Uttalande
   

 

 

 

  



Uttalande från de Europeiska Frige De Fem-Kommittéerna

De Europeiska Frige-De-Fem-Kommittéerna har upprörts och skakats av den dom som appellationsdomstolen i Atlanta den 9 augusti 2006 meddelat, rörande ogiltigförklarande av rättegången 2001 mot fem kubanska anti-terrorister. För exakt ett år sedan beslutade en grupp bestående av tre domare i samma appellationsdomstol att upphäva domarna mot de fem, och att ogiltigförklara rättegången i Miami. Med en utförlig argumentation hade de bevisat det omöjliga i att genomföra en rättvis rättegång mot kubaner i Miami.

Också innan detta domslut, den 27 maj 2005, hade FN:s Arbetsgrupp för undersökning av godtyckliga fängslanden i enighet kommit fram till bedömningen att frihetsberövandet av de fem var olagligt och i konflikt med internationella konventioner. Också Amnesty International och Internationella sammanslutningen av demokratiska advokater hade vid flera tillfällen i detta fall fäst uppmärksamheten på brott mot de mänskliga rättigheterna och mot Förenta Staternas konstitution.

De är uppenbart att bakom den nya domen den 9 augusti 2006 fanns ett hårt politiskt tryck, riktat mot domstolen. Hur kan annars förklaras att majoriteten av domarna uttrycker att Miami är plats där en rättvis rättegång kan hållas mot kubaner som stöder revolutionen? Samtidigt som Miami uppmärksammades av världens medier på grund av de intensiva utfallen mot Fidel Castro! Dessutom: nyligen genomförda arresteringar av anti-kubanska terrorister i USA visar på det motiverade i De Fems uppdrag.

Mer än någon gång framstår det klart att processen är politisk. De så kallade maktdelningen, som påstås vara grundläggande för USA, förefaller skjuten åt sidan. Det land som kallar sig ”den största demokratin i världen” behandlar sin egen konstitution som bara ett papper.

Sammantaget har De Fem redan förlorat 40 år av sina liv. Den kraft som ensam är kapabel att besegra den orättvisa som drabbat De Fem den internationella opinionen, och i synnerhet opinionen i USA. Vi ber varje människa som vill stå upp för rättvisa och anständighet att sluta upp bakom kravet:

FRIHET FÖR DE FEM, NU!

 



 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.
Synpunkter? Kontakta webmaster.cubava@swipnet.se
Copyright © Svensk-Kubanska Förening. Revised: September 14, 2006