Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/hogern-kryper-for-usa-fallet-el-salvador/
Export date: Fri Jun 14 23:14:08 2024 / +0000 GMT

Högern kryper för USA – fallet El Salvador
Högern kryper för USA –  fallet El Salvador

El Salvadors regering utvisar venezolanska diplomater

El Salvadors nytillträdde president, Nayib Bukele, meddelade idag att han inte erkänner Nicolás Maduros regering och beordrade de ackrediterade venezolanska diplomaterna att lämna landet inom 48 timmar. I en not från presidentpalatset i San Salvador offentliggjorde Bukele sitt erkännande av oppositionsledamoten Juan Guaidó som självutnämnd interimistisk president för Venezuela.

Diplomatiska källor som Prensa Latina konsulterat bekräftade nyheten, som var väntad efter Bukeles distansiering från den demokratiskt valde Maduro och landets närmande till USA. I sociala nätverk välkomnade naturligtvis USAs ambassadör i El Salvador, Ronald Johnson, omedelbart Bukeles beslut att erkänna Guaidó.

Prensa Latina, 191103

Gobierno de El Salvador expulsa a cuerpo diplomático de Venezuela 1

Venezuela svarar och utvisar salvadoranska diplomater

Venezuelas utrikesdepartement krävde idag att diplomatisk personal från El Salvador ska lämna land, som ett svar på president Nayib Bukeles beslut att utvisa venezolanska diplomater. Ett officiellt uttalande från Venezuelas UD förklarade diplomaterna persona non grata, vilket gav dem 48 timmar att lämna landet.

"Detta beslut fattas i strikt tillämpning av principen om ömsesidighet, efter det makalösa tillkännagivandet från regeringen i El Salvador att utvisa venezolansk diplomatisk personal som är vederbörligen ackrediterad i det landet.”

Dokumentet avslöjar också USAs roll i detta beslut och säger att den salvadoranska presidenten "officiellt övertar den sorgliga rollen som bricka i USAs utrikespolitiska spel och godtar därmed den förnedrande behandling som USAs regering bestått hans medborgare med i invandringspolitiken.” och "Det är mer än uppenbart att i detta fall försöker de salvadoranska myndigheterna inget annat än att blåsa liv i USAs allt svagare strategi för intervention och ekonomisk blockad mot folket i Venezuela."

UD påminner i sitt uttalande om den förrädarroll som latinamerikanska regeringar och presidenter har spelat genom historien. "Vårt Amerikas historia präglas av fria människors kamp och segrar över förräderi och underkastelse. De härskare som utnyttjar folkets vilja för att underordna sig imperiet blir förr snarare än senare dömda till utfrysning och avsky,” sa han.

Texten avslutas med att påpeka Venezuelas vilja att kämpa för fred och integration i regionen och ratificerar brödraskapet mellan de två nationerna.

Prensa Latina 191103

Venezuela responde y expulsa a diplomáticos salvadoreños 2

”Mission Mirakel” fördömer stängning av ögonklinik

Solidaritetsnätverket Mission Mirakel fördömde idag stängningen av ett ögoncentrum som behandlade salvadoraner gratis. Källor från Mission Mirakel bekräftade för Prensa Latina att den avancerade utrustning som användes för operationer av grå starr, pterygium och retinopati flyttats utan insyn. Ögonkliniken drevs av specialister från Kuba, som utfört tusentals konsultationer och operationer helt kostnadsfritt för den mest utsatta delen av befolkningen, men stängdes efter påtryckningar från privatpraktiserande intressenter.

Dr Elizabeth Gomez, parlamentsledamot för FMLN, varnade regeringen för att man "inte har råd att stänga en klinik som har alla förutsättningar för att operera och behandla befolkningen". Hon tillade att hälsominister Ana Orellana kallades till den lagstiftande församlingen för att förklara vad som sker med detta program, som president Nayib Bukele lovade att återaktivera, vilket inte har skett. Orellana lovade den 26 augusti att åter öppna kliniken, som ligger i staden San Vicente, men så blev det inte, vilket parlamentets hälsokommission påpekade.

"Det har inte funnits den nödvändiga viljan att återöppna ögonkliniken, samhället känner inget ansvar", sa Gómez i en intervju nyligen på Radio Maya Visión.

Situationen tvingar många salvadoraner att bege sig till Guatemala, där kubanska läkare driver ett liknande ögonsjukhus i staden Mixco.

Prensa Latina/Granma 191103

Desmontan centro oftalmológico social en El Salvador, denuncia Misión Milagro 3

 

 
Links:
  1. https://www.prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id =317699&SEO=gobierno-de-el-salvador-expulsa-a- cuerpo-diplomatico-de-venezuela
  2. https://www.prensa-latina.cu/index.php?o=rn&id =317780&SEO=venezuela-responde-y-expulsa-a-dip lomaticos-salvadorenos
  3. http://www.granma.cu/mundo/2019-11-03/denuncian-de smontaje-de-centro-oftalmologico-social-en-el-salv ador-03-11-2019-09-11-10
Post date: 2019-11-04 18:33:07
Post date GMT: 2019-11-04 17:33:07

Post modified date: 2023-06-21 17:35:00
Post modified date GMT: 2023-06-21 16:35:00