This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sun Apr 14 8:58:39 2024 / +0000 GMT

Hänsynslöst våld mot demonstranter i Peru
Hänsynslöst våld mot demonstranter i Peru

I december 2022 avsatte och fängslade den högerdominerade och genomkorrupta kongressen i Peru president Pedro Castillo, något de försökt med flera gånger sedan han tillträdde. Makten är åter i händerna på oligarkin och eliten i huvudstaden Lima. Den folkliga mobiliseringen och protesterna är mycket omfattande och möts av våldsapparaten med bly.

Som svar på den massiva folkliga mobiliseringen upprepade kuppresidenten Boluarte att hon inte tänker avgå och gjorde också protesterna till lagbrott.

Torsdagen, som präglades av massiv mobilisering av folk i huvudstaden Lima och som kräver presidentens avgång och nyval, kännetecknades av stort våld från polisen som resulterade i många skadade.

Trots polisens våld, som innefattade kulor och tårgas, vidhöll organisationer från olika regioner i landet de massiva protesterna.

TeleSURs korrespondent rapporterar att demonstranterna gick från stadens historiska centrum mot Kongressen, som de kräver ska stängas. Polisen hindrade tåget genom att använda tårgas och hagel.

Det peruanska folkets protester innefattar en generalstrejk som fackföreningen Confederación General de Trabajadores del Perú (CGTP) och folkets Nationalförsamling Asamblea Nacional de los Pueblos (ANP) kallat till. De kräver också rättvisa för offren av polisens våld.

Antalet dödade under protesterna sägs nu uppgå till 53 och ett stort antal skadade. I landets näst största stad, Arequipa, bekräftade myndigheterna att en person skjutits ihjäl när demonstranterna försökte ta över stadens flygplats.

Enligt Defensoría del Pueblo de Perú har 44 civila dödats av säkerhetsstyrkorna. Till detta kommer nio personer som dött i olyckor i samband med protesterna mot Kongressen och Boluartes regering. Denne tillträdde 7 december 2022 när parlamentet avsatte president Pedro Castillo.

Som svar på de massiva protesterna utfärdade Boluarte ett budskap till nationen i torsdags där hon upprepade att hon inte tänkte avgå. Dessutom olagligförklarade hon protester. Hon skyllde våldet på de protesterande och betecknade dem som vandaler och kriminella. Hon hotade med hårdare åtgärder mot befolkningen som är kvar på gatorna i protest mot hennes regering.

Telesur 230120

Jornada de protestas en Lima, Perú, fue marcada por violenta represión policial

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)

 

 


Post date: 2023-01-20 12:24:05
Post date GMT: 2023-01-20 11:24:05
Post modified date: 2023-04-29 13:16:27
Post modified date GMT: 2023-04-29 12:16:27

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com