Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/internet-i-mobilen-pa-kuba-en-kalldusch-for-manipulatorerna/
Export date: Tue May 17 11:24:12 2022 / +0000 GMT

Internet i mobilen på Kuba: en kalldusch för manipulatörerna
 

Varje förbättring av tillgången till internet på Kuba är en ny kalldusch för de som hävdar att regeringen lägger hinder i vägen.

Nyheten i dagarna har inte handlat om att ett land som är blockerat vad gäller finansiering och tillgång till teknik och tjänster från ledande (USA-)företag öppnar för internet i mobilen, utan att detta sker med flera års fördröjning.

"Det mobila internet når Kuba med ett decenniums fördröjning och till skyhöga priser” var en av många nästan identiska rubriker, bland vilka den spanska tidningen ABC kan framhållas: "Ett censurerat internet, undermåligt och till orimliga priser når Kubas mobiler".

Det var en text som konstigt nog skrivits innan tjänsten lanserats, som förutspådde hur illa det skulle fungera några dagar senare: "Vanligt folk är rädda för att den nya tjänsten i praktiken kommer att bli en fiasko", skriver man.

Vi läser från andra källor - i en notis från AFP, till exempel - att efter anslutningen av tjänsten "var uppkopplingen 'väldigt snabb'." Men ABC föredrog att berätta om de tekniska problemen under testdagarna: "De experiment som genomfördes under augusti och september klassades av den kubanska befolkningen som ett 'verkligt misslyckande'.” "De Havannabor vi tillfrågade uttryckte misstro om att tjänsten kan fungera", läser vi. Men om den normala driften efter lanseringen sägs inte ett ord.

I nästan alla medier har nyheterna inte handlat om det steg som Kuba tagit, utan om det man ännu inte lyckats ta. Till exempel att få till ett överkomligt pris. För ABC är detta en del av Havannas machiavelliska avsikter: "regimen" - skriver man - "begränsar inte bara med censur utan även med pris".

Det är sant att priset på mobilt internet fortfarande är mycket högt i förhållande till den genomsnittliga köpkraften. Men, precis som med kostnaden för konventionella anslutningar, förväntas det bli bättre i takt med att de tekniska förutsättningarna ökar.

Uppkopplingsmöjligheterna på Kuba är fortfarande låga och priserna är höga, men steg som detta visar att orsaken inte är bristande vilja från regeringens sida. Om man ska informera korrekt om detta ämne bör media påpeka konsekvenserna av USA:s blockad inom telekomsektorn, som bara delvis mjukats upp av vissa begränsade licenser som godkänts av Barack Obamas regering. Dessa licenser - till företag som Google - har tydligt påverkat utvidgningen av internet på ön, vilket visar på blockadens inverkan.

Men bland dussintals nästan identiska notiser lyckades vissa somliga lägga till sin egen uppfinningsrika framtoning. På portalen "Alnavío" läser vi att för "castroismen" har internet varit "2000-talets stora sjukdom". Intressant, eftersom Kubas regering ger stipendier till nästan 5 000 studenter varje år vid universitetet för informationsteknik, har installerat nästan 1 800 offentliga WiFi-hotspots, och har börjat erbjuda internetanslutningar i hemmen. Om internet nu är en "sjukdom" för Kuba verkar det ju inte som om man skulle tillämpa sina högutvecklade och prestigefyllda "hälsovårdsprotokoll" på denna.

Cubainformación 181218

http://www.cubainformacion.tv/index.php/en-portada/79747-internet-en-moviles-en-cuba-agua-fria-a-la-manipulacion
Post date: 2018-12-19 08:26:12
Post date GMT: 2018-12-19 07:26:12

Post modified date: 2019-09-06 09:09:32
Post modified date GMT: 2019-09-06 08:09:32