This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Feb 28 5:58:00 2024 / +0000 GMT

Italien: Kubanska läkare anländer till Kalabrien
Italien: Kubanska läkare anländer till Kalabrien i Italien

Efter många om och men börjar nu de kubanska läkarna äntligen anlända till Kalabrien, tåspetsen på den italienska "stöveln". Ankomsten uppmärksammas förstås i italiensk press.

De första 50 kubanska läkarna som ska hjälpa till att ge vård till befolkningen i en av Italiens fattigaste regioner, anlände på onsdagen till staden Consenza.

De kommer att arbeta på sjukhusen i Locri, Polistena, Gioia Tauro och Melito Porto Salvo. Avtalet, som undertecknades i augusti mellan den lokala guvernören Roberto Occhiuto, från det konservativa partiet Forza Italia (FI), och det kubanska företaget CSMC (Cuban Medical Services Marketing Company), innebär att 500 yrkesverksamma kommer att arbeta i regionen i minst sex månader, vilket kan förlängas.

"De försökte stoppa oss med kontroverser och byråkrati, men vi klarade det. Som jag har sagt mer än en gång kommer de inte att stjäla något arbete från italienska läkare, utan de kommer att hjälpa oss att hålla sjukhusen öppna. Den 2 januari börjar de en kurs vid universitetet i Kalabrien och så snart de är klara kommer de att börja arbeta på våra sjukhus", säger Occhiuto.

Guvernören bekräftade också att hans team letar "non-stop" efter italienska läkare bl.a. genom tävlingar. "Men nu fanns det risk för att vi skulle tvingas stänga vårdinrättningar på grund av personalbrist. Det är vår plikt att ta itu med denna nödsituation med alla till buds stående medel för att garantera vård och service till Kalabriens befolkning", sade han.

Den regionala regeringen uppskattar att Kalabrien totalt sett skulle behöva cirka 2 000 yrkesverksamma för att kunna betjäna befolkningen på ett smidigt sätt. Occhiuto betonade också i augusti att regionen har pengar för att anställa läkare, men att det inte finns något intresse för att arbeta där.

Enligt uppgifter från Italiens nationella statistikinstitut (ISTAT) lever 24,1 procent av befolkningen i Kalabrien i fattigdom, vilket är den tredje sämsta siffran i Italien, efter Apulien (32,2 procent) och Kampanien (29 procent).

Kalabriens hälso- och sjukvårdssystem har också ett annat problem: det har stått under Roms beskydd sedan 2009 på grund av skulder och infiltration av organiserad brottslighet under tidigare regeringar: Kalabrien är födelseplatsen för 'Ndrangheta', en mäktig maffia med förgreningar över hela världen.

Det är inte första gången som kubanska läkare kommer för att hjälpa det italienska hälsovårdssystemet. År 2020, det första året av covid-19-pandemin, skickades personal från Kuba till fältsjukhus i Crema och Turin, i Italiens rika norra del.

CubaSí 221229

/cv

Italia: Llegan médicos cubanos a Calabria

läs mer: Kalabrien får hjälp av 497 kubanska läkare

 

 

 

 


Post date: 2023-01-01 10:14:54
Post date GMT: 2023-01-01 09:14:54
Post modified date: 2023-01-01 10:14:54
Post modified date GMT: 2023-01-01 09:14:54

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com