This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Feb 28 6:30:15 2024 / +0000 GMT

Kan man vara senator och inte minnas?
Kan man vara senator och inte minnas?

Det kan man tydligen om man heter Bob Menendez, ordförande i senatens utrikesutskott, och Marco Rubio. I sitt sjuka trauma lade de i veckan fram ett lagförslag med stöd av både demokrater och republikaner för att kräva "omedelbar utlämning eller återlämnande av alla som är på flykt undan rättvisan och som för närvarande får en fristad på Kuba för att undvika åtal eller fängelse för brott som begåtts på USAs territorium".

Enligt dessa senatorer finns det omkring 70 "rymlingar" som fått en fristad på ön, men som i själva verket är politiskt förföljda för sin kamp mot rasdiskriminering och för att deras idéer skiljer sig från de som USA har fastställt, vilket begränsar tanke- och yttrandefriheten, något som de kräver av andra enligt principen "Gör som jag säger, men inte som jag gör".

Dessa herrars dåliga minne får dem att glömma att hundratals mördare, terrorister, tjuvar och torterare från Fulgencio Batistas diktatur och kontrarevolutionärer är eller har fram till sin död varit bosatta i USA , alla skyddade av Yankee-regimens myndigheter, trots Kubas officiella krav på att de ska utlämnas.

För att fräscha upp dessa senatorers minne räcker det att nämna:

Irenaldo Remigio García Báez. Överstelöjtnant, tidigare chef för Batistas militära underrättelsetjänst och son till brigadgeneral Pilar García, med flera brott.

Nicolás Hernández Méndez. Medlem av de repressiva gängen under ledning av mördaren Rolando Masferrer. Han flydde från Kuba i januari 1959 och fick en fristad trots att han mördat bland andra Mario Cardet Pérez.

Julio Stelio Laurent Rodríguez. Officer i Batista-tyranniets marina underrättelsetjänst. Mördade kapten Jorge Agostini. Har i diplomatiska noter begärts utlämnad från USA då han har begått ett stort antal vanliga brott, med fall som väntar i kubanska domstolar. Han hölls i McAllen Immigration Centre i Texas tillsammans med Rolando Masferrer Rojas, och båda fick skydd.

Rolando Masferrer Rojas. Professionell gangster, mördade dussintals människor under Batistas tyranni. Kuba begärde honom utlämnad, men så skedde aldrig. Han anlände till Miami med en resväska innehållande 17 miljoner dollar som stulits från den kubanska staten.

José Franco Mira. Tidigare medlem av Batista-regimens utredningsbyrå, mördade Sergio González "El Curita" och Efraín Alfonso Liriano. Dömd till 30 års fängelse i mål 833/61. Utlämnades aldrig.

Pilar Danilo García y García. Brigadgeneral, polischef under tyrannen Fulgencio Batista, utförde flera mord. Han flydde från Kuba i januari 1959 och togs emot som flykting, trots sina brott och pågående mål i kubanska domstolar.

Sotero Delgado Méndez. Inblandad i mordet på dr Pelayo Cuervo Navarro. Utlämning begärd i en diplomatisk not. Ställd inför rätta på Kuba i mål nr 321/57 för mord vid domstolen i Marianao. Fick en tillflykt i USA.

Orlando Piedra Negueruela, Mariano Faget Díaz och Rafael M.A. Gutiérrez Martínez, på flykt undan kubansk rättskipning för brott som begåttss under Fulgencio Batistas tyranni, i mål nr 321/57 och mål nr 321/57.  Utlämning begärdes den 23 mars 1959.

Armentino Feria Pérez. Medlem av de så kallade "Masferrer Tigers", ökända för sina mord. Den 12 och den 20 januari 1959 skickade den kubanska regeringen diplomatiska noter med en begäran om utlämning av honom i enlighet med då gällande utlämningsfördrag mellan Kuba och USA, med motiveringen att han var på flykt från rättvisan och att han hade ett fall som pågick i kubanska domstolar.

Carlos Alberto Montaner. Terrorist som ställdes inför rätta och dömdes på Kuba för att ha placerat brandflaskor i köpcentra i Havanna, rymde från fängelset.

Luis Posada Carriles. Förövare av många brott och terroristhandlingar, bland annat bombningen i luften av ett kubanskt civilt passagerarflygplan, där 73 personer dödades. Han kom till Miami illegalt och fick skydd tack vare kongressledamöter av kubanskt ursprung.

Gaspar Jiménez. Posada Carriles medhjälpare. Mördade den kubanska diplomaten Dartagñan Díaz. Dömdes i Panama för terrorism och togs emot som flykting i Miami.

Orlando Bosch Ávila. Ansvarig för många mord, av FBI betraktad som en farlig terrorist och ansvarig för flera attentat i och utanför USA. Ledare för den CIA-stödda terroristgruppen Omega-7.

I ett dokument från USAs justitiedepartement anges att Bosch under 30 år resolut och ihärdigt har utfört vålds- och terrorhandlingar mot ett stort antal måltavlor, även i länder som är vänligt inställda till USA. Hans agerande visar att han är en terrorist som inte hyser någon respekt för lagen eller mänsklig anständighet.

Kongressledamot Ileana Ross-Lehtinen och senator Connie ingrep hos president George Bush för Boshs räkning, och senator Mark gick så långt som att förklara att justitiedepartementets ståndpunkt att inte bevilja honom politisk asyl lämnade mycket att önska. Han fick slutligen asyl och levde ostört i Miami fram till sin död.

Guillermo och Ignacio Novo Sampoll. Mördare och terrorister som utförde mordet på Chiles tidigare utrikesminister Orlando Letelier och dennes sekreterare. Enligt FBI är de båda potentiellt farliga på grund av sin bakgrund, känslomässiga instabilitet och aktivitet i grupper inriktade på fientliga handlingar mot USA. Tack vare kongressledamot Ileana Ross-Lehtinens insatser tillsammans med USAs president blev de frikända och frigivna.

Listan över kubanska mördare och terrorister som fått skydd i USA är lång, vilket de nuvarande senatorerna tycks vilja glömma.

Det var av denna anledning José Martí sa: "Att glömma hör de föraktliga till".

Arthur González, Razones de Cuba 220805

(Övers: CV)

¿Se puede ser senador y no tener memoria?

 

 

 


Post date: 2022-08-08 06:00:55
Post date GMT: 2022-08-08 05:00:55
Post modified date: 2022-08-08 03:04:19
Post modified date GMT: 2022-08-08 02:04:19

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com