Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/i-motsats-till-usa-sa-litar-kubanerna-pa-sina-vetenskapsman-och-myndigheter/
Export date: Sat May 25 17:35:29 2024 / +0000 GMT

Misstro i USA, tilltro i Kuba på vetenskap och myndigheter
Newsweek: Vaccinmotståndet i USA har ingen motsvarighet i Kuba

Ur Newsweek: 

Myndigheternas krav i USA, såväl federala som i delstaterna, att anställda, studenter och andra segment av befolkningen ska vaccinera sig mot Covid-19, har mötts av motstånd. Följden av att inte vaccinera sig kan bli massuppsägningar.

I kommuniststyrda Kuba verkar det inte vara något problem att få medborgarna att ta vaccin: ”Folk i Kuba är angelägna och motiverade att ta vaccin”, säger Fernández de Cossio på kubanska UD till Newsweek. ”Vi har inte det kulturella problem som verkar finnas i USA.”

Kuba är det minsta land i världen som utvecklat egna vaccin och det enda, förutom USA, på Västra Halvklotet som gjort det.

Faktum är att Kubas vaccinationsgrad redan är upp i närmare 50 procent och snart ikapp USA som började vaccinationerna tidigare. Och kontrasten i antalet som fått minst en dos är slående: I Kuba har 84 procent fått det, ett av de högsta talen i världen. USA ligger på 65 procent. Och Kuba har satt upp ett ännu mer ambitiöst mål till november: ”Idag är det nästan 50 procent som är fullvaccinerade. Vi siktar på att 92 procent av befolkningen ska vara helt vaccinerade i slutet av november”, säger de Cossio.

Kuba är också ett av få länder som vaccinerar barn ända ner till två års ålder i ansträngningarna att få ön förbi pandemin.

Trots sin relativt lilla storlek har Kuba under senare tid gjort stora framsteg inom hälsovård och medicin, inklusive avancerad bioteknologi. Det visade sig vara en strategisk investering när Covid-19 började härja i världen i början på förra året.

Redan innan vaccin fanns tillgängliga spreds kubanska läkare och experter ut över världen till såväl fattiga stater i Afrika, Asien och Latinamerika, som till rika länder i Europa, för att bekämpa pandemin.

Kuba, liksom andra länder, betalade ett högt pris. Trots att smitta och död inte rusat som i en del andra länder, så har förlusten av turistinkomster och andrahandseffekter av Covid-19-gisslet skapat förstörelse.

För att ytterligare förstärka Kubas svårigheter kom ett antal åtgärder från Trump-administrationen som ytterligare skärpte en redan flera decennier långt handelsembargo mot ön som bara ligger 150 km söder om Florida. Sedan Joe Biden tillträdde i januari har han inte lättat på restriktionerna. Istället har han lagt till ytterligare målinriktade sanktioner mot vissa myndighetspersoner och enheter som anklagas för att ha slagit ner på sällsynta protester som bröt ut i juli på grund av läget i landet.

Kubanska myndigheter har lovat att lyssna på kraven från fredliga demonstranter men har samtidigt anklagat USA-baserade grupper för att sponsra våldsamma demonstrationer. I Miami och andra städer i USA krävde aktivister att Biden skulle vidta än en hårdare linje mot vad de ser som en auktoritär regering i Kuba.

I USA, där uttryck för förakt mot regeringen är mycket vanligare än i Kuba, har en ny splittring uppträtt. Manifestationer, åtal och hot om massuppsägningar har dykt upp som ett resultat av att krav på vaccination krävs på varje regeringsnivå.

Detta är särskilt kontroversiellt i konservativa kretsar där vissa hävdar att det kränker deras rättigheter enligt konstitutionen. De flesta kraven på vaccinering gör undantag för medicinska och religiösa skäl.

Newsweek 211005 (nedkortat) Översättning: Z. Tiroler

As Vaccine Mandates Face Resistance in U.S., Cuba Says It Doesn't Need Them 1


SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 
Links:
  1. https://www.newsweek.com/vaccine-mandates-face-us- resistance-cuba-doesnt-need-1635437
Post date: 2021-10-07 10:57:15
Post date GMT: 2021-10-07 09:57:15

Post modified date: 2023-05-14 20:05:50
Post modified date GMT: 2023-05-14 19:05:50