This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 23:47:28 2024 / +0000 GMT

Kraftfullt stöd till Julian Assange från MexikoKraftfullt stöd till Julian Assange från Mexiko

Mexiko har redan tidigare erbjudit politisk asyl till den australiensiske journalisten Julian Assange, som ska utlämnas från Storbritannien till USA.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador (AMLO) sa i tisdags att han skulle intervenera och prata med sin motsvarighet i USA, Joe Biden, för frisläppande av grundaren av portalen WiliLeaks, som väntar på utvisning till USA där han ska ställas inför rätta för spioneri.

AMLO har tidigare framhållit sin inställning inför sitt besök i USA i juli och säger att hans regering beviljat Assange politisk asyl medan denna var fängslad i Storbritannien.

López Obrador sa att han ska be om frisläppande av journalisten som anklagas för att ha släppt hemlig information som bland annat visar Vita Husets inblandning i andra länder, brott mot mänskliga rättigheter och krigsbrott.

AMLO sa att ”Jag vill berätta att jag kommer att be president Biden att ta sig an detta fall. Jag är medveten om att det strider mot viljan hos hårda och svåra grupper som finns i USA, liksom i alla länder, men humanism bör råda.” Han förtydligade att om Assange, mot vilken det finns 18 åtalspunkter, friges så ”Öppnar Mexiko famnen”. Han betecknade Wikileaks´ grundare som ”den bäste journalisten i världen i vår tid”. AMLO framförde också att han ansåg att behandlingen som Assange fått är värre än vad kriminella får och det ”bara för att han avslöjat brott mot de mänskliga rättigheterna.”

Mexikos president uppmanar också såväl FN som alla människorättsorganisationer att uttala sig om fallet. Obrador förklarade att när ”Trumpregeringen avslutats anhöll vi om att han skulle befrias för att han är en samvetsfånge.” Som bevis på hans oskuld visade Obrador en video som Wikileaks släppt och i vilken visas hur piloter i USA:s krigsmakt mördar en grupp journalister i Irak.

Förra veckan beslutade Storbritannien att utlämna Assange till USA där han riskerar dödsstraff eller 176 års fängelse.

México anticipa petición a EE.UU. para liberar a Julian Assange

Telesur 220621

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande, samma pg och Swish som ovan)

 

 


Post date: 2022-06-25 12:38:51
Post date GMT: 2022-06-25 11:38:51
Post modified date: 2022-06-25 12:38:51
Post modified date GMT: 2022-06-25 11:38:51

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com