Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland klargjorde för sin amerikanska motsvarighet att Kanada kommer att försvara sina legitima investeringar på Kuba om Washington beslutar att tillämpa Avdelning III i Helms-Burtonlagen.
Freeland träffade förra onsdagen USAs utrikesminister Mike Pompeo i samband med NATOs utrikesministermöte i i Washington.
”Ministern påpekade att Kanadas regering kommer att försvara de kanadensiska intressen som är legitima affärer och investeringar på Kuba, om USA tillämpar Avdelning III i Helms-Burtonlagen”, säger ett uttalande som offentliggjordes idag i Ottawa.
Länder som Kanada, Mexiko och medlemmarna i EU motsatte sig Clinton-administrationen 1996 för att förhindra en aktivering av Avdelning III i Helms-Burtonlagen, en lag som syftar till att stärka blockaden mot Kuba och stoppa de växande utländska investeringarna i landet efter det socialistiska lägrets sammanbrott.
Klagomål på Washington framfördes även till Världshandelsorganisationen och rättegångarna avslutades med åtagandet att Avdelning III upphävs i utbyte mot att klagomålet drogs tillbaka.
Alla USAs presidenter har sedan dess använt sin makt att lägga in veto mot möjligheten att stämma företag som ”handlar” med egendom som nationaliserats efter revolutionen, en möjlighet som finns inskriven i den kontroversiella Avdelning III.
Men Trump-administrationen öppnade i mars för första gången i historien möjligheten att inlämna stämningar mot 205 kubanska företag som finns på en lista över ensidiga ekonomiska sanktioner (Cuba Restricted Entity List).
Som påtryckningsmetod förkortade Washington återigen på onsdagen upphävandet av Avdelning III till två veckor, jämfört med tidigare presidenter som var sjätte månad förlängt upphävningen.
USAs utrikesminister Mike Pompeo skickade igår till kongressen ett brev som till den 1 maj skjuter upp det tidigare upphävandet under 30 dagar, som gick ut den 18 mars.
Den ökande fientligheten i Washington har fått varningsklockorna att ringa i flera länder vars intressen skulle kunna påverkas.
Josep Borrell, Spaniens utrikesminister, vände sig nyligen också till sin motsvarighet i USA för att framföra sin oro över möjligheten att Avdelning III tillämpas.
Enligt meddelande från det spanska utrikesdepartementet motsätter sig Borrell tillämpningen som ”en principfråga”, men också för att det kan få ”negativa konsekvenser” för EUs intressen på Kuba och skulle kunna skada spanska företag, till exempel Meliá-gruppen, som har verksamhet på ön.
Borrell har vid alla möten han hållit i USA uttryckt att Spaniens förkastar aktiveringen av denna bestämmelse, sa texten.
Kubas president Miguel Díaz-Canel förkastade på torsdagen USAs inställning.
”De fortsätter med hoten; med arrogans för de fram en folkmordsklausul som strider mot internationell rätt, fördömer Kuba och kubanska familjer”, sa presidenten på Twitter. ”191 länder kräver att blockaden elimineras i sin helhet”, tillade han.
Cubadebate 190404
Canadá defenderá sus inversiones en Cuba si Estados Unidos aplica el Título III de la Helms-Burton