Signera brevet för De Fems frihet!
   

 

 

 

  



Kära vänner i den europeiska solidaritetsrörelsen med Kuba:

Vi presenterar här nedan ett brev, riktat till folket i USA och USAs kongress, till stöd för De Fem. Den nyligen offentliggjorda domen som appellationsdomstolen i Miami avkunnat, gjorde det klart att det kommer att bli mycket svårt att få till stånd en rättvis rättegång för de fem politiskt fängslade kubanerna.

Idag, mer än någonsin, är det av oerhörd vikt att öka kännedomen om detta fall, både i Europa och i USA, för att få dem fria!

Den bifogade brevtexten är baserad på den som presenterades vid den europeiska solidaritetskonferensen för Kuba i Wien i september 2002, och där antagen av 35 solidaritetsorganisationer från 21 länder. Efter konsultationer med de anhöriga till De Fem, har vi uppdaterat texten för användning i den situation som nu uppstått.

Detta brevpresenterades i samband med den internationella presskonferensen som organiserades den 9 Augusti 2006 i det internationella presscentret i Havanna, i närvaro av de anhöriga till De Fem och internationellt kända personer som stöder De Fems sak.

Ni kan finna brevet på sidan www.freeforfive.org , och där kan ni signera det.

Vi ber er att i era egna länder samla maximalt med underskrifter från enskilda och organisationer!!!!!!!!!

Den 6 oktober blir det 30 år sedan det terroristiska attentatet mot ett civilt kubanskt flygplan och vi ska sända brevet och underskrifterna till USA för publicering i så många medier som möjligt.

Detta initiativ är ett av många aktioner som kommer att genomföras över Europa under den internationella kampanjen, som sträcker sig från den 12 september till den 6 oktober, med syftet att öka kännedomen om fallet med De Fem.

Vårt mål är att bryta mediernas tystnad. De har hittilldags med stor konsekvens vänt bort blicken från detta grova justitiemord, från den fruktansvärda orättvisan som begåtts mot dessa modiga och värdiga unga män.

Katrien Demuynck
Europeiska samordningen för kampanjen FRIHET FÖR DE FEM




Till folket i USA och dess representanter i USAs kongress.

Kära vänner

För fem år sedan skakade händelserna den 11 september oss mycket djupt.
Vår uppriktiga medkänsla omfattar alla offren och alla anhöriga, och vi fördömer utan reservationer det terroristiska dådet. Därför vill vi som européer fästa er uppmärksamhet vid fallet med De Fem Kubanerna:
Gerardo Hernández, Ramón Labañino, René Gonzalez och Antonio Guerrero. USAs folk har rätten att försvara sig mot terrorism, men vi är av uppfattningen att denna rätt också gäller Kuba. Därför hoppas vi att ni förstår att det kubanska folket också har denna rätt att värna sig mot terrorism.

Det är allmänt bekant att sedan 1960-talet har anti-kubanska terroristgrupper varit verksamma i Miami, och att deras mål varit att angripa Kuba. Dessa grupper brukar varje medel mot det kubanska folket, inkluderande mord på civila, bombattacker och andra former av terroristisk aggression. Också USA-medborgare har fallit offer för denna terrorism.
Naturligtvis försöker Kuba stoppa angreppen mot landet. I det förflutna undvek FBI allt samarbete med Kubas regering i denna fråga. Därför sände Kuba människor med uppgiften att infiltrera de terroristiska grupperna i Miami. Avsikten har varit att skaffa informationer som kan bidra till att omintetgöra de terroristiska aktionerna mot kubanskt territorium.

Den 12 september 1998 arresterades fem kubaner av FBI. De fick straff som sträckte sig från 15 år till dubbel livstid i fängelse, medan deras enda brott var att de försvarat det kubanska folket mot terrorismens ohyggligheter. Rättegången var inte rättvis. Den hölls i Miami där en öppen och opartisk process var en omöjlighet för De Fem. Högt rankade militärer vittnade om att inte i något avseende hade De Fems verksamhet hotat USAs säkerhetsintressen.

Åklagarsidan - representerande USAs regering - kunde aldrig med bevisunderbygga sina huvudanklagelser: konspiration i syfte att begå spioneri och konspiration i syfte att begå mord. Därför försökte åklagarsidan, utan framgång, också att få den senare anklagelsen struken. Man medgav i en skriftlig inlaga att bevis saknades. Trots detta dömdes De Fem skyldiga på samtliga åtalspunkter. De hårda straffen och sätten de behandlas på är inhumana. För två av dem har deras makar, liksom ett av barnen, nekats möjlighet till besök.

De 25 maj 2005 tillkännagav FNs Arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga fängslanden sin uppfattning att inspärrandet av De Fem är olagligt och ett uttryck för godtycklighet.

En 9 Augusti 2005 beslutade appellationsdomstolen i Atlanta i enighet rättegången som ogiltig, upphävde samtliga domar och beordrade en ny rättegång på annan plats än Miami.

Trots detta beslutade samma domstol (ej enig) ett år senare, uppenbarligen under hårt politiskt tryck, att ta tillbaka sitt beslut.

Domaremajoriteten i Atlanta tillkännagav sitt beslut vid exakt den tidpunkten då extremisterna i Miami krävde ett slut på Kuba som suverän nation, då vapen som var avsedda för terroristiska angrepp mot Kuba beslagtogs, då representanter för terroristiska organisationer deklarerade öppet sin handel och vandel och en kampanj pågick för att ur skolbiblioteken rensa ut en barnbok om Kuba som inte var i extremisternas smak.

I Europa har tiotusentals människor undertecknat namnlistor för frihet åt Gerardo, Ramón, Fernando, René och Antonio. Vi ber er, USAs folk och valda representanter för USAs folk, att ge ert stöd till vårt krav och uppmaningen till USAs regering att omedelbart återge dessa kubaner friheten; män vars enda brott bestod i att bekämpa terrorism.

Vi är övertygade om att ni kommer att ge ert stöd till denna rättvisa begäran.



 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: September 14, 2006