This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sat May 25 16:49:33 2024 / +0000 GMT

Kuba-konstnären Fabelo i rampljuset i Madrid
Den kubanske konstnären Fabelo i rampljuset i Madrid

Den kubanske konstnären Roberto Fabelos breda universum är idag huvudpersonen i Madrid, i en utställning som för honom närmare Francisco de Goya och en performance lyfter fram hans arbete.

Stiftelsen Ibercaja förenade en del av Francisco de Goyas (1746-1828) mångfacetterade arbete medelst 160 gravyrer och den kubanska konstnären Roberto Fabelo (1951) med 13 av hans verk i utställningen "Världar. Goya och Fabelo".

Det är en utställning om två kreatörer åtskilda av århundraden, men med likheter i det konstnärliga budskapet, vilket gör att några av den berömda kubanska konstnärens verk å att säga samtalar med Goyas gravyrer från serierna "Los caprichos" [nyckerna] och "Los desastres de la guerra" [krigets katastrofer], enligt evenemangets arrangörer.

Å ena sidan lyfter utställningen fram installationen "Liderazgo" [ledarskap], som består av 21 mångfärgade skulpturer av noshörningar som vill få oss att reflektera över hur vårt samhälle ser ut.

Den mest slående är dock "Sobrevivientes" [överlevande/överlevare], som är olika skulpturer av jättelika kackerlackor med mänskliga ansikten. Sedan i går kväll står de i fokus i Palacio de Linares, Casa de Américas huvudkontor, en välbesökt plats då den ligger bara några meter från den symboliska Fuente de Cibeles.

Sobrevivientes är en hyllning till Kafkas Förvandlingen, och ett slags varning om riskerna med ego och makt, enligt experterna.

Utställningens kuratorer lyfter fram Goyas inflytande på Fabelos verk på grund av att båda konstnärerna använder det idylliska, det mystiska och det absurda tillsammans med djur för att fånga betraktarens uppmärksamhet.

Utställningen visas på Centro Conde Duque i Madrid fram till den 30 juli.

Roberto Fabelo anses vara en av de viktigaste representanterna för form- och bildkonsten på Kuba för närvarande.

Viaje Fantástico, bronsskulptur av Roberto Fabelo, 2012, Plaza Vieja, Havanna. Foto: Wmpearl, CC-0

Målaren, tecknaren, gravören, illustratören och skulptören Fabelo, är född i Guáimaro och har haft mer än 42 separatutställningar i 11 länder, däribland Spanien [och Sverige], och har vunnit ett 30-tal internationella priser.

Hans konst präglas av expressionism och surrealism och han baserar sina bilder på frågan om gränsen mellan fantasi och verklighet.

Prensa Latina 230215 /cv

Artista cubano Fabelo con protagonismo en Madrid

 

 

 


Post date: 2023-02-16 19:21:42
Post date GMT: 2023-02-16 18:21:42
Post modified date: 2023-04-26 16:42:15
Post modified date GMT: 2023-04-26 15:42:15

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com