Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/krisen-forvarras-i-centralamerika/
Export date: Wed Jul 24 21:23:54 2024 / +0000 GMT

Krisen förvärras i Centralamerika
Krisen förvärras i Centralamerika

Mer än tio miljoner människor riskerar att förlora sitt nödvändiga intag av mat under de närmaste månaderna i Honduras, Guatemala, El Salvador och Nicaragua.

Det uppgav i dag FN och efterlyste mer livsmedelsbistånd och leverans av frön som är resistenta mot torka som åtgärder för att hantera situationen.

Enligt rapporten förväntas 3,1 miljoner invånare av totalt 9,4 miljoner människor i Honduras att möta en framtid med hög osäkerhet för sin livsmedelsförsörjning. Av dessa beräknas 570.000 personer att hamna i en akut nödsituation.

Med undantag för El Salvador drabbades de tre övriga länderna av de två orkanerna Eta och Iota i oktober och november förra året, som om Covid-19-pandemin inte skulle var nog av naturens bedrövelse mot människorna i denna region, där klimatförändringen går fram med en förintande kraft.

Det är ny rapport från Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) the World Food Program (WFP) som ligger till grund för varningssignalerna från dessa två internationella organ. Dokumentet ”Hunger Hotspots” säger att många hushåll förlorade sina livsmedelsreserver på grund av orkanerna Eta och Iota.

Men i fallen Honduras, El Salvador och Guatemala, där regeringarna mer eller mindre införde totalt utegångsförbud de 4-5 första månaderna av pandemin förra året, har dessa beslut medfört en katastrofal situation. Betänk att majoriteten av familjeförsörjare kommer från den så kallade informella sektorn och den inkomst han får det han/hon säljer under dagen på gatan är det som familjen konsumerar på kvällen och frukost nästa dag. När den inkomsten bara försvinner innebär det också att familjen måste försöka överleva på annat sätt.

För oss som lever i dessa nämnda länder är det hjärtskärande att se mamman med bebisen på armen och en kartongskylt i den andra handen vädja till bilisterna i en korsning om ett bidrag, vad som helst, för familjens överlevnad.

I Nicaraguas fall slog de två orkanerna brutalt mot landets ekonomi som under 2020, trots pandemin, och hade börjat att återhämta sig efter att den nysomocistiska högeroppositionens kuppförsök hade slagits ner 2018, till stort förtret för Trumpadministrationen.

Enligt FAO:s rapport uppskattas skadorna och förlusterna orsakade av orkanerna till mer än 742 miljoner dollar av landets BNP. Cirka 3 miljoner människor utsattes för naturens vrede.

Men till skillnad mot de tre övriga länderna stängde Nicaragua inte ner samhällsaktiviteterna med pandemin som motivering, utan genomförde en massiv upplysningskampanj i varje hem och arbetsplats i landet om hur och varför vi måste skydda oss på alla sätt mot virusets framfart. I dag visar landet de bästa siffrorna i kampen mot Covid-19 med ett minimalt antal smittade och färre än 200 döda bland landets 6,5 miljoner invånare.

Nicaragua är också ett jordbruks- och boskapsland med hälften av befolkningen på landsbygden som är organiserade i framför allt kooperativ, en seger från Revolutionen 1979, och har en näst intill garanterad nationell livsmedelsförsörjning. Till skillnad mot övriga länder i regionen har Nicaragua haft en ekonomisk tillväxt och flera jordbruksprodukter har till och med slagit rekord i produktion, en händelse som får honduranen här, där jag bor, att nästan kippa efter andan.

I El Salvador förväntas ”cirka en miljon människor möta akut hög livsmedelssituation mellan mars och maj 2021, inklusive 121.000 personer i nödsituationer”, och de som är hårdast drabbade är de ”grupper som har upplevt inkomstförluster på grund av begränsningar av rörlighet och transport relaterade till pandemin”, det vill säga den informella sektorn, de fattigaste och de mest sårbara.

Rapporten rekommenderar avgörande kortsiktiga åtgärder angående hungern, inklusive ”ökad mat- och näringsassistans, distribution av torktåliga frön, behandling och vaccination av boskap, rehabilitering av vattenavrinningsstrukturer och ökade inkomstmöjligheter för utsatta samhällen”.

Det som gör situationen än värre är det faktum att vi i Centralamerika nu har trätt in i den torra och heta årsperioden. Mars-juli månad är i flera regioner nästan outhärdlig. Och den regionen som är hårdast utsatt för hettan är den så kallade ”Centralamerikas Torra Heta Korridor” (El Corredor Seco de Centroamérica). Den sträcker från Chiapas i södra Mexiko till länet Guanacaste i Costa Rica, totalt 1 600 kilometer, huvudsakligen längs stillahavskusten men även längre inåt landet i Guatemala, Honduras, hela El Salvador (stillahavsland) och delar av centrala Nicaragua.

I regioner som Choluteca i sydvästra Honduras vid gränsen mot Nicaragua kan temperaturen under 3-5 månader under året gå upp till outhärdliga 40-48 grader, samma förhållande i Nicaragua och städerna Leon och Chinandega. I Choluteca, Honduras, är den extrema fattigdomen utbredd och sjukdomar som tuberkulos och lepra förekommer.

I huvudstaden Tegucigalpa är nu allt bränt av hettan, det som för två månader var en grön matta av underbar växtlighet har förbränts av den obarmhärtiga solen. Ibland stängs flygplatserna för den rökiga kappa som ligger över stora delar av Centralamerika under dessa månader. Luftvägssjukdomarna drabbar människorna och fyller vårdcentralerna och sjukhusen, som redan i dag arbetar för högtryck mot konsekvenserna av pandemin.

Så när nu otåligheten lyser igenom hos svenskar som ”inte förstår varför jag inte kallas till vårdcentralen för att vaccineras mot Covid-19”, så tänk på människorna i denna del av världen som är tacksamma om de kan äta sig mätta, åtminstone någon dag i veckan, få tillgång till några liter vatten och undvika att drabbas av tuberkulos och lepra. ”Covid-19 är bara ett nytt bevis på att Gud straffar oss för allt djävulskap som människan har orsakat”, är en vanlig reflektion från de troende centralamerikanerna.

Proceso Digital, Dick Emanuelsson 210329

La ONU prevé más hambre en Centroamérica y pide políticas para enfrentarla 1

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en 20:a eller valfri summa till

123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)
Links:
  1. https://elperiodico.com.gt/noticias/internacionale s/2021/03/29/la-onu-preve-mas-hambre-en-centroamer ica-y-pide-politicas-para-enfrentarla/
Post date: 2021-04-03 07:46:39
Post date GMT: 2021-04-03 06:46:39

Post modified date: 2021-04-03 07:46:39
Post modified date GMT: 2021-04-03 06:46:39