Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/kuba-hjalper-varlden-att-bekampa-covid-19-trots-usas-straff/
Export date: Fri Feb 23 0:23:52 2024 / +0000 GMT

Kuba hjälper världen att bekämpa Covid-19, trots USA:s straff
Kuba hjälper världen att bekämpa Covid-19, trots USA:s bannbullor

Medan USA försöker diskreditera (och straffa länder som tar emot) Kubas medicinska bistånd så blir listan över de som tar emot kubanska läkarbrigader allt längre.

De är medlemmar i Henry Reeve-brigaderna, som skapades 2005 på initiativ av Fidel Castro för att möte allvarliga epidemier och naturkatastrofer. Det är ett arv av den traditionella solidariteten som den kubanska revolutionen visat allt sedan segern 1959. Kuba har aldrig tvekat att komma med hjälp till andra folk som drabbats av jordbävningar, översvämningar och andra katastrofer. Eller pandemier som Ebola eller Covid-19.

Med en sådan historia, och mycket erfarenhet, har Havanna tagit emot, och fortsätter att ta emot, begäran om hjälp från olika delar av världen som vill få tillgång till Kubas hälsoexperter för att bekämpa Coronaviruspandmein. Kubanska medicinska specialister finns redan i 59 länder.

Bara under de tre senaste månaderna har Kuba skickat ut 38 hälsobrigader till 31 länder och besittningar. Det markerar en milsten i internationellt stöd. För att konfrontera Coronaviruset har 3 440 hälsovårdsarbetare mobiliserats. Av dessa är 65 procent kvinnor. Det finns 2 000 sjuksköterskor i dessa kontingenter.

Kubanerna, i sina vita rockar, finns i Venezuela, St. Vincent and the Grenadines, Dominica, Surinam med flera i regionen. De arbetar också i Angola, Togo, Guinea-Bissau, Sydafrika, Kap Verde och Republiken Guinea.

Den kubanska närvaron av hälsoexperter ökar dessutom i Persiska Bukten. Oman, Kuwait, Förenade Arabemiraten och Quatar hör till dem. Brigaderna räddade redan liv i Italien och Andorra, men också i brittiska besittningar som Turks och Caicos Islands, samt franska Martinique.

För att skriva på begäran att föreslå Henry Reevebrigaderna till Nobels Fredspris, gå till

https://www.cubanobel.org/nobelcuba

Många av länderna som bett kubanerna komma är historiska allierade till USA, men de har inte anslutit sig till Washingtons korståg mot Kubas internationalistiska arbete. Medan Trump anklagar Havanna för att utsätta sina läkare för trafficking och till och med slaveri, är sanningen att det finns ett ökande stöd i världen för att få kubansk hjälp i kampen mot pandemin och också efter denna, när det nu blir.

Medan detta händer hotar Washington med att slå till mot de som ber om och använder medicinskt bistånd från detta lilla, blockerade land. Kuba har understrukit att deras hälsovårdsexperter inte söker arbete. De reser frivilligt enligt en överenskommelse där deras arbete i Kuba väntar på dem när de kommer tillbaka. De får hela sin månadslön, försäkringar och social trygghet samt en bonus.

Kubas samarbete har flera former. I vissa fall betalar Kuba lönerna medan mottagarlandet står för lokala utgifter som transporter och bostad. I andra fall är det medicinska tjänster och teknisk assistans av högt humanitärt värde och till försvar för hälsa och liv som exporteras till en kostnad som mottagarlandet betalar.

Inkomsten från dessa tjänster bidrar till att vidmakthålla Kubas eget hälsovårdssystem, som omfattar alla och är gratis för hela befolkningen. Det används också för att köpa in varor och utrustning till hälsovårdssektorn [och för att betala löner till personal som finns i fattiga länder som inte behöver betala].

En paradox är att medan USA vill stoppa Kubas medicinska samarbete så studerar många ungdomar från USA gratis till läkare i Kuba. Det sker vid den Latinamerikanska Hälsohögskolan i Havanna, som sedan 1999 utbildat närmare 30 000 läkare från 100 länder.

People's World 200708

Cuba helping the world fight COVID-19, despite U.S. government's retaliation efforts

 

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemin skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN! 1


OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 - 0

Swish 123 182 37 72

https://www.peoplesworld.org/article/cuba-helping-the-world-fight-covid-19-despite-u-s-governments-retaliation-efforts/?fbclid=IwAR2frkEt4UFdSUzRyMHrGVH-O7l5oi577KneKUkcccWz0IC0Mi1A-FgC12g
Links:
  1. https://cuba-solidarity.org.uk/end-the-blockade/
Post date: 2020-07-20 15:55:21
Post date GMT: 2020-07-20 14:55:21

Post modified date: 2023-05-12 12:26:33
Post modified date GMT: 2023-05-12 11:26:33