Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/kuba-och-mexiko-avspisar-usas-logner-om-manskliga-rattigheter/
Export date: Fri Jun 14 23:46:59 2024 / +0000 GMT

Kuba och Mexiko tillbakavisar USA:s lögner om mänskliga rättigheter
Kuba och Mexiko förkastar USA:s lögner om mänskliga rättigheter

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez framhöll i tisdags att lögnerna mot hans land och mänskliga rättigheter, framförda från USA, är oacceptabla.

”De försöker förgäves dölja sitt agerande av intervention och inblandning”, sa utrikesministern. På Twitter skrev Rodriguez att med den skamliga historia av kränkningar och övergrepp mot sina egna medborgare borde USA avhålla sig från att attackera andra.

En rapport från FN 2022 om mänskliga rättigheter redogör för att USA fortsatt inte uppfyller sina löften inom området. Det gäller framförallt rättsväsendet och landets svarta. Det i sin tur återspeglar landets oförmåga att göra slut på den systematiska rasismen med rötter i slaveriet.

USA fortsätter också med den högsta frekvensen i världen av intagna på fängelser, med närmare två miljoner personer i federala eller delstatliga fängelser.

Hälften av polisdistrikten i USA vägrar att informera om den våldsanvändning som de utövar vilket gör det nödvändigt att samla information och göra analyser utifrån icke-statliga källor. Enbart under 2022 dödade polisen i USA fler än 400 personer. Med hänsyn till befolkningssammansättningen dödar polisen tre gånger fler svarta än vita.

Ett stort antal barn fortsätter att vara fängslade. Fler än 240 000 fall av frihetsberövanden har dokumenterats av rapporten ”Sentencia Project”. (”Domslutsprojektet).

En rapport från HRW och ”US Union for civil liberties” dokumenterar hur systemen för barnens välbefinnande inte fungerar utan att många barn är dömda till fattigdom. Istället anklagas familjerna för försumlighet. Barnen tas ifrån föräldrarna istället för att dessa får lämpligt stöd för att hålla samman familjerna.

Mexikos president: ”De tror att de är en världsregering”.

Från den mexikanska provinsen Oaxaca underkände landets president Manuel López Obrador (AMLO) rapporten från USA:s UD om situationen för de mänskliga rättigheterna i Mexiko. Det gjordes vid en minnesceremoni för Benito Juárez (Latinamerikas första indianske president och en av Mexikos nationalhjältar) där bland annat USA:s ambassadör närvarade.

”Det är lögn, de ljuger, det är rent politiserande. Det är deras natur. De vill inte överge Monroedoktrinen. De vill inte ändra sig, de inbillar sig att de är världens regering. De ser flisan i en broders öga men märker inte bjälken i sitt eget. De ljuger. De är lögnare.” sa presidenten.

Vid presskonferensen sa AMLO om USA:s rapport att ”det är som om vi skulle bedöma deras interna affärer…Det är som om vi skulle värdera 'hör nu, varför släpper ni inte Julian Assange när ni pratar om journalistik och frihet. Varför håller ni honom fången?”

”De (USA) pratar om våldsaktioner. Hur kommer det sig att en i USA prisbelönt journalist som försäkrar att USA:s regering saboterade gasledningen från Ryssland till Europa?...Varför tillåter man att en kartell, eller flera karteller, i USA distribuerar fentanil som gör så mycket skada på ungdomen?”

Cubadebate 230322

Denuncia canciller cubano calumnias de EEUU en informe sobre derechos humanos

 

Också Nicaragua och Bolivia samt ytterligare ett antal länder, t.ex. Kambodja, har förkastat USA:s rapport och betygsättning på andra länder.

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!  

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

PG 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72
Post date: 2023-03-26 14:17:05
Post date GMT: 2023-03-26 13:17:05

Post modified date: 2023-03-26 14:17:46
Post modified date GMT: 2023-03-26 13:17:46