This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Tue Jan 18 1:48:58 2022 / +0000 GMT

Komplott från USA och EU för ytterligare sanktioner mot Kuba
Komplott från USA och EU för ytterligare sanktioner mot Kuba

Uppmaningar till provokativa demonstrationer från den interna kontrarevolutionen i Kuba utgör den senaste planen från USA för att få en förevändning för att ytterligare utöka sanktionerna mot Kuba. Det är något som har stöd från det högerdominerade EU-parlamentet, under påståenden om brott mot mänskliga rättigheter.

Bara några månader efter Kubas överväldigande seger i FN:s generalförsamling i omröstningen om den kriminella blockaden, som USA vidmakthåller mot det kubanska folket, försöker USA flytta världens uppmärksamhet från sitt folkmord och istället för världsopinionen framställa Kuba som ”en diktatur som förtrycker” sina medborgare. Och att det skulle vara anledningen till att de organiserar demonstrationerna som syftar till att ändra Kubas politiska system, något som Washington inte tillåter hemmavid.

Kontrarevolutionära organisationer i Miami, med stöd och finansiering av USA-regimen, ställde sig bakom dessa demonstrationer på direkten. Också USA:s UD har uttalat sitt totala stöd vilket visar vilka som ligger bakom ett initiativ som sägs komma från organisatörer på ön.

USA-myndigheterna är övertygade om att det kubanska folket inte kommer att ge sitt stöd till dessa provokationer och att många av deltagarna kommer att arresteras för lagöverträdelser. Därför förbereder USA redan nu nya sanktioner som kommer att godkännas av Joe Biden under press från den anti-kubanska maffian. Det istället för att uppfylla sina vallöften om att eliminera de sanktionsåtgärder som infördes av Trump. Åtgärder som direkt riktar sig mot det kubanska folket som att hindra kubaner i USA att besöka sina familjer, förbjuda penningförsändelser till släkten och licens för kulturellt-, utbildnings- och religiöst utbyte mellan länderna. Dessa sanktioner slog mot Kubas privata sektor som inte längre fick nordamerikanska kunder till sina restauranger, kaféer, pensionat och transporter.

Kubas åklagarmyndighet kallade organisatörerna till ett möte där de upplystes om att deras planer bryter mot lagen om de genomförs. Vilket de säkert tänker göra för att ge argument till USA och EU till nya sanktioner, vilket planeras sedan lång tid av specialister på CIA och USA:s UD, som ansvarar för stormaktens arbete mot Kuba.

De senaste dagarna har flera EU-parlamentsledamöter, som lyder USA:s ambassad i Bryssel, krävt att EU bryter sina relationer med Kubas regering. Ett krav som stöds av ”dissidenten” Rosa Maria Paya, en nära allierad till senator Marco Rubio. Denne sa offentligt att EU:s ”utrikesminister” Josep Borrell kraftfullt måste fördöma ”människorättsbrott i Kuba.” För att öka trycket och få propaganda i media, undertecknade han ett gemensamt uttalande med EU-parlamentarikerna Hermann Tertsch, Leopoldo Lopez Gil och Jose Ramon Bauza där de fördömer ”missgärningar” och ”missbruk” som de påstår utövas av Havanna.

Allt är klart för sanktioner som i fallet EU syftar till att bryta det avtal om politisk dialog och samarbete med Kuba som parterna ingått för att stärka USA:s ekonomiska krig mot ön. Något som Washington försökt uppnå sedan den ”Gemensamma Ståndpunkten” som godkändes av EU 1996 på förslag av Spaniens dåvarande president, högermannen Jose Maria Aznar, avskaffades.

USA har också visat sitt engagemang i aktionerna. Det får stöd i den förljugna rapport som Human Rights Watch, händelsevis finansierat av USA, släppte lagom till upptrappningen inför 15N. I denna fördömer HRW Kubas regering för ”attacker som godtyckliga arresteringar, kränkande rättegångar, vanskötsel, stryk och psykologiska övergrepp på det kubanska folket för att det fredligt protesterar.”

På Vita Husets trappa kommenterar viceminister Brian A Nichols den beställda rapporten: ”attack på den kubanska befolkningen från den kubanska regimen” och tillägger: ”USA fördömer kraftfullt den kubanska regimens beslut att inte auktorisera fredliga protester. Att neka rätten till fredliga sammankomster 15 november visar den kubanska regimens förakt för mänskliga rättigheter och friheter för dess folk. Detta och andra flagranta försök att skrämma medborgarna visar klart och tydligt att regimen inte kommer att lyssna till vad kubanerna har att säga.” Och med USA:s vanliga cynism tillägger han: ”USA fortsätter sitt fasta engagemang för det kubanska folket, dess rätt till att fredligt samlas och uttrycka sig och att fritt välja sina ledare samt besluta över sin framtid.”

De som försöker döda kubanerna med svält och sjukdomar, hindrar inköp av mediciner och medicinsk utrustning för att bekämpa Covid-19 pandemin, hindrar inköp av livsmedel och drivmedel, nekar familjeåterförening och visum, förbjuder penningförsändelser säger sig vara ”beslutna att hjälpa kubanerna”.

USA:s avsikter att ytterligare trappa upp sanktionerna har beslutats sedan de utformade planerna för protesterna och förberedde sina organisatörer i Kuba. De väntar enbart på startsignalen. Som dåvarande riksåklagaren Robert Kennedy sa vid ett möte i USA:s ”Speciella Säkerhetsrådsgrupp för Kuba” i januari 1962:

”En lösning på det kubanska problemet är högprioriterat för USA:s regering. Allt annat är sekundärt. Ingen tid, inga pengar, ansträngningar eller mänskliga resurser kommer att vara ett hinder. Ingen ska ta miste på våra institutioners beslutsamhet inte heller på det ansvar som de tar i detta arbete. De är medvetna om att de ska ge allt i allt det som är nödvändigt. Det sista kapitlet om Kuba är ännu inte skrivet. Det måste göras och det kommer att göras.”

Kuba är en tagg i USA-imperialismens fläsk och det är därför, trots otaliga misslyckanden, det insisterar på att skriva det sista kapitlet med stöd av legoknektar som aspirerar på att få ett ögonblick i det politiska rampljuset.

Arthur González, Cuba Support Group Ireland, 211027. Översättning och redigering: Z.Tiroler

Plan of the United States and the European Union to sanction Cuba

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN!

EN MILJON KANYLER TILL KUBA! SLUTSPURT I KANYLKAMPANJEN –

HJÄLP TILL ATT NÅ MÅLET PÅ 1 MILJON FÖRE NYÅR!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 

 


Post date: 2021-11-02 10:40:59
Post date GMT: 2021-11-02 09:40:59
Post modified date: 2021-11-02 10:40:59
Post modified date GMT: 2021-11-02 09:40:59

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com