Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/internationell-uppmarksamhet-for-kubas-vaccin-mot-covid/
Export date: Sat May 25 18:23:36 2024 / +0000 GMT

Internationell uppmärksamhet för Kubas vaccin mot Covid
Kuba, Covid och infektionssjukdomar

Dödligheten i infektionssjukdomar i Kuba, också under Covid, ligger under 1 procent!

Kuba vaccinerar rutinmässigt mot 13 sjukdomar med 11 vaccin, varav åtta tillverkas i Kuba. Sex sjukdomar har utrotats som resultat av vaccineringsprogrammet.

Framgången med det kubanska Abdala-vaccinet har uppmärksammats av RT, EFE, Euronews, Reuters, CNN (och SvT). De meddelar att Abdala är det andra av de vaccinkandidater som Kuba tillverkar och som uppfyller kraven från WHO på över 50 procents immunisering. Abdala ger en immunitet på över 92 procent, vilket är i klass med de bästa vaccinen i världen. Nyhetsbyråerna framhåller att de är de första vaccinen av denna typ som utvecklats i Latinamerika.

CNN säger att Kuba är det första land i Latinamerika som tillverkar två egna vaccin som nått fas III av de kliniska testerna. Franska AFP skriver: ”Namnet är Abdala, vaccinet mot Covid-19 utvecklat på kubansk mark och källa till stor nationell stolthet. Med vaccinet blir Kuba ett av de handfull mäktiga länder som utvecklat sitt eget serum.”

Förutom Abdala utvecklar Centro de Ingeniería Genética y Biotecnología (CIGB) vaccinet Mambisa, medan Instituto Finlay de Vacunas testar Soberana 01 och Soberana Plus.

Kubas president Miguel Diaz-Canel twittrar: ”Utsatta för två pandemier, Covid och blockaden, så har våra vetenskapsmän på Finlay och CIGB övervunnit alla svårigheter och givit oss två mycket effektiva vaccin: Soberana 02 och Abdala.”

Abdalas effektivitet ”är en stor nyhet”, säger den brittiska akademikern Helen Yaffe. ”Abdalas effektivitet på 92,28 procent är en stor nyhet inte bara för Kuba, utan också för miljontals människor i det globala syd som kommer att få glädje av de kubanska vaccinen”, försäkrar Yaffe.

Kuba är det enda land i Latinamerika och Karibien som har utvecklat egna vaccin med egna vetenskapliga resurser, och kan bli det första landet i världen som immuniserar hela sin befolkning med ett egetutvecklat vaccin.

WHO:s Covaxprogram har stora svårigheter att leverera vaccin till u-länderna. Det kubanska vaccinet förstärker det riktiga i Havannas beslut att inte anlita Covax för att få tillgång till vaccin mot Covid. Covax saboteras av den rika världens nationalism som lägger beslag på mer än de behöver, medan det globala syd bara fått obetydliga leveranser, anser Yaffe. Covax har dessutom hindrats av USA att leverera vaccin till Venezuela, som nu vänt sig till Kuba för att få vaccin.

Yaffe betonar att Kuba inte bara har gått rykte för sin utveckling inom hälsovård, utan också för sin generositet baserat på internationalistiska och solidariska principer som gör att de ställer upp för världen sedan revolutionen 1959.

Bolivias president Luis Arce gratulerade i tisdags Kuba för framgången med Abdala. ”Vi gratulerar det kubanska broderfolket till Abdalas effektivitet på 92,28 procent och Soberana 02 vars effektivitet är 62 procent efter av två av tre doser”, twittrade Arce. ”En beundransvärd framgång för ett latinamerikanskt land som lider under en kriminell blockad sedan sex årtionden”, fortsatte han.

Cubdebate 210622

Medios de prensa internacionales destacan eficacia de Abdala  1

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 

 

 
Links:
  1. http://www.cubadebate.cu/noticias/2021/06/22/medio s-de-prensa-internacionales-destacan-eficacia-de-a bdala-video/
Post date: 2021-07-07 19:12:13
Post date GMT: 2021-07-07 18:12:13

Post modified date: 2021-07-07 20:55:27
Post modified date GMT: 2021-07-07 19:55:27