjen Fem Dagar för De Fem är igång i USA

 
 

Deltagare från 30 länder demonstrerade för frihet åt De Fem.
 
 


Frihet, frihet för De Fem skanderades under lördagens manifestationer i Washington med ett cykellopp för De Fem genom stadens gator och en demonstration med tydliga budskap till president Obama. Aktivister, kändisar och vänner till rättvisa från 30 länder deltar i den fem dagar långa kampanjen.

Vanja Ramirez och den svenska kommittén för De Fem var på plats liksom ett flertal andra solidaritetsorganisationer runt om i världen. Kampanjen för frigivandet av De Fem har de senaste åren lyfts upp i USA med en rad manifestationer för att öka trycket på Obama och beslutsfattare för att frige de kvarvarande tre kubanerna, Gerardo Hernández, Antoino Guerrero och Ramón Labañino.


Några av deltagarna i cykelmanifestationen utanför Vita Huset.

Kampanjen började i torsdags och har fyllts med konferenser om fallet med De Fem, om relationerna mellan USA och Kuba och om terrorismen mot Kuba och dess förövare, med mycket mera. En viktig del i aktionerna är lobbydagarna där aktivister och parlamentariker från Europa och Latinamerika träffar politiker i landet.

Deltagarna från de 30 länderna tar nu med sig sina intryck och lyfter upp solidariteten med De Fem i sina egna länder. Här i Sverige startar snart vår årliga sommarkampanj för De Fem kubanerna.
 – kom med i kampanjen du också!

Achim Rödner 140608
Foto: Bill Hackwell

 

 


 
 

Nytt flygblad om De Fem
– Hjälp oss att sprida flygbladet!

 
 

 
 


Vi har uppdaterat vårt flygblad om De Fem kubanerna. Det är fortfarande tre av de fem som sitter i USAs fängelser och kampanjen fortsätter till alla fem är fria.
– Hjälp oss gärna att sprida info om De Fem och dela ut vårt flygblad.


Gör så här:
  – Skiv ut flygbladet på en sida, vänd och skriv på andra sidan. Klipp sedan flygbladet i mitten och du har två flygblad att dela ut.


Ladda ned flygbladet om De Fem PDF

 

 


 
 

Fem dagar för De Fem i USA
Noam Chomsky är en av deltagarna i kampanjen, med konferenser och demonstration utanför Vita Huset

 
 

 
 


Noam Chomsky är en av flera deltagare i kampanjen Fem dagar för De Fem i USA. Den 4 juni till 11 juni kommer jurister, intellektuella, fackliga ledare och aktivister att uppmärksamma fallet och kräva frigivning för De Fem kubanerna i Washington.

Kampanjen kommer att utföra en serie med konferenser om De Fem kubanerna och om relationen mellan USA och Kuba. En demonstration utanför Vita Huset ingår också i aktiviteterna under de fem dagarna. Kraven som ställs under kampanjen är frigivning åt de återstående tre kämparna av De Fem som fortfarande sitter i USAs fängelser, Gerardo Hernández, Antoino Guerrero och Ramón Labañino. Kampanjen kräver också ett slut på USAs blockad mot Kuba.

Några av dem som ställer sig bakom kampanjen Fem dagar för De Fem är: skådespelaren Danny Glover, Angela Davis, Ignacio Ramonet, Frei Betto och Noam Chomsky. Så här säger Noam Chomsky om fallet med De Fem kubanerna:
    – Det är en otrolig historia. Kuba erbjöd sig att samarbeta med USA i kampen mot terrorism och FBI skickade personal till Kuba för att ta del av bevisen. Istället för att gripa terroristerna fängslade FBI dem som avslöjat terrorhandlingarna. Terroristerna fick gå fria.

Achim Rödner 140522
Foto: Från en video i Cubadebate
Källa: Cubadebate


 

 


 
 

Stor solidaritetsafton för De Fem

 
 

 
 


Lördagen den 10 maj anordnade föreningarna Cubanos por Cuba, Svensk-Kubanska föreningen och Kommittén Frige de Fem en solidaritetsafton för De Fem kubanerna i Alviks Kulturhus.

Över 200 personer närvarade. Det blev en lyckad, färgsprakande och emotionellt laddad kväll, med kubanska och latinamerikanska artister som underhöll publiken med poesi, sång, musik och dans.

I sitt tal framförde den kubanske ambassadören en hälsning från René och Fernando till solidaritetsrörelsen i Sverige. Dansen pågick till småtimmarna. Intäkterna från solidaritetsaftonen skickas till The International Committee for the freedom of the Cuban 5.


 

 


 
 

Tal av Martin Garbus inför The International Commission of Inquiry into the Case of the Cuban Five, 8 mars 2014

 
 

 
 


Martin Garbus är en i USA mycket välrenommerad advokat. Time Magazine har beskrivit honom som ”legendarisk, en av de bästa rättegångsadvokaterna i landet”; och Fortune Magazine som en ”förstklassig advokat i frågor som rör konstitutionella rättigheter”. Sedan 2012 har han ingått i gruppen av försvarsadvokater som arbetar för rättvisa för De Fem.

 Läs Martin Garbus tal (svenska) PDF

 

 


 
 

Vi stöder Washington-aktionen ”5 dagar för de 5 kubanerna”!

 
 

 
 


Vi vill, som ett svar på maningen ”5 days for the Cuban 5 in Washington DC” – utsänd av The International Committee for the freedom of the Cuban 5 – ge vårt fulla stöd till den flerdagarsaktion som kommer att organiseras av den Internationella Kommittén i Washington DC under dagarna 5-11 juni 2014.

Nu när René González och Fernando González avtjänat sina straff och är åter på Kuba, stöder vi kravet på omedelbar frigivning av Gerardo Hernández, Antonio Guerrero och Ramón Labañino. De fem kubanernas uppdrag i Miami var ett fredligt uppdrag. De försökte bidra till att få ett slut på sabotage och angrepp mot Kuba, utförda av terroristgrupper baserade i USA.

Vi fördömer det faktum att Gerardo Hernández och hans hustru Adriana Pérez inte getts möjlighet att träffa varandra i över 15 år, på grund av att USA-myndigheterna förvägrat Adriana Pérez inresevisum, och därmed möjlighet att besöka sin man i fängelset. Samma sak drabbade René González och hans hustru Olga Salanueva, dels under åren då René avtjänade sitt fängelsestraff och dels under de efterföljande 1½ åren då han fick vistas under övervakning i Miami.

Biskop Eva Brunne, Stockholms stift
Thage G Peterson, Fd talman och justitieminister
Kenneth Lewis, advokat och f.d. ordförande i den svenska sektionen av Advokater utan gränser
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)
Etienne Glaser, skådespelare, regissör, manusförfattare
Torbjörn Björlund, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)
Jan Lindholm, riksdagsledamot (Miljöpartiet)
Jens Holm, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)
Hillevi Larsson, riksdagsledamot (Socialdemokratiska partiet)
Marianne Berg, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)
Bengt Berg, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)
Siv Holma, riksdagsledamot (Vänsterpartiet)
Dror Feiler, talesperson för Ship to Gaza, ordförande EJJP (European Jews for a just peace), medlem av styrelsen för Svenska tonsättare och ordförande för Svensk musik
Nils Lundgren, journalist och filmare, redaktör och ansvarig utgivare för Folket i Bild/Kulturfront
Maj Wechselmann, regissör, dokumentärfilmare
Ric Wasserman, frilansjournalist, filmare
Francisco Contreras, ordförande, Latinamerikagrupperna
Maria Sandblad, frilansskribent, författare
Kristina Hillgren, psykolog
Sven Wollter, skådespelare
Kitimbwa Sabuni
Eva Björklund, arkitekt
Inga-Lisa Sangregorio, frilansskribent, författare

 

 


 
  Kuba återupprepar sin önskan om samtal med Obama-regeringen
Förordar humanitär lösning för på Kuba fängslad USA-spion
 
 

 
  Händelseutvecklingen de senaste dagarna kan ha fört med sig en betydelsefull förskjutning av styrkeförhållandena mellan de krafter som i motsatta riktningar utövar press på Obama-administrationen i en uppmärksammad känslig utrikespolitisk fråga.. Det handlar om den på Kuba fängelsedömde spionen Alan Gross; och det handlar om de i USA sedan 1998 frihetsberövade terroristbevakarna Antonio Guerrero, Gerardo Hernández och Ramón Labañino.

De som, inom USA och runt om i världen, efterlyser rättvisa för de fängslade kubanska terroristbevakarna och en humanitär lösning för den 64-årige Gross, tycks ha stärkt sin position. Medan de som till varje pris vill förlänga de tre fängslade kubanerna plåga, och samtidigt – bakom hycklande paroller om ”demokratiaktivistens” omedelbara och villkorslösa frigivning – ser Gross fångenskap som en användbar propagandistisk tillgång, har hamnat på defensiven.

 Läs hela artikeln PDF

 

 


 
  Hälsning till Antonio, Fernando, Gerardo, Ramón och René
från Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte i Stockholm 15 mars 2014
 
 

 
 

Kära bröder!

Vårt årsmötes deltagare, representerande vänner till Kuba från alla delar av Sverige, vill än en gång uttrycka sin fullständiga solidaritet med er och er kamp för sanning, rättvisa och anständighet.

Det gläder oss idag mycket över att rörelsen för frihet för De Fem nu tagit flera betydelsefulla steg framåt. Den nyligen genomförda sammankomsten i London, The International Commission of Inquiry into the Case of the Cuban Five, innebar en oerhört viktig etapp i vår kamp för att skapa medvetenhet om det politiskt motiverade justitiemord som drabbat er; liksom för att skapa kanaler till nya sektorer som genom engagemang för vår sak ytterligare kan öka kraften i våra ansträngningar.

Den internationella aktionen Five Days for the Five, som, för tredje året i rad, kommer att äga rum i Washington kommer med säkerhet också att innebära ett stort steg framåt i vår kamp för rättvisans seger. Vid sidan av det enträgna upplysningsarbetet på gator och torg i våra länders städer har de internationella gemensamma satsningarna en väldig betydelse. Så kan vi, genom att göra sanningen uppenbar för ständigt fler, öka pressen på beslutsfattarna i Washington!

En källa till glädje är naturligtvis också att vid sidan av René nu också Fernando befinner sig utanför fängelsemurarna! När René kom ut i friheten innebar det omedelbart att kampen för De Fem stärktes, och ytterligare styrka kommer vi att vinna genom att Fernando nu är fri.

Fernando och René! Svensk-Kubanska Föreningen, som i arbetet för frihet för De Fem, under många år nära samarbetat med svenska Kommittén Frige De Fem och Cubanos por Cuba i Sverige, vill härmed inbjuda er till Sverige. Vi vet att ett besök från er sida här skulle kunna få en mycket stor betydelse för vårt arbete att sprida kunskap om ert fall. Inte minst inom politiska sektorer.
Vår förhoppning är att ni kan finna en tidpunkt som skulle kunna passa era scheman. Ni är gränslöst välkomna!

Antonio, Gerardo och Ramón! Vi säger det igen: Inte en dag före den dagen då ni alla är fria och bland era nära på Kuba, kommer vi att lägga ner vår kamp för rättvisans och anständighetens seger! Vår gemensamma kamp är ett upplysningsarbete. Det är också en juridisk kamp. Och inte minst en politisk. Allas vår förhoppning är att vi under det stundande året skall kunna gå framåt på alla dessa tre frontavsnitt! Och allas vår glödande förhoppning är att dagen då vi uppnått vårt mål, dagen då ni alla äntligen kan omfamna era nära, dagen då ni kan omfamnas av det folk som så länge längtat efter er återkomst, är nära.

Antonio, Fernando, Gerardo, Ramón och René!
Ta emot denna hälsning, buren av solidaritet och högaktning, från era vänner i Sverige!

Venceremos! 

Stockholm den 15 mars 2014

Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte

 

 

Hälsning från Irma González, Renés dotter, till solidaritetsrörelsen i Sverige

 
     

 


 
  Uttalande från
Den Internationella kommissionen för undersökning av fallet med De Fem
som sammanträdde i London 7-8 mars 2014
 
 

 
 
Vi ser det som viktigt att de preliminära slutsatser som följer här nedan offentliggörs. Det handlar om slutsatser rörande mänskliga rättigheter i allmänhet, och, i synnerhet, rätten till rättvis rättegång. Och det handlar specifikt om ett fall med fem kubanska medborgare. Dessa – Gerardo Hernández Nordelo, Ramón Labañino Salazar, Antonio Guerrero Rodríguez, Fernando González Llort och René González – dömdes alla år 2001 i USA på grundval av statssäkerhetsrelaterade brottsanklagelser. Gerardo Hernández dömdes dessutom på grundval av anklagelse om konspiration att begå mord.

 Läs hela uttalandet PDF

 

 


 
  René González nekas inresa i Storbritannien
Skulle ha varit huvudvittne i kommissionen för undersökning av fallet med De Fem
 
 

 
  Storbritanniens regering nekar att utfärda visum till kubanen René González, som är inbjuden av den Internationella Kommissionen för Undersökning av fallet med de 5 kubanerna. Mötet hålls 7 och 8 mars i London. René är en av de 5 och har avtjänat sitt straff och återvänt till Kuba. De tre som idag är i USAs fängelser är dömda till minst (!) livstid.

Bara några få timmar innan René skulle flyga till London kom beskedet om att han inte släpps in. René skulle varit ett av huvudvittnena vid Kommissionens möte som hålls i det prestigetyngda Law Society.

Solidaritetsorganisationen med Kuba i Storbritannein, CSC, kallar det för ett ”politiskt beslut”. Man har överklagat och protesterar mot beslutet. Tusentals personer i landet, inklusive hundratals parlamentsledamöter, har kampanjat för rättvisa för de 5.

Andra vittnen som kommer att främträda är jurister för de 5 från USA, familjemedlemmar, offer för terrorismen mot Kuba och experter på internationell rätt.

Cubadebate 140305
Foto: www.cubadebate.cu
Översättning: Zoltan Tiroler


 

 


 
  Stor konsert för De Fem i Havanna

 
 

 
 


Vid de historiska trapporna vid Havannas universitet gjorde den kubanska musikeliten sina röster hörda i en stor konsert för De Fem antiterroristerna. Det var en hyllning till Fernando González som kom tillbaka till Kuba under fredagen efter att ha släppts från USAs fängelser och för att få hem de återstående tre kubanerna, Gerardo Hernández, Antonio Guerrero och Ramon Labañino.


Det var idel toppartister på scenen som Viciente Feliu, Tony Avila och den i Sverige kände Gerardo Alfonso som var på Sverigeturné med Svensk-Kubanska Föreningen 2001. Andra artister var Aramis och Hectico, Yoruba Andabo, Habana de Primera och superbandet Los Van Van. Även trubaduren Eduardo Sosa och den unga musikern David White stod på scenen för De Fem kubanerna.

Artisterna ville på detta sätt hylla de två hjältarna, Fernando Gonzáles och René González som nu är fria och tillbaka på Kuba, och framför allt visa att kampen inte är slut och att de återstående tre kubanska hjältarna skall friges och komma tillbaka till Kuba.

Achim Rödner, 140301
Foto: www.radioreloj.cu

 

 


 
  Fernando González åter på Kuba

 
 

Efter 15 år i USAs fängelser är Fernando Gonzalez tillbaka på Kuba och kan krama om sina nära och kära.
 
 


Fernando González anlände igår, 28 februari, till Kuba. Som en av de fem som arresterades i Miami i september 1998, var gårdagen hans första dag frihet på mer än 15 år.

Den skandalösa och orättvisa domen, som avkunnades i december 2001, löd ursprungligen på 19 år. Efter beslut i en appellationsdomstol  kortades det straffen med drygt ett år, och då Fernando kunde ta del av standardnedsättningen (för fångar som inte bedömts ha ”misskött sig”) på 15 procent av strafftiden, blev datumet för frigivning 27 februari i år.

På Kuba blev mottagandet fyllt av värme.  Hans hustru Ros Aurora och mor Magalys, presidenten Raúl och den sedan 2013 frigivne kamraten René González var bland många andra de som nu bokstavligt kunde omfamna honom.

Kubas folk, och alla människor som genom åren kämpat för rättvisa för De Fem, gläds också åt att kampen för frigivning av Fernandos och Renés ännu fängslade kamrater, Antonio Guerrero, Gerardo Hernández och Ramón Labañino, genom att Fernando nu är fri, har fått en ovärderlig förstärkning.

Fernandos strålande tal inför domstolen i Miami 18 december 2001, finns översatt till svenska i skriften Det dödsbringande hyckleriet. Terrorismen mot Kuba och fallet med de fem kubanerna – politiska fångar i USA. Skriften finns i sin helhet utlagd som PDF på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Tomas Widén
Foto: Ismael Francisco, Cubadebate

 

 


 
  Sammankomst i Stockholm inför mötet för rättvisa för De Fem, i London 7-8 mars

 
 
 
 


Dagen (7-8 mars) då London-kommissionen (International Commission of Inquiry into the Case of the Cuban Five)skall sammanträda närmar sig. I Sverige har en rad initiativ tagits för att bidra till att kommissionens sammankomst skall resultera i ett viktigt steg i kampen för rättvisa och frihet för våra fem bröder.


Penningmedel till stöd för kommissionen har insamlats på en rad orter, som, Eskilstuna, Uppsala Västerås, Göteborg, Jönköping, Malmö och Stockholm. Rörelsen i Sverige, för rättvisa för Antonio, Fernando, Gerardo, Ramón och René, kommer London att vara representerad av en delegation, under ledning av Kenneth Lewis, advokat och tidigare ordförande i organisationen advokater utan gränser, Vania Ramírez, samordare för den svenska Kommittén för DeFem , Victoria Andersson , ordförande i Cubanos por Cuba (Kubaner för Kuba), och Zoltan Tiroler från Svensk-Kubanska Föreningen.

Måndagkvällen 10 februari  hölls ett förberedelsemöte på  Solidaritetshuset i Stockholm. Förutom medlemmar av delegationen deltog aktivister för DeFem, från Stockholm och närliggande orter. Bland deltagarna fanns också skådespelaren och regissören Etienne Glaser och riksdagsledamöterna Torbjörn Björlund  och Amineh Kakabaveh. Representanter för Kubas ambassad uttryckte sin uppskattning av engagemanget för de fem fängslade och orättvist dömda.

Sammankomsten var ett arbetsmöte som inramades av banderoller med bilder på DeFem och krav på deras frigivning. I en mycket varm och konstruktiv atmosfär diskuterade de församlade om de närmaste månadernas arbete och om hur London-konferensen skall följas upp efter den att delegationen kommit hem från London.

Kommittén Frige De Fem, Svensk-Kubanska Föreningen, Cubanos por Cuba
 

 


 
  Pressmeddelande; tisdagen 14 januari 2014

Om London-kommissionen för hörande av vittnen rörande fallet De fem kubanerna, politiska fångar i USA
 
 
 
 

¤  René González, tidigare en av de fem fängslade, kommer att medverka vid kommissionens sammankomst i London.

¤  Bland de många internationellt välkända personerna som kommer att medverka ingår författaren Alice Walker.

  Läs hela pressmeddelandet

 
 


 

 

Frige De Fem i Kanada

 
 
Aktivister i Kanada trotsade kylan och demonstrerade utanför USAs ambassad i Ottowa. Snart kör vi igång årets aktiviterer i Sverige, välkommen då!
Foto: Fredom for the Five

 
 


 

 


Årskalender för De 5

 
 
 
 


  Ladda ned kalendern PDF

 

 


Julhälsning från Lizbeth Labañino
en av Ramóns döttrar! Hon firar sin 15e jul utan sin pappa!

 
     
 

Låt oss bidra så att den dagen kommer då Antonio, Ramón, Fernando och Gerardo kan fira jul tillsammans med René och alla anhöriga till DeFem!

Du kan hjälpa oss under jul-/nyårshelgerna för att tillsammans nå målet med 5.000 namn/hälsningar i solidaritet med DeFem på websidan Voices for the Five!

Om du (och 5 av dina anhöriga/bekanta) ansluter till hemsidan Voices for the Five, kan vi komma upp till 5.000 röster i början av 2014. Och det skulle vara en vacker hälsning, med hopp och kärlek, till de fyra som fortfarande sitter i fängelse, och till alla DeFems anhöriga!

Hjälp oss, gå in på den här länken och lägg till ditt namn/hälsning.

Och glöm inte att sprida vidare informationen till familj och vänner!

pil  Namninsamlingen "Voices for the five"

 
     

 


Riksdagsdebatt om De Fem, den 9 december 2013

 
 
Torbjörn Björlund i mitten debatterade frågan om De Fem med Carl Bildt i riksdagen.
 
 


En interpellationsdebatt om fallet med De Fem ägde den 9 december rum i den svenska riksdagen. För andra gången riktade sig riksdagsledamoten Torbjörn Björlund (V) till utrikesminister Carl Bildt (m) med frågan om den svenska regeringen på något sätt ämnar agera i frågan. Under större delen av debatten bar Torbjörn Björlund på sig ett gult band med De Fems signaturbrosch som Gerardo Hernández skapat. Mot slutet av debatten fick Carl Bildt ta emot bandet och broschen.

Liksom under den tidigare interpellationsdebatten den 12 september, var den ståndpunkt Bildt förfäktade att han inte ämnade ta några initiativ i frågan. Han påstod sig ha ett grundmurat förtroende för rättsskipningen i USA. Vilket ju är en ståndpunkt som vad gäller fallet med De Fem inte alls delas av till exempel USA: f.d. beskickningschef på Kuba, Wayne Smith, USA:s f.d. justitieminister Ramsey Clark och USA:s förre president Jimmy Carter. Inte heller delas Bildts ståndpunkt av Amnesty International eller FN:s arbetsgrupp för undersökande av godtyckliga fängslanden.

Men Carl Bildt framhärdar i sin arrogans. Som så tydligt harmonierar med den för alla uppenbara anpassligheten till imperiemakten USA.

pil  Hela debatten finns att läsa här
 
     
  Se riksdagsdebatten om De Fem  
     

 


Organisationer i Sverige understryker sitt engagemang för De Fem

 
   
 


Den 5 december 2013 samlades i Stockholm representanter för organisationer som i Sverige verkar för rättvisa och frihet för De Fem. Sammankomsten hade arrangerats av föreningen Cubanos por Cuba (Kubaner för Kuba).

Efter det att de församlade hälsats välkomna av Kubas ambassadör Francisco Florentino redogjorde riksdagsledamoten Torbjörn Björlund (v) för sitt besök på Kuba, där han fick tillfälle att träffa och intervjua René González. Han berättade också om det arbete för De Fem som bedrivs i Riksdagen. De närvarande tog med glädje emot beskedet att en andra interpellationsdebatt ska äga rum måndagen den 9 december. Debattörerna är Torbjörn Björlund och utrikesminister Carl Bildt (m). De församlade organiserade direkt en ”delegation”, med uppgift att som åhörare närvara under debatten.

Därefter underhöll Xavier Castro med egna sånger, och framförde solidaritetshälsningar från Olof Palme-kommittén Medborgarnas Revolution, kultur- och solidaritetsföreningen Oswaldo Guayasamín, Nicaraguanska solidaritetskommittén Carlos Fonseca Amador och Sandinistiska ledargruppen Nora Astorga.

Efter en premiärvisning av dokumentären som skildrar tillkomsten av affischen ”Obama Give Me Five”, skapad av Jorge Martel, berättade representanten för Cubanos por Cuba, Carlos Bretón, om sina erfarenheter från den internationella sammankomsten för De Fem, som ägde rum i Havanna 11-13 september; och från den Nionde Sammankomsten i Holguín för De Fem och mot terrorism, som hölls 13-17 november.

Som nästa punkt rapporterade Vania Ramírez, samordnare för Svenska Kommittén Frige De Fem och permanent adjungerad i styrelsen för Svensk-Kubanska Föreningen, om det i Sverige pågående arbetet för den internationella kraftsamlingen; som har siktet inställt på den stora sammankomsten i London (International Commission of Inquiry into the case of the Cuban Five), som ska äga rum 7-8 mars nästa år.

När de församlade avslutade mötet så skedde det i en anda av beslutsamhet om att tillsammans solidariskt göra allt för att stärka arbetet för rättvisa och frihet för Antonio, Fernando, Gerardo, Ramón och René.

Svenska Kommittén Frige De Fem, Svensk-Kubanska Föreningen, Föreningen Cubanos por Cuba
 
     

 


Kuba visar sin vilja till dialog med USA
USA kräver frigivning av en agent på Kuba, och svaret från Kuba är positivt till en dialog, om frågan om De Fem tas upp samtidigt


 
   
 


USA kräver omedelbar frigivning av agenten Alan Gross som sitter fängslad på Kuba för omstörtande verksamhet och smuggling av olaglig utrustning. Kuba svarar att de gärna deltar i en dialog med USA och vill då i ömsesidig anda förhandla om de fyra kubanska antiterroristerna som fortfarande sitter fängslade i USA.

Den 3 december, rapporterade medier att 66 senatorer i USA skickat brev till president Barack Obama om den nordamerikanske medborgaren Alan Gross, som sitter i fängelse på Kuba. Senatorerna uppmanade presidenten att ge prioritet till humanitära frigivning av Gross och vidta de åtgärder som är av " nationellt intresse " och att USA skyndar på för att uppnå hans frigivning. Obama svarade att han skulle ge sitt stöd i att uppnå detta mål.

Svaret från Kubas Utrikesdepartement kommer från chefen för den nordamerikanska avdelningen, Josefina Vidal Ferreiro:

"Den kubanska regeringen upprepar sin beredvillighet att omedelbart inleda en dialog med USAs regering för att finna en lösning på fallet med Alan Gross på grundval av ömsesidighet, och som tar upp de humanitära problem som Kuba har haft i samband med fallet med de fyra kubanska antiterrorister som är fängslade i USA.”

Josefina Vidal Ferreiro fortsätter:
   ”Gerardo Hernández, Ramón Labañino, Antonio Guerrero och Fernando Gonzalez, som är en del av den grupp av ursprungligen fem, som mött en lång och orättvis fängelsedom för brott som de inte begått och aldrig blev testade. Deras fängelsevistelse har en hög mänsklig kostnad för dem och deras familjer. De har inte sett sina barn växa upp, de har förlorat mödrar, fäder och bröder, på grund av hälsoproblem och har separerats från sina familjer och sitt land i över 15 år."

Josefina Vidal hänvisade också till den del av uttalandet från senatorerna som insisterade på ett omedelbart och ovillkorligt frisläppande av Alan Gross, med argumentet att hans fängelsestraff är omotiverad, och påminde om att:

"Alan Alan Gross greps, åtalades och straffades för brott mot kubanska lagar, för att genomföra ett program som finansieras av USAs regeringen som syftar till att destabilisera kubanska konstitutionella ordningen, genom att upprätta olagliga kommunikationssystem och dold, icke - kommersiell teknik. Dessa åtgärder utgör allvarliga brott som straffas hårt i de flesta länder, inklusive USA.”

Alan Gross fick en anständig och human behandling sedan han greps.
Kuba förstår den humanitära oron i fallet med Alan Gross, men anser att USAs regeringen har ett direkt ansvar för sin situation och situationen för hans familj, och som sådan bör arbeta med den kubanska regeringen att finna en lösning.

Cubadebate 131204 (Uttalande från Kubas UD)
Foto: www.cubadebate.cu
Översättning: Achim Rödner

 
     

 


Den internationella sammankomsten i Holguín manar till enighet och intensiv aktivitet för De Fem

 
   
 


300 delegater från 51 länder samlades i Holguin, Kuba för frihet till De Fem fängslade kubanerna i USA. Bland deltagarna fanns bl.a. René Gonzales, den frisläppte av De Fem och Ramsey Clark, fd justitieminister i USA. Ett av besluten var att intensifiera aktiviteterna för De Fem runt om i världen.

För nionde året i rad organiserades, under dagarna 13-17 november, en internationell sammankomst för De Fem i Holguín på Kuba (IX International Colloquium for the Freedom of the Five Cuban Heroes and Against Terrorism).

Närmare 300 delegater från 51 olika länder deltog. Den svenska rörelsen för rättvisa och frihet för De Fem, representerades av Evilio Quevedo Fernández. Evilio tillhör svenska Cubanos por Cuba, och på mötet i Holguín uppmärksammades han för sin kraftfulla maning till internationell kraftsamling för stöd till opinionsbildningen i USA; som är huvudfronten i vår gemensamma kamp mot justitiemordet och frihet för De Fem.

Naturligtvis var den mest uppmärksammade deltagaren i Holguín René González; den av De fem som efter att varit frihetsberövad i 15 år nu kunnat återvända till Kuba. René, som förklarat att han ser som stora uppgift att nu delta i kampen för sina fyra fortfarande fängslade kamrater, möttes i Holguín med värme och entusiasm.

Också Ramsey Clark, justitieminister i USA på 60-talet, möttes med värme; och tilldelades under sammankomsten Republiken Kubas Solidaritetsmedalj.
Alicia Jrapko, samordnare för Den Internationella Kommittén för Frihet för De Fem (med säte i Kalifornien i USA), tillkännagav att en tredje kampanj Fem Dagar för De Fem i Washington, nu är planerad till början av juni nästa år. Och redan i mars (7-8/3) nästa år kommer Den Internationella Kommissionen för undersökning av fallet med De Fem Kubanerna att ha sitt möte i London. Om den i Europa pågående kampanjen inför London-mötet fick delegaterna i Holguín information genom Rob Miller, kampanjsamordnare i Storbritannien. Mobiliseringen inför och under London-mötet är något som, enligt Miller, med stor beslutsamhet bör drivas av alla kommittéer för De Fem, världen över!

Sergio Marioni, ordförande i den italienska föreningen för vänskap med Kuba, berättade att 55 kända personer ställt sig bakom ett brev till USA:s president Barack Obama. I brevet ställs kravet att 15 år av orättvisa måste få ett slut ( http://www.vitadura.it/ ).

Edith Glaif, legendarisk medlem av Argentinas förbund för Mänskliga Rättigheter och grundare av Argentinas Kommitté för De Fem, tilldelades för sin ihärdiga kamp en vänskapsmedalj.

I det av årets Holguín-möte antagna uttalandet berördes den aktuella juridiska situationen. Den stora frågan är ju när överklagandet med anledning av de uppdagade olagliga och mycket omfattande utbetalningarna till gentemot De Fem fientligt inställda journalister, som USA-myndigheter i hemlighet gjorde vid tidpunkten för rättegången mot De Fem, ska komma upp i den federala distriktsdomstolen i Miami. Bestickningen av journalisterna från målsägarens (regeringens) sida är enligt De Fems försvarsadvokater något exempellöst i rättsväsendets historia! Om juridiken finge råda, i detta hittilldags av politik korrumperade rättsfall skall, enligt försvarsadvokaterna, domarna mot Antonio, Fernando, Gerardo och Ramón omedelbart rivas upp.

Uttalandet underströk att vid sidan av den juridiska kampen så är det på den politiska fronten som kommittéerna för De Fem måste fortsätta att verka. Det betyder att sprida kunskap om fallet och till Obama rikta uppmaningen att fatta beslutet att sätta punkt för justitiemordet. Obama har den möjligheten, och han måste bringas till insikt att människor världen över inte accepterar att USA:s ger människor, som med fredliga medel verkat med avsikten att förhindra terroraktioner, långa fängelsestraff; samtidigt som terrorister tillåts att i frihet planera sina dåd.

Att USA måste upphöra med att skydda terrorister var en punkt som togs upp mötet i Holguín. I mötets uttalande krävs att ”USA:s regering utlämnar terroristen Luis Posada Carriles till Venezuela, som i enlighet med landets lagar rörande brott mot mänskliga rättigheter begärt honom utlämnad”. Att USA tillåter att flygplansbombaren, lönnmördaren och torteraren Posada, liksom andra kända terrorister, att i frihet verka i Miami och andra delar av USA, är en skandal som mötena i Holguín försökt fästa världens uppmärksamhet på. Denna skandal är inte en fråga som endast berör Kuba, Venezuela och USA, utan hela världssamfundet. Liksom förhållandet att anti-terrorister kastats i fängelse i USA! Och att, som årets Holguín-uttalande påpekar: USA har beslutat att anti-terroristen Gerardo Hernández skall tvingas kvar i fängelse till sin död.

Uttalandet från Holguín avslutas med orden:

Gerardo, Ramón, Antonio, Fernando och René kommer att alltid vara De Fem. Till den dag de alla är fria. Och vi måste arbeta outtröttlig till den dagen förverkligas.

Omedelbar och villkorslös frihet!

Holguín, den 17 november 2013.

Foto: Bill Hackwell

 
     

 


Stöd från Sverige till De Fem Kubanerna


 
  Libertad_Frihet åt De Fem Kubanerna  
 


Medan den nionde årliga sammankomsten pågick i Holguín på Kuba, för frihet för De Fem och mot terrorism, har förberedelserna här i Sverige för mötet i London 7-8 mars 2014 fortskridit.

Sedan lanseringen av web-sidan Voices for the Five har solidaritetshälsningar också strömmat in från Sverige. Både från kända namn inom politik, kultur och juridik och från aktivister. Och från andra som önskat ge sitt stöd.

Med stor glädje kan vi nu konstatera att sex kända personer ställt upp som 'endorsers' till The International Commission of Inquiry into the Case of the Cuban Five (dvs. som 'uppbackare' av kommissionen).

Dessa är:
Thage G.Peterson; före detta justitie- och försvarsminister; och f.d. talman i Sveriges Riksdag
Kenneth Lewis; advokat och f.d. ordförande i den svenska sektionen av Advokater utan gränser
Etienne Glaser; skådespelare, regissör och pjäsförfattare
Lena Granhagen; skådespelerska, sångerska
Jan Lindholm; riksdagsledamot, Miljöpartiet
Torbjörn Björlund; riksdagsledamot, Vänsterpartiet

Det bör noteras att två av dessa, Kenneth Lewis och Torbjörn Björlund, har förklarat att de kommer att vara i London under mars; för att aktivt delta i arbetet med kommissionen.

Kommittén Frige De Fem, i Sverige
Foto: Agencia de noticias, Cuba (AIN)
 
     

 


Viktigt upprop för De Fem!
–Skriv på du också!
 
     
 

Vi ber dig att bidra med ditt namn till ett mycket viktigt upprop.

Voices for the Five (Röster för De Fem) är webbsidan för en kampanj som samlat personer från världens alla hörn kring kravet på frihet för De Fem Kubanerna. 

René González, anhöriga till De Fem och internationellt kända personer som skådespelerskan Emma Thompsson, författarna John Le Carré och Alice Walker, Nobelpristagarna Adolfo Pérez Esquivel och Mairead Maguire, och många fler, har redan med sina namn anslutit sig till kampanjen. Du kan också ansluta dig, genom att gå in på:
http://www.voicesforthefive.com/upload/ 

Det tar inte mer än tio sekunder, och om du ger dig ytterligare några sekunder kan du dessutom sända en personlig hälsning. Det går också att bidra med foto eller videohälsning.

Besök www.voicesforthefive.com och läs igenom den fullständiga listan med undertecknare och hälsningar från vänner världen över. Förutom att bidra med ditt namn kan du se hur du kan delta och stödja International Commission of Inquiry into the Case of The Cuban Five, som kommer att samlas i London, Law Society, 7-8 mars 2014.

”I rättssalen kommer vi aldrig att rättvisa; det vet vi. Det här fallet handlar om politik. Vi litar till solidaritetens kraft. Bara en jury bestående av en miljon människor, människor som du, kan åstadkomma rättvisa för dessa män.”
Elizabeth Palmeiro, hustru till Ramón Labañino

De fyra som fortfarande är fängslade har varit så i mer än 15 år nu. Vi måste förena oss och se till att vår röst hörs i Vita Huset. Vi måste kämpa till den dagen då alla fem har förenats med sina familjer på Kuba.

Stöd Kommissionen för undersökning (International Commission of Inquiry into the Case of The Cuban Five) som skall samlas i mars 2014!

Stöd De Fem!

 
     

 

Pressmeddelande
30 oktober 2013

Internationellt kända jurister, författare och politiker kräver frigivande av samtliga av de Fem Kubanerna som fängslades i USA för 15 år sedan

 
   
     
 

Noam Chomsky, Emma Thompson, Adolfo Pérez Esquivel, Ricardo Alarcón, Günter Grass, och Ramsey Clark är några av undertecknarna i den långa raden internationellt välbekanta namn som finns under ett nytt upprop för rättvisa för ’The Cuban Five’. Undertecknarna har förenats i en internationell sammanslutning, Voices for the Five, som kräver rättvisa och frihet för fem i USA fängslade kubaner.

Voices for the Five samlar sympatiserande från konstvärlden, medier, det juridiska området och ideella organisationer i framförandet av kravet på omedelbar frigivning av The Cuban Five. De fem kubanerna frihetsberövades 1998 i Miami, där de spanade och sökte information med syftet att bidra till att stoppa terroraktioner riktade mot Kubas folk. Aktioner organiserade av grupper baserade i USA; och främst verksamma i Miami-området.

Människorättsorganisationer och juristsammanslutningar har ifrågasatt rättegången – som ägde rum i Miami – mot de fem kubanerna. Amnesty International har tillkännagivit i en rapport, som organisationen också tillsänt USA:s regering, att man ”hyser allvarliga betänkligheter vad gäller rättvisan i den process som ledde fram till domarna” mot de fem kubanerna. Vidare, hävdar Amnesty International, ställer man sig ”bakom kraven på att fallet ska granskas av USA:s verkställande makt; på grundval av möjligheten till benådning, eller på annat sätt”.
  Läs / ladda ned hela pressmeddelandet PDF

 
     

 

De Fem närvarande vid högtid till minne av Saul Landau

 
  Till minnet av Saul Landau  
     
 

Hundratals personer samlades i San Francisco för att hedra den nyligen avlidna filmskaparen och Kubavännen Saul Landau.

De närvarande i minnesstunden blev berörda av berättelserna om Sauls liv, som förmedlades av hans fem barn, andra släktingar samt kollegor och vänner som den kubanske historikern Nelson Valdés, kongressledamoten George Miller, ordföranden för Demokratiska Partiet i Kalifornien John Burton, och aktivisten och skådespelaren Danny Glover. De närvarande fick också ta del av videoklipp med hälsningar från Mariela Castro, och filmskaparna Roberto Chile och Haskel Wexler.

Antonio Guerrero, en av De Fem Kubanerna, skapade i fängelset ett porträtt av Saul Landau. Alicia Jrapko (från International Committee for the Freedom of the Cuban 5) fick uppdraget från DeFem och deras familjer att överlämna porträttet till Sauls familj. I det tryckta programmet för minnesstunden återfanns det känsloladdade brevet som Gerardo Hernández skrev till Saul Landau några veckor före hans död.

International Committee for the Freedom of the Cuban 5
Foto: Bill Hackwell
Översättning: Vania Ramírez
 
     

 

Intervju med René González, en av De Fem kubanerna
- Svensk text

 
   
 


René González intervjuas på Kuba av kampanjen Frige De Fem kubanerna i samband med den svenska riksdagsledamoten Torbjörn Björlunds resa till Kuba. Videon är textad till svenska.

Se också Elizabeth Palmeiro (Ramóns hustru) och Irma González (Renés dotter) framföra en hälsning till solidaritetsrörelsen i Sverige! (engelskt tal)


 
   

 

Domstol beordrar USA:s regering att offentliggöra uppgifter om hemliga och olagliga utbetalningar till journalister som hetsat mot De5

 
   
     
 

Medborgarrättsaktivister i USA krävde redan 2008 att uppgifter rörande utbetalningar till journalister som i samband med rättegången mot De5 med sina insatser i olika medier deltagit i att piska upp en hatstämning mot de fem. Avslöjandet om förekomsten av de olagliga utbetalningarna gjordes redan 2006. Vilket ledde till att flera journalister avskedades.

Utbetalningarna var olagliga därför att de kom från myndigheter knutna till USA:s utrikesdepartement, och lagen i USA förbjuder statliga myndigheter att bedriva propaganda i syfte att påverka opinionen.

En hel del om dessa utbetalningar, som var omfattande och berörde tiotals journalister har kommit till allmänhetens kännedom genom medborgarrättsaktivisternas ansträngningar. De har baserat sina krav på tillgång till dokument på en lag som går under namnet ”Freedom of Information Act. Men allt i denna skumraskaffär har ännu inte offentliggjorts. Men nu har en federal distriktsdomstol (District of Columbia) reagerat p å en inlaga från medborgaraktivister genom att beordra Utrikesdepartementet att offentliggöra de i sammanhanget relevanta dokumenten.

Beslutet är viktigt därför att det speciella överklagande från De5 som nu ligger hos distriktsdomstolen i Miami, i hög grad baserar sig på just de omfattande olagliga betalningarna till journalister Miami.

De Fems försvarsadvokater har understrukit att det som ägde rum, de hemliga och olagliga betalningar, saknar motstycke i USA:s rättshistoria. Det handlade ju om att staten, som var målsägare i processen mot De Fem, med massiva och hemliga betalningar till tjänstvilliga opinionsbildare , bedrev propaganda för att vinna acceptans för det resultat i processen som staten och åklagarna eftersträvade.

Beslutet i den federala domstolen, som blev bekant den 16 september, om att dokumenten ska offentliggöras, är en seger för De Fem och för alla dem som i USA kämpar för rättvisa, sanning och anständighet.

Tomas Widén
 
     

 

Carl Bildt demonstrerar den svenska regeringens ointresse för fallet med De Fem

Bildt i interpellation om De Fem

 
   
     
 

Det ointresse och den arrogans som Sveriges utrikesminister gav uttryck för i interpellationsdebatten i riksdagen (12 september 2013) initierad av vänsterpartiets Torbjörn Björlund, demonstrerade på nytt hur fullständigt det svenska politiska etablissemanget numera underkastar sig USA-regeringarnas göranden och propåer.

Frågan om De Fem är inte en intern angelägenhet för USA. Det är inte heller en bilateral fråga mellan USA och Kuba. USA-regeringarnas uppbackning av den exilkubanska högerns terrorism angår hela världssamfundet!

Och ett fall som av USA:s före detta beskickningschef i Havanna, Wayne S. Smith, beskrivits som ”en sorgens dag i det amerikanska rättsväsendets historia”, kan naturligtvis inte avvisas med argumentet att det är ett amerikanskt rättsfall! Underförstått att det därmed inte finns någon anledning att intressera sig för det, därför att allt säkert gått rätt till!

Bildts svar i riksdagen handlade om hans och regeringens anpasslighet. Ett stort problem för Sverige, när det handlar om ett accepterande av en stormakts stöd till terrorism och en riggad rättegång med orättvisa och brutala domar.


Se hela debatten från riksdagen

  Här kan du följa interpellationsdebattens samtliga repliker
 
     

 
Manifestationer på 15-årsdagen av De Fems gripande

 
   
     
 

Den 12 september, 15-årsdagen av DeFems fängslande, uppmärksammades med diverse aktioner runt om i världen: manifestationer vid USA:s ambassader, bergsbestigningar, kulturella aftnar, mm. René González’ uppmaning att klä hela Kuba med gula band (med hänvisning till låten ”Tie a yellow ribbon round the old oak tree”) hörsammades, och gula band kunde också ses vid många av aktionerna utanför Kubas gränser.
YouTube-videon från Internationella Kommittén visar axplock från några av aktionerna den 12 september och ett inslag där den kända skådespelaren Danny Glover beskriver fallet.

I Stockholm genomförde medlemmar ur Kommittén Frige De Fem, Svensk-kubanska föreningen och föreningen Cubanos por Cuba, en manifestation utanför USA:s ambassad. Till deltagarnas glädje befann sig USA:s ambassadör i en bil utanför ambassaden, och först efter det att bilchauffören fotat/filmat samtliga närvarande, och ambassadören lyssnat på ett kort anförande på engelska om De Fem, lämnade bilen ambassadområdet medan rösterna skanderade: ”Obama, you can, free the Cuban Five!”.
 
     
   
 


 

 
Kuba och Frige De Fem i demonstrationen mot Obama i Stockholm

 
   
 


I Stockholm anordnade Nätverket 4 september en demonstration i samband med USA:s president Barack Obamas Sverigebesök. Tusentals samlades på Medborgarplatsen för att sluta upp bakom parollen Nej till ”Big Brother” Obama, och demonstrera mot massövervakning, USA:s krigspolitik och det svenska NATO-samarbetet.

Mikael Wiehe, en av artisterna som uppträdde på Medborgarplatsen, höll ett anförande om USA:s angrepp mot världens folk, och fick därefter hela torget att svänga till rytmerna av låten ”Vem kan man lita på”. Som så många gånger tidigare, uttryckte han sin solidaritet med De Fem kubanerna.I det mäktiga demonstrationståget som via Götgatan, Slussen och Gamla stan gick till det avslutande mötet på Mynttorget, återfanns medlemmar från Kommittén Frige De Fem, Svensk-kubanska föreningen och "Cubanos por Cuba", med färgglada banderoller, och skanderande röster: Stoppa USAs blockad mot Kuba! USA ut ur Guantánamo! Frige de Fem kubanerna, politiska fångar i USA!

Kampen fortsätter!

 

 

Interpellation
Frågan om ”the Cuban Five”

 
   
 


till utrikesminister Carl Bildt (M)

USA:s president Barack Obama besöker Sverige. Detta är mer ett resultat av missnöje med Rysslands agerande i Snowdenaffären än ett äkta intresse för Sverige. Det är ett typiskt agerande av en stat och en statschef som ger sig själva rätten att avlyssna vem de vill över hela jorden. I skenet av de avslöjanden som kommit fram de senaste månaderna, med spioneri och avlyssning av många olika institutioner också, måste man ställa sig frågan hur rättssäkert det är i USA och om de har någon respekt för folkrätt och mänskliga rättigheter.

Den 12 september 2013 är det 15 år sedan fem kubanska terroristjägare blev fängslade och anklagade för spioneri. Det kommer att uppmärksammas även i Sverige.

Bakgrunden är de terroristhot som exilkubaner från Miami utsatte Kuba för under hela 1990-talet. Under täckmantel infiltrerades de grupper i Miami som ägnade sig åt terroristverksamhet riktad mot Kuba. De samlade uppgifter och material för att kunna presentera detta för amerikanska myndigheter så att terrorverksamheten skulle kunna stoppas.

I stället anklagades de för spioneri, och i en tillrättalagd rättegång, som genomfördes i Miami av alla ställen, dömdes de till långa fängelsestraff. Den som fick det kortaste straffet fick 15 års fängelse medan den som fick det längsta fick två livstider plus ett antal år till.

Detta var en rättsskandal som uppmärksammades då men som sedan har gömts undan, inte minst i Europa. Men de finns de som inte glömmer, och i ljuset av avslöjandena om USA:s ständiga övergrepp mot folkrätt och mänskliga rättigheter, aktualiserade genom avslöjandena av Snowden, lyfts frågan igen. Den 12 september genomförs manifestationer för att ge de fem kubanska fångarna upprättelse.

Min fråga till utrikesministern är:
Avser utrikesministern att ta upp frågan om ”the Cuban Five” med Barack Obama, oavsett besök i Sverige eller inte, som ett exempel på de fortsatta övergreppen mot människor som kämpar för sin rätt?

Av Torbjörn Björlund (V) till Carl Bildt (M)

Inlämnad: 2013-08-20
Sista svarsdatum: 2013-09-01
Planerad dag för debatt: 2013-09-12

 
 

 

 


 
   
     
  Picknick för De Fem i Uppsala
– Hela 50 deltagare var med i kampanjen
 
     
   
     
  I den soliga Stadsträdgården dukades den ena godsaken efter den andra upp till ljudet av svängande kubansk musik. Samtidigt packades buntarna med flygblad upp och delades ut bland parkens besökare. I programmet ingick dessutom en mycket uppskattad diktläsning av Antonio Guerreros dikter, som reciterades av Jeanette Diamant.

Picknicken var ett nytt och mycket lyckat grepp som samlade många aktivister på ett trevligt sätt. Sammanhållningen stärks mellan aktivisterna och man fick ut mycket material om fallet med De Fem. En mycket lyckad aktivitet som bådar gott för framtidens solidaritetsinsatser.
 
     
   
     
     
  Musikaliskt fyrverkeri i revolutionens anda
- 26 juli på Sergels Torg
 
     
   
     
 

Musik, dans och solidaritet fyllde Sergels Torg den 26 juli när starten av den kubanska revolutionen för exakt 60 år sedan skulle firas. Det blev ett fyrverkeri av artister och dansgrupper, och mellan dessa några heta minnestal, om Kuba, om Latinamerika och om De Fem kubanerna.

Dagen firas som Kubas nationella upprorsdag efter attacken mot Moncadas militärförläggning i Santiago de Cuba 1953 och gav gnistan till den kubanska revolutionen. Sedan dess har gnistorna spridits och det syntes på Segels Torg denna afton med banderoller, musik och flaggor från ett flertal länder i Latinamerika. Solidariteten, upproren och kraven på rättvisa sprider sig.En av arrangörerna var kommittén Frige De Fem som också höll ett uppskattat tal av Jan Bergsten, och hundratals flygblad om fallet delades ut till publik och turister som strömmade till för att njuta av den utsökta kulturen under kvällen.
 
     
     
  En heldag för Kuba och De Fem i Malmö
– Appeller, flygblad, seminarium och musik
 
     
   
     
 

Full fart var bara förnamnet när Malmöaktivisterna satte igång med firandet av 26 juli och kampanjen för De Fem. Gatorna fylldes med banderoller och flygbladsutdelare och Tomas Widén byggde upp intresset kring fallet med De Fem i megafonen. Efter ett antal hundra utdelade blad fortsatte de till nästa aktivitet.

Seminarium och kulturell afton med stod på tur i Malmös välfyllda program. Det blev fokus på firandet av 26 juli och startskottet på den kubanska revolutionen och den inleddes med ett kortare föredrag av Björn Kumm och fortsatte sedan med en genomgång av fallet med De Fem av Tomas Widén.

Sedan blev det fest och kulturella höjdpunkter resten av kvällen i den fullsatta lokalen. Det var en mycket givande dag i solidaritetens anda och med utsökta kulturinslag, en toppdag!

 
     
   
     
     
  Offensiv för De Fem i Eskilstuna
– Sommarkampanjen fortsätter!

 
   
 


Till tonerna av Silvio Rodriguez och andra kubanska musiker strömmande ut ur högtalarna satte Eskilstunaaktivisterna igång med att dela ut flygblad om De Fem kubanerna. Med den snygga och informativa banderollen vajande i bakgrunden och appeller som lyfte upp intresset för fallet skapades förutsättningar för en mycket lyckad kampanjdag. 350 flygblad delades ut och många kom fram och ville veta mera om fallet.

Senare på eftermiddagen var det filmvisning i Svensk-Kubanska föreningens lokal och filmen: ”Terrorism made in USA” visades med efterföljande diskussion. Det är en mycket sevärd film som går igenom bakgrunden till att länder som Kuba, Venezuela med flera behöver försvara sig. Filmen handlar om den terror som bedrivs i USAs namn och sker genom bl.a. terrorister som Orlando Bosch och Posada Carriles.

Nu fortsätter kampanjen i Stockholm och Malmö den 26:e och i Uppsala den 27:e, besök oss gärna då!
 
     
     
  Appeller och flygblad i Västerås

 
   
 
Sommarkampanjen för De Fem startade i Västerås med musik, flygbladsutdelning och tal vid Sigmatorget.

I det härliga sommarvädret drev kampanjledaren Tomas Vidén upp temperaturen till högre nivåer med glödande appeller och lockade fram nyfikna att ta reda på mera om fallet med De Fem och fördjupa sig i våra flygblad.

Vår färggranna och tydliga banderoll skapade uppmärksamhet och gjorde det enkelt att dela ut våra flygblad. Det var en offensiv start på kampanjen som nu fortsätter i Eskilstuna på måndag.

 
     
  FRIGE DE FEM KUBANERNA!
Politiska fångar i USA!

– Stoppa USAs blockad mot Kuba!

– Stoppa terrorn från USA! 
     
 


 
 

Lördag 20 juli, VÄSTERÅS:
Flygbladsutdelning, musik och appelltal;  Nya torgscenen,
Hantverkargatan, kl. 12.00


Måndag 22 juli, ESKILSTUNA:

Appellmöte med flygbladsutdelning och musik; Domustorget vid Cityvaruhuset 15.00 till 17.00.
Diskussionsmöte, kl. 18.30, med filmvisning i Svensk-Kubanska Föreningens lokal på Gillbergavägen 4.


Fredag 26 juli, STOCKHOLM:

Appellmöte med musik och dans, till minne av Moncada-dagen,
Sergels Torg, kl. 18.00
Arr: Svensk-kubanska föreningen, Kommittén Frige De 5, Cubanos por Cuba, RESOCAL.

Fredag 26 juli, MALMÖ:
Flygbladsutdelning, musik och appelltal, Möllevångstorget kl. 12.00

Diskussion och filmvisning;
Tryckeriet, Rolfsgatan 7B kl.19.00

Lördag 27 juli, UPPSALA:
”Solidaritets-picknick.” Flygbladsutdelning, bokbord, förtäring, appeller och diskussioner
Stadsträdgården intill Fyrisån, kl. 11.00-15.00

 
 
 
 
 
 

Kontaktpersoner för Sommarkampanjen för De Fem:

Västerås:
Björn Berggren  021-12 11 17
bjorn.berggren@passagen.se

Eskilstuna:
Tomas Widén  0709-45 63 81
tomas.viden@eskilstuna.se

Stockholm:
Achim Rödner  0706-42 18 83
achim.rodner@comhem.se 

Malmö:
Ola Nilsson  0707-14 38 46
ola@josemarti.se

Uppsala : Per-Olov Lennartsson  018-35 55 09
pom.lennartsson@telia.com
 
     
  Ladda ned vårt kampanjflygblad

Hjälp oss gärna att sprida information!
Skriv ut flygbladet, vänd på pappret
och skriv ut igen. Klipp och dela och du har två flygblad.


  Flygblad De Fem


 
     

 
Tackhälsning till elva svenska riksdagsledamöter
Från "International Committee for the freedom of the Cuban 5"

 
   
 


I samband med aktionen 5 dagar för de 5 i Washington DC kunde representanten för den svenska Kommittén Frige De Fem Vania Ramírez vidarebefordra ett brev till ledamöterna i USA:s kongress, från elva svenska riksdagsledamöter. I brevet framför de svenska parlamentarikerna kritik mot behandlingen av De 5, och uttrycker förhoppning att de orättvist fängslade kubanerna snarast friges. Samma grupp av riksdagsledamöter har skickat ett ytterligare brev, med samma budskap, till USA:s utrikesminister John Kerry.

Den Internationella Kommittén för de Fem Kubanerna, med säte i Oakland, Kalifornien, har genom sin samordnare Alicia Jrapko översänt en varmt och uppskattande tack till de svenska parlamentarikerna.


9 juni, 2013
Till:
Jan Lindholm, riksdagsledamot för Miljöpartiet
Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot för Vänsterpartiet
Jens Holm, riksdagsledamot för Vänsterpartiet
Jacob Johnson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet
Katarina Köhler, riksdagsledamot för Socialdemokratiska partiet
Bengt Berg, riksdagsledamot för Vänsterpartiet
Mattias Jonsson, riksdagsledamot för Socialdemokratiska partiet
Siv Holma, riksdagsledamot för Vänsterpartiet
Walter Mutt, riksdagsledamot för Miljöpartiet
Marianne Berg, riksdagsledamot för Vänsterpartiet
Hillevi Larsson, riksdagsledamot för Socialdemokratiska partiet

Kära ledamöter av den svenska Riksdagen

Vi vill till er alla översända vårt uppriktiga tack, med anledning av de brev ni sänt till USA:s utrikesminister John Kerry och till ledamöterna i USA:s Kongress.

Ert brev blev ett viktigt bidrag under de möten som ägde rum i Washington DC mellan europeiska och latinamerikanska parlamentsledamöter och medlemmar av USA:s Kongress.

Om President Obama har tillräckligt med mod, för att göra det som tusentals människor från alla delar av världen ber honom att göra, så behöver vi inte i framtiden organisera fler aktiviteter till stöd för De 5. Dock, så länge tillståndet kräver våra insatser, ser vi fram emot att kunna räkna med ert stöd.

Alicia Jrapko
International Committee for the Freedom of the Cuban 5
www.thecuban5.org

Översättning: Tomas Widén

 
 

 

 
Internationell mobilisering i Washington DC
5 dagar för De 5


 
     
 

Dagarna 30 maj till och med 5 juni samlades representanter från 22 länder i Washington DC för att till Obama-regeringen framföra uppmaningen till att ändra den USA:s fientliga politik gentemot Kuba, och att frige ”The Cuban 5”,  orättvist fängslades i USA sedan 1998.Under dessa dagar anordnades flera offentliga arrangemang med kända personligheter, såsom en presskonferens, en paneldiskussion om Kubas insatser i Afrika och De5 i Angola, en sammankomst med jurister, ett seminarium med kända intellektuella, presentationer av kända författare om nyligen publicerade böcker om Kuba och De5.  Den 1 juni genomfördes en marsch och appellmöten framför Vita Huset. På detta följde ett ekumeniskt-kulturellt arrangemang.Kulturevenemang, bland annat en konsert ordnades. Ett möte med fackliga gräsrotsaktivister, fån USA och andra länder genomfördes, och informationsaktiviteter riktade till ledamöter av Kongressen organiserades också. Raden av aktioner denna dag avslutades med en video-konferens, med deltagande från Kuba och USA, och med ett kvällsmöte i ”The Bolivarian hall".

  Läs hela rapporten om kampanjen "5 dagar för de 5"

 
 

 

 
Fem dagar för De Fem i Washington

 
 

Video från kampanjen i Washington

Hundratals deltagare från 23 länder demonstrerade i Washington för De Fem kubanerna. I kampanjen "Fem dagar för De Fem" deltog även en representant från Sverige, Vania Ramirez.

I kampanjen ingår demonstrationer, seminarier, konferanser, lobbyverksamhet och påverkansarbete i pressen med mycket mera. Syftet är att öka på aktiviteterna och att nå ett genombrott för frigivningen av De Fem kubanerna.

Även i Sverige kommer det att bli utökade kampanjer under sommaren för De Fem med aktiviteter i en rad städer. Hittills klara är Norrköping, Västerås, Eskilstuna, Malmö och Uppsala, men fler städer kommer att gå med i kampanjen. Mera info om kampanjen i Sverige kommer inom kort.

Achim Rödner

 
 

 

 
Gerardo och Ramón fyller år i juni!

 
  Gerardo & Ramón  
 


Skicka gärna en födelsedagshälsning till dem!

Gerardo Hernández föddes den 4 juni 1965.
Hans adress är:
Gerardo Hernández, #58739-004
U.S.P. Victorville
P.O. Box 3900
Adelanto, CA 92301

Ramón Labañino föddes den 9 juni 1963.
Han är inskriven i fängelset som Luis Medina,
så på kuvertet ska det stå:
Luis Medina, #58734-004
FCI Ashland
P.O. Box 6001
Ashland, KY 41105

(sedan kan det stå Ramón i texten i brevet eller kortet)
 
 

 

 
René  har kommit hem!!

 
   
 


René González har fått klartecken från den federala distriktsdomstolen i Miami om att han får stanna på Kuba, och behöver alltså inte återvända till Florida för att där tillbringa den resterande delen av den treåriga övervakningstiden.

På grundval av permission utfärdad av domstolen i Miami har han sedan två veckor befunnit sig på Kuba med anledning av familjens ceremoni till minne av hans nyligen bortgångne far.

Beslutet att han tillåts stanna på Kuba undertecknades av domaren Joan Lenard den 3 maj. Dagen innan hade statsåklagaren i en inlaga förklarat att man inte längre hade några invändningar, och att ”FBI dragit slutsatsen att USA:s säkerhetsintresse gagnas av att den dömde, under sin vistelse på Kuba, tillåts att frivilligt avsäga sitt USA-medborgarskap”.

René, som släpptes ur fängelset  den 7 oktober 2011, har i motioner till domstolen begärt att få tillbringa den treåriga övervakningstiden på Kuba, och han har klargjort att han är villig att avsäga sig sitt USA-medborgarskap. (René, som är född i Chicago, har dubbelt medborgarskap.)

Enligt det av Lenard undertecknade beslutet skall René, senast den 23 maj, översända till domstolen i Miami en rapport om avsägning av medborgarskap och ett bevittnat godkännande av avsägningen, utfärdat av USA:s intressekontor i Havanna.

Många människor världen över gläds idag med René, hans familj och hela det kubanska folket. Vi kan också vara förvissade om att René med kraft och beslutsamhet kommer att bli en viktig förkämpe för sina fortfarande fängslade kamraters sak.  För alla som verkar för rättvisa och frihet för De5 är Renés hemkomst en stark källa till inspiration i den fortsatta kampen.

Tomas Widén
 
 

 

 
De fem i USA orättvist fängslade kubanernas situation uppmärksammas på hög politisk nivå. Europeiska parlamentariker vänder sig till USA:s utrikesminister John Kerry

 
 

Frige de fem71 brittiska parlamentsledamöter – från alla politiska partier och från båda parlamentets kamrar – har i ett brev till USA:s utrikesminister John Kerry uttryckt sin förhoppning att han ska agera så att Adriana Pérez och Olga Salanueva , hustrur till Gerardo Hernandez  och René González, skall ges möjlighet att besöka sina män. Hittilldags, sedan 1998, har de av USA:s myndigheter förvägrats visum.

I ett pressmeddelande (11 april 2013) understryker Rob Miller, talesperson för Cuba Solidarity Campaign, att bakom parlamentarikernas brev står millioner medborgare i Storbritannien, som idag har kännedom om fallet. ”Vi uppmanar John Kerry att visa att USA är kapabelt att visa medkänsla genom att ta ett positivt steg  i detta fall”, säger Miller.

21 medlemmar av EU-parlamentet, samtliga tillhörande vänstergruppen (GUE/NGL), har också i dagarna tillsänt John Kerry ett brev. Parlamentarikergruppens brev åberopar bland annat uttalandet från FN:s arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga fängslanden (offentliggjort i maj 2005), och kräver att de fem kubanerna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández,  Ramón  Labañino och René González skall släppas och ges möjlighet att återvända till Kuba.

Bland de 21 undertecknarna finns svenska Vänsterpartiets ledamot Mikael Gustafsson.

Tomas Widén

 
 

 

 
Mikael Wiehe
- Alltid solidarisk med De Fem Kubanerna!


 
  Mikael Wiehe  
 


Ett flertal svenska kulturpersonligheter har under åren uttryckt sin solidaritet med de fängslade Fem Kubanerna. I dag vill vi speciellt omnämna en av dem, vars engagemang kan tjäna som exempel i det fortsatta arbetet för rättvisa åt De Fem.

Musikern, sångaren och låtskrivaren Mikael Wiehe har aldrig tvekat att ansluta till olika solidaritetsinitiativ när han blivit tillfrågad. År 2011 var han en av undertecknarna av de brev som skickades från Sverige till USA:s president Barack Obama som en del av den europeiska kampanjen En miljon underskrifter för frihet åt De Fem Kubanerna. I oktober samma år, tillsammans med biskopen Eva Brunne, politiker och andra kulturpersonligheter skrev han under ett annat brev adresserat till president Barack Obama, där man krävde att René González’ skulle ges möjlighet att omedelbart återvända till Kuba, efter det att han lämnat fängelset. År 2012 ledde Mikael Wiehe initiativet från ett antal svenska politiker och kulturpersonligheter till stöd för den av Internationella Kommittén för Frihet för De5 Kubanerna organiserade aktionen Fem dagar för De5, som genomfördes i Washington DC i april.

Dessutom har Mikael Wiehe vid de tillfällen då han i förväg blivit tillfrågad om möjligheten att sprida information om De Fem i anslutning till konserter undantagslöst ställt sig positiv. Han har alltid tackat ja! I samband med hans konserter i Eskilstuna 2011, i Uppsala 2012, och nu senast i Jönköping (se bild), har därför medlemmar i Svensk-Kubanska föreningen kunnat dela ut flygblad om De Fem!

Vi värms av engagemanget och solidariteten från denne, av så många i vårt land varmt uppskattade, artist!

Kommittén Frige De Fem


Mikael Wiehe och Svensk-Kubanska i aktion för de 5

I samband med en konsert i Jönköping med Mikael Wiehe delade Svensk-Kubanska ut flygblad för de 5. Vi hade kontaktat Mikael innan som svarade så här:
”Jag är bara glad om ni delar ut info om de 5. Ni kan stå vid mitt skivbord efter konserten om ni vill. Om jag kommer ihåg ska jag säga nåt i samband med skivreklamen. Vi ses. ”
Mikael Wiehe

Vi bad Mikael ta på sig rockmärket för de 5. "Det gör jag gärna" sa han och var mån om det skulle bli en bra bild när vi ville ta ett foto. Han tackade för att vi varit på konserten och var väldigt trevlig. 

Svensk-Kubanska Föreningen i Jönköping
 
 

 

 
Den 5:e varje månad

Skriv till Obama och kräv frigivning av De Fem
 
     
 

Frige de femDen 5:e i varje månad översvämmas Vita Huset med brev som innehåller krav på att USA friger de fem kubaner som sedan 1998 sitter fängslade. Deras "brott" var att genom att infiltrera terroristgrupper i Miami hindra attentat mot sitt land. Nedan förslag på brev att maila till Obama. (med mailadressen överst).

president@whitehouse.gov
Dear President Obama
Nobel Peace Prize Recipient,
We ask that you use the power conferred to you by the US Constitution to help us reunite Five Cuban families.

Since 1998, five innocent men, who harmed no one, have been imprisoned in the United States for defending and protecting the lives of not just the people of Cuba but the American people as well.

Your humanitarian gesture can put an end to this long injustice by sending the Cuban Five home to their loved ones NOW!

YES WE CAN!

Sincerely,
NAMN, Sweden

 
 

 

 
René González far har avlidit

 
  Ren med pappa och dotter  
 


En sorglig nyhet har nått oss från Havanna.

René González far, Cándido René González, avled den 1 april. Han blev 82 år gammal.

Cándido González var alltid trogen sitt hemland, Kuba. På 50-talet emigrerade han till USA, och bosatte sig i Chicago, där han snart blev en aktiv medlem i 26-juli-rörelsen. När den kubanska revolutionen segrade ville han naturligtvis ansluta sig till denna, och återvände därför till Kuba 1961. Han blev medlem i de Revolutionära Nationella Miliserna, och mobiliserades som artillerist vid tidpunkten för missilkrisen.

Cándido González sista år vid livet har kännetecknats av kamp och sorg. Han var i nästan 15 års tid mycket aktiv i kampen för De Fem Kubanernas frihet. Den 7 oktober 2011 var han på plats utanför fängelset som hans son René tilläts lämna efter avtjänat straff. En kort tid senare återvände Cándido till Havanna, medan sonen René tvingades av Miamis federala distriktsdomstol att stanna kvar i Florida i ytterligare tre år!

Det finns inga ord för att beskriva grymheten med vilken man behandlat De Fem Kubanerna och deras familjer. Våra tankar idag går till René González, som inte kunnat ta farväl av sin käre far, och inte heller dela sorgen med sina nära och kära.

Det bästa sättet att hedra Cándido González minne på, är att höja våra röster unisont och intensifiera kampen för De Fems frihet!

Volverán!

Översättning och bearbetning: Vania Ramírez

 
 

 

 
Irma González hälsar sina vänner i Sverige

 
  Irma González  
 


En stor kram till alla er, vänner i Sverige, som inte vilar i kampen för att uppnå rättvisa åt min kära pappa och hans bröder.
   Med all min kärlek, och alla de vackra minnena från er alla under min vistelse i Sverige.
Jag älskar er!
Irmita

 
 

 

 
Storbritanniens utrikesminister William Hague bekräftar att landets regering  uppmärksammar fallet med de fem i USA fängslade kubanerna


 
 

William HagueUtrikesminister William Hague har, i en brevväxling med parlamentsledamoten Harriet Harman –  kring frågan om hustrurnas rätt till att besöka De5 – bekräftat att ”den brittiska ambassaden i Washington fortsätter att noga följa situationen”.

De5 är fem kubaner som orättvist åtalats, dömts och kastats i fängelse av USA:s regering. Hustrurna till två av fångarna, Olga Salanueva och Adriana Pérez, har nekats rätt till besök. Visumansökningar har avslagits vid tio skilda tillfällen.

Organisationer som verkar för mänskliga rättigheter har fördömt rättegången och behandlingen av familjerna. Amnesty International beskriver behandlingen av de fem fängslade som ”stående i motsats till både vedertagna regler för human behandling av fångar och till staters förpliktelse att värna familjelivet”.

Mr Hague har uttryckt att ”vi är medvetna om att människor här i Storbritannien är engagerade i frågan möjlighet till besök för Mrs Pérez and Mrs Salanueva”.
(…)

Redan har 126 parlamentsledamöter i Storbritannien signerat en motion (EDM 497) med kravet att Olga och Adriana ska garanteras rätt till att besöka sina män. Alla partier i parlamentet är representerade bland undertecknarna. Omfattningen i uppbackningen är den nionde, vad gäller antalet undertecknare, under denna parlamentssäsong, som inkluderar 1200 motioner.
Rob Miller, talesman för ”Cuba Solidarity campaign, kommenterar:

Återigen påvisas, genom denna motion, det existerande djupet och bredden i engagemanget i Storbritannien för rättvisa för dessa fem modiga män och deras familjer. Vi hoppas att president Obama kommer att göra det rätta genom att sätta stopp för en fortsatt kränkning av mänskliga rättigheter. Kränkningar som USA:s regering och myndigheter burit ansvaret för.”

Källor: bl.a. Cuba Solidarity Campaign
Foto: Cuba Solidarity Campaign
Text: Tomas Widén

 
 

 

 
Hälsning till De Fem från Svensk-Kubanska Föreningens årsmöte


 
 

Antonio, Fernando, Gerardo, Ramón och René

Kära vänner och bröder


Knapp frige de femÖver hela världen, och också i vårt land, följer många människor er utdragna, modiga kamp mot ett rättssystem som i ert fall havererat och dukat under för ett poliskt tryck. Vi som följer er rakryggade kamp vill också efter förmåga ge er vårt stöd. Vår insats har i första hand handlat om att sprida kunskap om ert fall. Vårt mål är att bygga upp ett tryck gentemot beslutsfattare i USA. Ett tryck som förhoppningsvis en dag ska överskugga trycket från den hatiska och högerextremistiska lobbyn med sin bas i Miami.

Vi väntar nu otåligt på Miami-domstolens reaktion på era överklaganden enligt §2255. För varje förnuftig och insatt betraktare står det klart att om lag och rättvisa tillåts vara bestämmande, så ska domstolens reaktion vara positiv och resultera i er frigivning.

Men samtidigt vet vi att det har varit undfallenheten inför den mäktiga Miami-baserade högern som hittilldags tillåtits styra processen.

Vi, era vänner här i Sverige liksom världen över, har insett att endast genom uthållighet och ett ständig utveckling av vår aktivitet, kan vi besegra illvilligheten, arrogansen och cynismen. Men liksom ni – Antonio, Fernando, Gerardo,  Ramón och René – med så stor tillförsikt alltid hävdat att rättvisan en dag skall segra, är vi övertygade om att justitiemordet som drabbat er kommer att kläs av och att ni alla inom en snar framtid ska kunna återvända till Kuba, till era familjer och nära och kära. Grunden för vår förvissning är rättfärdigheten i er sak och vår gemensamma beslutsamhet.
Rättvisan skall segra!

Era vänner i Sverige omfamnar er!
 
 

 

 
Miljömagasinet skriver om De Fem

 
  Miljömagasinet om De Fem  
 
Några män från Kuba har på oklara grunder sut­tit i fängelse i USA i femton år. Fallet har blivit världsbekant som ”The case of the cuban five” och det godtyckliga fängslandet har kritiserats av till exempel FN och Amnesty. Gabor Tiroler besökte ett möte i Holguin där frågan lyftes.

Så börjar ingressen i artikeln från Miljömagasinets tidskrift om De Fem kubanerna, och fortsätter med en levande beskrivning, direkt på plats av Gabor Tiroler.
  Läs hela artikeln PDF

 

 

Bloggaren Yoani Sanchez om de 5 kubanerna
 
 

Yoani SanchezDen i Väst upphöjde bloggaren Yoani Sanchez har förklarat att det var ett missförstånd att tolka hennes Twitterinlägg som stöd för de 5 kubaner som sitter i USAs fängelser sedan 1998 dömda för att ha infiltrerat våldsamma exilkubanska grupper i Miami.

Hon hade gjort en ironisk kommentar om den kubanska regeringens slöseri med pengar, tid och resurser i den internationella kampanjen för frigivning av de fem. Några timmar senare klargjorde Sanchez sin position att ”hon aldrig bett att de fem medarbetarna vid Kubas Inrikesministerium skulle friges. Jag använde min ironi för att uttrycka min uppfattning att om de friges nu skulle regeringen spara miljontals dollar av vad som nu används för att betala denna kampanj som pågått i 15 år.”

Sanchez är ute på en 80-dagars turné runt om i Västvärlden av vilka hon tilldelats priser för miljontals dollar och som sköter hennes blogg som översätts till 18 språk. Under sin turné ska hon i Miami tilldelas en medalj för sitt arbete för ”mänskliga rättigheter”.

Genom sitt avståndstagande från de 5 kubanerna har hon också definitivt lyckats avskärma sig från den överväldigande delen av den kubanska befolkningen som, oavsett uppfattningar i övrigt, i stort sett enhälligt kräver de fem hjältarnas frigivning. Å andra sidan är det inte kubanerna som är hennes målgrupp och finansiärer.

Miami Herald 130220 och andra källor
Foto: libertadparalos5cubanos.blogspot.com
Zoltan Tiroler

 

 

Hälsning från Gerardo Hernández till vännerna i Sverige
 
 

Under alla år av umbäranden sedan frihetsberövandet 1998 har de i USA orättvist fängslade kubanerna – Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González – uppvisat en aldrig sviktande moral. Deras ståndaktighet och tillförsikt bottnar i att de vet att vad de gjort varit rätt och riktigt. Det är De Fem, och inte Miamis och USA:s rättsmaskineri, som hela tiden stått för anständighet, humanitet och förnuft.

Den obrutna moralen och tillförsikten om att rättvisan till slut skall segra präglar också den hälsning från det kaliforniska högsäkerhetsfängelset  Victorville, (daterad den 18 februari 2013), som Gerardo sänt till vännerna i Sverige.  Samtidigt utrycker han en otålighet som bottnar i den juridiska kvarnens långsamhet. Det handlar om det speciella överklagandet (enligt § 2255)som nu ligger i domstolen i Miami. Paragrafen handlar om rätt till omprövning av dom om nya omständigheter uppdagas. I fallet med De Fem handlar överklagandet bland annat om att USA:s utrikesdepartement under tiden för rättegången olagligt utbetalade minst i närheten av en miljon dollar till åtminstone 27 olika journalister (skandalens hela omfattning är inte klarlagd ännu). Deras skriverier bestod i hets mot De Fem och Kuba.

Jag hoppas att hon inte tänker ta alltför lång tid på sig …”, skriver Gerardo om domaren Joan Lenard, på vars bord ärendet nu ligger.

Gerardo  utrycker sin och sina fyra kamraters tacksamhet för det arbete för rättvisans seger som vännerna till De Fem i Sverige utfört, och planerar att utföra.

Avslutningen på Gerardos hälsning till vännerna i Sverige lyder:
 
Jag vet att den dagen kommer när vi ska kunna tacka er alla personligt. Ert stöd kommer att leda till att detta blir möjligt! En stor kram!”

Gerardo

Översättning: Tomas Widén 130304

 

 

Kampanjen för De 5 fokuserar på Washington


 
 
I och utanför USA trappar nu rörelsen för frisläppande av de fem kubanska terroristbekämparna upp ansträngningarna för att sätta press på Obama och makthavarna i Washington. Det handlar om uppmaningar att göra slut på justitiemordet, riktade till dem som har makten att gå kravet på rättvisa till mötes. Det handlar också om kontakter med till exempel medlemmar av USA:s kongress som uttryckt kritik av behandlingen av de fem kubanerna och som förordat en förändring av USA:s politik mot Kuba.

Antonio Guerrero
, Fernando González, Gerardo Hernández och Ramón Labañino, dömda till mellan 17 år och livstid, sitter fängslade sedan 1998. Ett överklagande baserat på allvarliga juridiska oegentligheter är sedan många månader inlämnat till domstolen i Miami. I dagsläget har domstoles ordförande, Joan Lenard, inte  annonserat om hon ens tänker beakta det. Överklagandet baserar sig bland annat på att USA:s regering genom sitt utrikesdepartements förgreningar i samband med rättegång mot De5 olagligt betalade ut stora summar till ett stort antal journalister som i medier i Miami angrep de åtalade och Kuba i allmänhet.

Den femte av de dömda 2001 kubanerna, René González, sitter inte längre i fängelse, med är tvingad att under tre år stanna i Florida under övervakning. Situationen innebär, med tanke på högerextremisternas hatfulla inställning och våldsbenägenhet, en överhängande fara för René González.

I Europa har på senare tid parlamentet i Skottland uppmärksammat fallet och ett stort antal parlamentariker i Tyskland och Storbritannien har vänt sig till USA:s president och till justitieministern Eric Holder, med uppmaningar till åtgärder för att skapa rättvis för De5.

Ett stort antal organisationer I Europa som arbetar för solidaritet med Kuba bildade i november vid ett möte i Berlin en samordningsgrupp för arbetet för rättvisa för De5. Närmast på dagordningen står en gemensam aktion i form av initiativ från parlamentariker runt om i Europa. Det handlar om ett brev till USA:s nya utrikesminister John Kerry. Initiativ till direkta kontakter med kongressledamöter i Washington skall också tas.

Den kanadensiska professorn i journalistik vid universitetet i Halifax – Stephen Kimber – har i ett mycket utförligt öppet brev vänt sig direkt till USA:s president Barack Obama; i vilket han uppmanar Obama att ta sig an fallet med De5, och att se till att de fem kubanerna friges. (Brevet i sin helhet finns tillgängligt på www.freethefive.org  ) Stephen Kimber har ägnat de senaste tre åren åt forskning kring fallet med De5, och under 2013 kommer resultatet i form av en bok, What Lies Across the Water: The Real Story of the Cuban Five, att publiceras.

Den Internationella Kommittén för Frihet för De5 Kubanerna, med söte i Oakland, Kalifornien, kommer att, tillsammans med organisationen i USA, National Committee to free the Cuban Five, under året organisera en stor manifestation för De5. Aktionen, Fem dagar för De5, skall gå av stapeln i Washington den 30 maj till 5 juni. Tanken är att parlamentariker och andra engagerade från hela världen skall delta.

Redan den 24 februari organiseras en manifestation utanför Vita Huset. Det stora internationella solidaritetsmötet för De5, som nyligen hölls i Holgúin på Kuba, uppmanade deltagarna  att på olika sätt bidra till manifestationerna i Washington.

Allt handlar om att klargöra för beslutsfattarna i USA att världen är medveten om det absurda fallet och justitiemordet som drabbat de fem kubanerna. Och att på så sätt uppväga den politiskapressen från den hatfulla och mäktiga högerextremistiska lobbyn i Miami; och deras uppbackare.

Tomas Widén 130301
 

 

Kuba protest i fallet René González

Den 28 februari tillkännagav Kubas utrikesministerium, genom chefen för ministeriets USA-avdelning Josefina Vidal, en kraftfull protest mot ett uttalande från USA:s  utrikesministerium.

Bakgrunden var att USA:s myndigheter vägrat låta kubanska diplomater, stationerade vid Kubas intressekontor i Washington, träffa  den ur fängelset frisläppte, men i Florida kvarhållne, medlemmen av  De5, René González. Denne, som enligt domstolen i Miami måste stanna under övervakning i Florida ytterligare två år, har också fått avslag på ansökningar om tillstånd att resa utanför delstatens gränser.

USA:s utrikesdepartement har nu hävdat att förbudet mot att kubanska diplomater träffar González är i linje med den praxis rörande reserestriktioner som båda parterna, USA och Kuba, tillämpar.

Denna motivering fick Josefina Vidal att reagera med tydlig skärpa. Hon säger i sitt uttalande att hon inte förstår vad det är för gemensam praxis (”reciprocity”) som USA:s UD pratar om. Och hon understryker att alla ansökningar från USA:s intressekontor att besöka på Kuba frihetsberövade USA-medborgare undantagslöst beviljats. Hon nämner aktuella exempel på detta som handlat om USA-diplomaters besök i provinserna Matanzas, Camagüey, Ciego de Ávila, Artemisa och Mayabeque.

Samma dag, den 28 februari, utryckte i Geneve den indiska kommissionären för mänskliga rättigheter, Navanethem Pillay, sitt stöd för ansträngningarna för rättvisa för De5. Hon sammanträffade också med Adriána Pérez och Olga Salanueva, hustrur till Gerardo Hernández respektive René González

Tomas Widén, 130228
 

 
Deklaration av deltagarna på det 16:e europeiska solidaritetsmötet med Kuba

"12:e september 2012 innebär början på det 15:e året av det orättfärdiga fängslandet av Gerardo Hernández, René González, Ramón Labaniño, Antonio Guerrero and Fernando González.

De arbetade för att förhindra terroristaktioner mot sitt hemland Kuba, arresterades orättvist, utsattes för en rättegång med falska anklagelser som genomfördes med britstfälliga procedurer i en fientlig omgivning som skapades av media betalda av USA:s regering.

Vi fördömer den orättfärdiga behandlingen av de 5 under rättegången och det följande fängslandet samt den inhumana behandlingen av deras familjer som innefattar att neka besök av hustrurna Adriana Perez och Olga Salanueva.

Under alla dessa år har vi arbetat tillsammans för att etablera ett nätverk av solidaritet som bidragit till att sätta fallet på FN:s dagordning, Amnesty International, flera parlament liksom fackföreningar och sociala rörelser i Europa. Vi har sökt och fått stöd av framstående personligheter, advokater, kulturpersonligheter och intellektuella. Vi är medvetna om att allt detta ännu inte givit det resultat för att få de 5 fria och att mer behöver göras."


  Läs hela uttalandet

 
 

 

 
 
Fler än 80 brittiska parlamentsledamöter till stöd för De Fem

Som en klar demonstration av sitt stöd har fler än 80 brittiska parlamentsledamöter, från samtliga politiska partier, skrivit under en motion som stöder kravet på att fruarna till två av de kubanska fångarna i USA, som hittills vägrats inresa till USA, ska få besöka sina män.

  Läs mer

 
 

 

 
 
Hälsningsbrev från De Fem – genom Ramón Labañino – till det 16:e Europeiska Solidaritetsmötet för Kuba.

"Kära systrar och bröder, som samlats i Berlin för att genomföra det 16:de europeiska mötet i solidaritet med Kuba.

Vi är djupt rörda över att kunna vända oss till er i detta sammanhang; också med tanke på de problem och svårigheter som ni nu i era hemländer har ställts inför."


Läs mer

 
 

 

 
 
En oöverträffad rättsskandal

Den 12 september 2013 infaller 15-årsdagen av ett orättfärdigt fängslande, i ett rättsfall som är oöverträffat i historien. Katrien Demuynck, Belgien: Inledning om de 5 på europeiska solidaritetsmötet 9 november.

Läs mer

 
 

 

 
 
Manifestationer på årsdagen av fängslandet

Klicka på bilden för att ladda ner flygbladet:

 
 

 

 
  2012-07-29
SOMMARKAMPANJ: Fem städer för De Fem

För nionde året i rad har Svensk-Kubanska Föreningen och Kommittén Frige De Fem organiserat en särskild sommarkampanj för de i USA orättvist fängslade kubanerna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González. Årets kampanj, Fem städer för De Fem, omfattade aktioner i fem städer i Mälardalen: Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Södertälje och Stockholm, mellan den 19 och 28 juli.Sergels Torg, Stockholm


Den 12e september 1998 arresterade FBI fem kubaner bosatta i USA: Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González. ”Brottet” som de begått var att med risk för eget liv ha infiltrerat exilkubanska grupper i Miami, Florida, och skaffa bevis för planering och genomförande av terroristangrepp riktade mot Kuba, våldsaktioner som lett till många oskyldiga människors död på Kuba, men även i USA.

Under åren som gått sedan De Fem fängslades, har turerna i det amerikanska rättsväsendet varit många. En viktig seger uppnåddes i samband med att tre av DeFem fick förkortade straffsatser 2009: åklagarmyndigheten i Miami erkände då indirekt betydelsen av påtryckningarna från den internationella solidaritetsrörelsen. Kampen för rättvisa lönar sig! En kamp som vi delar med alla de som reagerar inför det justitiemord som fallet med DeFem innebär: ”FN:s arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga arresteringar", Kyrkornas världsråd, USA:s Council of Christian Churches, Kubas Kyrkoråd, Association of American Jurists, Amnesty International, Nobelpristagare – såväl litteratur- som fredspristagare - regeringar, parlamentariker, biskopar, präster, fackföreningsledare, jurister, författare, människorättsaktivister, kulturpersonligheter och intellektuella över hela världen.
Uppsala


Globalt finns det 467 kommittéer, verksamma i 111 länder, som arbetar aktivt med målet att se De Fem fria och hemma på Kuba igen!

En av de största oförätterna i fallet med DeFem har varit den omänskliga behandlingen av Adriana Pérez och Olga Salanueva, hustrur till Gerardo Hernández och René González. I mer än 12 års tid har dessa två kubanska kvinnor nekats inresevisum till USA, för att besöka sina män, med motiveringen att de skulle utgöra ett hot mot landets nationella säkerhet!
Eskilstuna


René González lämnade fängelset den 7 oktober i fjol efter avtjänat straff, men tillåts inte återvända för gott till sitt hemland Kuba. Domare Joan Lenard i Miamis federala distriktsdomstol har beslutat att han måste stanna i Miami tre år framåt. Med tanke på de Miami-baserade exilkubanska gruppernas våldsamma historia och dokumenterade beredskap att mörda människor som de uppfattar som hinder för deras projekt, kan vi utan överdrift hävda att Rene González’ liv står på spel! Från Sverige har ett flertal politiker och kulturpersonligheter skrivit till Obama med en vädjan om att tillåta Renés omedelbara återvändande till Kuba!
Södertälje


Solidaritetsrörelsen växer! Nyligen har 17 socialdemokratiska medlemmar av Tysklands parlament (Bundestag) i ett brev till USAs justitieminister Eric Holder, uppmanat USAs regering att ompröva sin hållning i frågan om De Fem!

För nionde året i rad organiserar Svensk-Kubanska Föreningen och Kommittén Frige De Fem en särskild sommarkampanj för frigivandet av DeFem. Årets kampanj kallas Fem städer för De Fem, och har inneburit diverse aktiviteter, som appellmöten, cykel- och bilkaravaner, samt filmvisningar i städerna runt Mälardalen: Uppsala, Västerås, Eskilstuna, Södertälje…
Västerås


Vi måste bli fler… Endast en jury bestående av miljontals människor från hela världen kan förmå Barack Obama att minska den skugga som faller över USA för den grymma behandlingen av DeFem och deras familjer! Är Obama beredd att erkänna att domarna mot De Fem var en politisk hämnd? Obamas trovärdighet skulle öka avsevärt om han tillkännagav beslutet att frige de Fem kubanska hjältarna.

Vi kommer inte att ge upp vår kamp tills De Fem är fria och hemma på Kuba igen! Med Ert stöd vet vi att rättvisan kommer att segra!

Vania Ramírez, Kommittén Frige De Fems nationella samordnare 
 

 

 
  2012-01-06
Amnesty uppmärksammar på nytt fallet med De Fem

Amnesty International uppmanade i en särskild rapport i oktober USA:s regering att vidta åtgärder för de fem i USA fängslade kubanerna. I det fall appellationsprocessen inte ger resultat bör USA:s regering använda politiska vägar för frigivning, framhöll Amnesty i sin rapport.

I organisationens årliga rapport om människorättskränkande fängslanden i världen, uppmärksammar man nytt fallet med De Fem. Under rubriken orättvisa rättegångar uppmärksammas vad gäller USA, som det enda exemplet, rättegången mot De Fem. Läget för De Fem kännetecknas nu av väntan. René González, som efter avtjänat straff nu, enligt beslut av domstolen i Miami, är tvingad att stanna i Florida under övervakning ”för att under tre år anpassa sig till samhället”, kommer att i dagarna lämna in en ny begäran om att beslutet skall upphävas. Eftersom hans hustru Olga Salanueva nekas inresevisum till USA är han nu hindrad från att ens träffa henne. Beslutet om tre års övervakning är naturligtvis absurt, och ytterligare ett exempel på de trakasserier som ovanpå allt annat drabbat De Fem.

Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández och Ramón Labañino befinner sig i väntan på att deras särskilda överklaganden (grundade på nya uppdagade omständigheter, bland annat USA-regeringens olagliga bidrag till Kuba-fientliga journalister under tiden för rättegången) skall tas upp av domstolen i Miami. Vad gäller Antonio och Gerardo är sedan i augusti alla inlagor och svar på inlagor från försvar respektive åklagarsida inlämnade till domstolen och dess ordförande Joan Lenard. För Fernando och Ramóns del har åklagarsidan nu i december lämnat in sin sista inlaga och försvaret kommer att ge ett svar på den. Svaret beräknas kunna inlämnas i mitten på februari. (De juridiska dokumenten finns tillgängliga på www.freethefive.org under rubriken ”legal front”.)

Om Lenard kommer att ta sig an fallen samtidigt eller dela upp dem vet vi inte. Gerardo Hernández har uttryckt åsikten att han inte har mycket hopp om att domaren i Miami kommer att besluta något i positiv riktning; men att möjligheten kan vara bättre i appellationsdomstolen, till vilken man har möjlighet att överklaga besluten i Miami. Som Amnesty International påpekat och gjort, måste kravet på rättvisa också riktas mot USA:s regering. Med ett penndrag kan Barack Obama sätta ett stopp för skandalen och den plågsamma processen i det uppenbart politiskt korrumperande rättsmaskineriet.

Tomas Widén

 
 

 

 
  Demonstration för De Fem  
  En av många demonstrationer för De Fem. Här är vi på Drottninggatan i Stockholm med våra banderoller  

 
Vill du veta mera?
 
 
Svensk-Kubanska Föreningen och Kommittén Frige de Fem erbjuder föredrag om:

 
  De Fem fängslade kubanerna i USA
och terrorn mot Kuba
 
 
Kontakta:
Tomas Widén tel 016-13 97 22

tomas.viden@eskilstuna.se

 

Vill du veta mera om De Fem och vårt arbete?

Kontakta Kommittén Frige de fem!

Vania Ramírez: libertadalos5.estocolmo@gmail.com
Tomas Widén: tomas.viden@eskilstuna.se


 


  Nytt infoblad om De Fem

 
 
 
 
 

 

Tidslinje
för fallet med De Fem Kubanerna
Fakta och händelser om De Fem från gripandet till dagens kamp för frigivandet.


Senaste uppdateringen i tidslinjen: 2014-04-16

  Läs/ladda ned Tidslinjen PDF

 
 

 

   


  Publikation om De Fem och terrorismen mot Kuba

 
 

Kommittén Frige de Fem och Svensk-Kubanska Föreningen publicerar en ny skrift om terrorn mot Kuba och fallet med de fem kubanerna - politiska fångar i USA.

 
 
 
 
  Ladda ner dokumentet (PDF, 4 Mb)
 


  Amnesty uppmanar USA:s regering:
Agera för rättvisa för De Fem Kubanerna,
politiska fångar i USA


 

USA:s regering uppmanas att vidta åtgärder så att de iUSA sedan 1998 fängslade kubanerna Antonio Guerrero, Fernando González, Gerardo Hernández, Ramón Labañino och René González får en rättvis behandling.

  Läs mer
Läs rapporten (PDF, engelska)

Amnesty

  Cykelkampanj  
 
Varje sommar har vi en kampanj, här är finalen i cykla för De Fem. Från Göteborg till Stockholm.
  
 
 

Ladda ned flygblad om De Fem

Hjälp oss gärna att sprida information!
Skriv ut flygbladet, vänd på pappret
och skriv ut igen.
Klipp och dela och du har två flygblad.


 Gå till flygblad De Fem 

  Chavez och De Fem  
  Följ Chávez exempel, frihet åt De Fem!  


  Visa din solidaritet
- Skriv
brev till De Fem!
De tar gärna emot brev, och de behärskar både spanska och engelska. Klicka på länken nedan för mera information om dem och deras adresser till fängelserna i USA.
  Mera info och adresser till De Fem


 
  
  Flygbladsutdelning  
  Med flygbladsutdelning och banderoller når vi hundratals på kort tid med information om De Fem.  
     
  Vill Du veta mer?
Det finns mycket information på både engelska och spanska på sajten FREE THE FIVE och Antiterroristas

 
  Free The Five Cubans         
     


 
Helsida i Washington Post om De Fem

 
 

Washington Post

 
 


  Ladda ned PDF

 


 

 

 
 
Bokbord
 
  Bokbord på större arrangemang gör att vi syns och vi passar också på att dela ut flygblad  
     
 

Läs mera om De Fem på vår blogg
Svenska Kommittén Frige de Fem

   http://frigedefem.blogspot.com/

 
 

 

Den 5:e varje månad
Skriv till Obama och kräv frigivning av De Fem

Den 5:e i varje månad översvämmas Vita Huset med brev som innehåller krav på att USA friger de fem kubaner som sedan 1998 sitter fängslade. Deras "brott" var att genom att infiltrera terroristgrupper i Miami hindra attentat mot sitt land. Nedan förslag på brev att maila till Obama. (med mailadressen överst).

president@whitehouse.gov
Dear President Obama
Nobel Peace Prize Recipient,
We ask that you use the power conferred to you by the US Constitution to help us reunite Five Cuban families.

Since 1998, five innocent men, who harmed no one, have been imprisoned in the United States for defending and protecting the lives of not just the people of Cuba but the American people as well.

Your humanitarian gesture can put an end to this long injustice by sending the Cuban Five home to their loved ones NOW!

YES WE CAN!

Sincerely,
NAMN, Sweden

 


 
 
Appell
 
  Här är vi ute bland gator och torg med vår megafon, banderoller och flygblad och propagerar för De Fem.  


 

New York Times 3 mars

Helsida i New York Times om De Fem!

Q: Can you be imprisoned
in the United States for
opposing terrorism?


A:
Yes, if you oppose terrorism in Miami.


  Ladda ner PDF
(998kB)

 
 

 

   

 

Nedan på svenska är innehållet i solidaritetsrörelsens annons i New York Times

Fråga: Vad får man om man motarbetar terrorism i USA?

Svar: Mellan 15 år, och dubbel livstid plus 15 år. I alla fall om det är Miami-terrorism man förhindrar.

I över 40 år har den ena USA-regeringen efter den andra tillåtit, ett terrornätverk att operera från Miamiområdet. Högerextrema exil-kubaner har dödat nästan 3500 männi-skor på Kuba. De har också genomfört terrordåd i USA. Detta har gjorts med pengar och hjälp från regeringen och CIA, medan polis och FBI har tittat mellan fingrarna.

Efter årtionden av lönlösa protester hos USA's regering, skickade Kuba en grupp agenter till Miami för att infiltrera och övervaka terrororganisationerna.

Rene Gonzalez Sehwerert, Ramon Labanino Salazar, Fernando Gonzalez Llort, Antonio Guerrero Rodriguez, och Gerardo Hernandez Nordelo (nu kända som "De fem") upptäckte och rapporterade information om över 170 planerade terrordåd som därmed kunde förhindras.

Den 17 juni 1998 hölls ett historiskt möte i Havanna där kubanska myndigheter lämnade över de insamlade uppgifterna till representanter för USA's myndigheter och bad dem vidta åtgärder mot den terrorism som organiseras från deras territorium.

FBI använde uppgifterna, men inte för att stoppa terrorism, utan för att spåra upp och fängsla de fem kubanska antiterroristerna.

Efter 17 månader i isoleringsceller påbörjades farsartad rättegång där de fem anklagades för att ha spionerat på USA's militär, och en av dem för mord.

Rättegången hölls i Miami trots att det var uppenbart omöjligt att hålla en opartisk rättegång i den stad som helt kontrolleras av den högerextrema Miami-maffian. Försvarsadvokaterna nekades tillgång till stora delar av "bevisen". Jurymedlemmar bad att slippa sin tjänstgöring eftersom de inte skulle våga ge ett utslag som inte föll Miami-högern i smaken. Media hetsade allt vad de orkade. I en sådan rättegång spelar det ingen roll att högt uppsatta personer inom FBI och USA's militär vittnar om att ingen av de fem kubanerna på något sätt hotade USA's säkerhet.

Sedan domen föll 2001 - på sammanlagt fyra livstidsstraff och 75 år - har de fem placerats på olika fängelser, i olika delstater, och långa perioder i isolering. Inga medel är för fula när arbetet med överklaganden skall försvåras. Anhöriga har nekats visum för att besöka dem. Kubanska diplomater får inte besöka dem. Till och med deras advokater har under långa perioder nekats att få träffa sina klienter.

Men arbetet med överklaganden fortsätter och kampanjer pågår över hela värden för att tvinga fram en ny, rättvis, rättegång. Kravet är frige de fem!

 

   
  Solidaritet med De Fem kan visas på många sätt, här med vårt rockmärke på La Bodeguita del Medio, i Havanna.


 
   
  Rockmärket som användes under kampanjen. (Slutsålt.)  


Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Senaste ändringsdag: 2017-09-09