Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/i-skuggan-av-ukraina-usa-uppvaktar-venezuela/
Export date: Sun Apr 14 9:15:39 2024 / +0000 GMT

I skuggan av Ukraina: USA uppvaktar Venezuela
I skuggan av Ukraina: USA uppvaktar Venezuela

[Läser man nedanstående artikel från Venezuelanalyses verkar det som USA kräver väldigt mycket och erbjuder väldigt lite. Att Venezuelas regering skulle acceptera det som här sägs är med all sannolikhet uteslutet.]

När USA nyligen skärpte sanktionerna mot Ryssland framhöll Vita Husets talesman att de var utformade, ”designade”, så att de skulle slå också mot Venezuela, Nicaragua och Kuba. Något motsägelsefullt så reste USA:s vice utrikesminister Juan Gonzalez strax därefter till Venezuela för att träffa president Nicolas Maduro. [Nej inte Guaido, den låtsaspresident som USA och Ann Linde erkänner]. Gonzalez reste till Caracas som en del i USA:s ansträngningar att isolera Rysslands president Vladimir Putin från dennes allierade i Latinamerika.

Nyheten om besöket släpptes av New York Times som skrev att det var ett besök på hög nivå som man inte sett på åratal. Enligt nyhetsbyrån Reuters ställde USA ”maximalistiska” krav; USA vill se nya presidentval, större deltagande av utländskt privat kapital i Venezuelas oljeindustri och ett offentligt fördömande av Rysslands intrång i Ukraina. USA tog också upp de USA-medborgare som sitter fängslade i Venezuela, bland dem sex chefer inom oljeindustrin, som sitter inne på grund av korruption. Dessutom är två tidigare ”Gröna Baskrar", som deltog i ett misslyckat kuppförsök mot Venezuelas regering, i fängelse. [Två av de åtta har släppts sedan denna artikel först publicerades. Fortsatta samtal är att vänta].

Så här slutade Gröna Baskrarnas senaste kuppförsök


I gengäld erbjöd USA att Venezuela tillfälligt skulle få komma med i det finansiella SWIFT-systemet för transaktioner. 

President Nicolas Maduro och vicepresident Delcy Rodriguez, som deltog i mötet, krävde en hävning av sanktionerna och återlämnande av de tillgångar som USA beslagtagit, t.ex. bensinmackskedjan CITGO. [Man kan också tänka sig att Venezuela kräver att USA häver efterlysningen på president Maduro och andra höga politiker. USA har utfäst mångmiljonbelöningar för de som griper dem. USA har också kidnappat en venezolansk diplomat, Alex Saab, som sitter i fängelse i Miami].

USA har utfäst belöningar för de som griper Venezuelas högsta politiker. 15 miljoner dollar för Nicolas Maduro


Mötet ingår i USA:s försök att isolera Vladimir Putin från sina allierade. Till NYT säger myndighetspersoner i USA att de ser Rysslands allierade som en potentiell ”säkerhetsrisk”.

Venezuela bröt de diplomatiska förbindelserna med USA 2019 efter att USA erkänt oppositionsfiguren Juan Guaido som ”interrimspresident”. USA och dess allierade vägrade att erkänna resultaten i valet 2018 som återvalde Maduro på ett sexårsmandat.

Washington gick då över till att lansera en rad kuppförsök som alla misslyckades med att störta Maduro.

På senare tid har USA:s strategi varit att isolera Maduro och införa förlamande sanktioner mot landets energisektor Likaså har USA och dess allierade beslagtagit Venezuelas tillgångar i utlandet. Bidenadministrationen har uttryckt sin ovilja att förhandla med Caracas bortsett från om nya val.

I avsaknad av formella diplomatiska relationer har parterna haft kontakter då USA inte lyckats att installera Guaido som en myndighet med någon makt i Venezuela. Trots att Guaido erkänns av USA som Venezuelas president blev han inte informerad om mötet mellan USA och Venezuelas regering förrän samma dag som mötet ägde rum.

Den venezolanske analytikern Sergio Rodriguez Gelfenstein säger till Venezuelanalysis att besöket från USA syftar till att driva in en kil mellan Caracas och Moskva och få det att framstå som att det råder kyliga förbindelser mellan dessa. Rodriguez tror att Washington och Caracas lämnar dörren öppen för dialog: ”Jag tror det kommer att bli försök till ett närmande eftersom samtalen mellan Venezuelas regering och oppositionen har nått vägs ände. Samtalen i Mexiko var absurda eftersom oppositionen styrs från USA och de kan inte ta några steg utan att först fråga Washington. I det läget är det mer fruktbart för USA att förhandla direkt med Venezuela.”

President Maduro har upprepade gånger uttryckt en vilja att förhandla med USA om ett slut på sanktionerna mot landet. Avsaknaden av en överenskommelse efter mötet antyder att Venezuela inte fann förslagen rimliga. Reuters rapporterar att det blir en uppföljning på mötet.

Det skulle krävas en radikal omsvängning från USA i politiken mot Venezuela för att få det senare landet att fjärma sig från sin ryske allierade. Relationerna mellan dem har stadigt vuxit i ljuset av USA:s ansträngningar att isolera Caracas. Rysk hjälp har spelat en viktig roll i Venezuelas ansträngningar i att möta den ekonomiska krisen i landet, har erbjudit stöd och expertis till landets nyckelindustrier och en stadig ström av investeringar i Venezuelas energi-sektor. Venezuela stärkte också nyligen sina band med Ryssland efter ett besök av vice premiärminister Yuri Borisov i februari.

Caracas har uppmanat till ”en fredlig lösning” till den pågående krisen i Ukraina men har inte uttryckligen fördömt Rysslands militära operation. Venezuela röstade inte i FN:s Generalförsamling om resolutionen om Rysslands offensiv i Ukraina. Venezuelas rösträttigheter har upphävts på grund av obetalda medlemsavgifter till FN beroende på sanktionernas verkan.

Maduro har sagt att Venezuela kommer att upprätthålla sina kommersiella relationer med Ryssland. Han pratade också med Putin på telefon förra veckan och med Rysslands UD som rapporterar att Maduro uttryckte sitt ”fasta stöd” till Ryssland och fördömde USA:s och NATO:s destabiliseringsförsök. Maduro har offentligt kallat USA:s och NATO:s behandling av Minskavtalet som ett ”hån” och att ”urspårningen” utgör ett brott mot internationell lag.

Venezuelanalyses 220308

US Officials Meet Maduro, Fail to Drive Wedge Between Venezuela and Russia 1

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)

 

 
Links:
  1. https://venezuelanalysis.com/news/15469
Post date: 2022-03-10 12:17:48
Post date GMT: 2022-03-10 11:17:48

Post modified date: 2022-03-10 12:33:13
Post modified date GMT: 2022-03-10 11:33:13