This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 17 20:13:25 2024 / +0000 GMT

Kuba och Palestina. Svensk-Kubanska 1:a Maj.
I flera manifestationer runt om i landet höll representanter för Svensk-Kubanska föreningen detta, eller liknande, tal på olika arrangemang 1:a Maj:

1:a Maj, den internationella solidaritetens högtidsdag

Kuba och Palestina. Svensk-Kubanska 1:a Maj.

Svensk-Kubanska Föreningen begränsar sig inte till att stödja det socialistiska Kuba och det progressiva Latinamerika. Vi är en del av den anti-imperialistiska rörelsen. Vi tar lika självklart ställning mot NATO och DCA-avtalet som för Palestina.

Efter nazisternas systematiska utrotning av judar och andra ”misshagliga” sades det samfällt ”Aldrig mer!”  Det visade sig vara en läpparnas bekännelse. Nu ser vi åter fördrivning, folkmord och etnisk rensning. Vi hör samma nazistiska vokabulär om människor som ”djur”, ”råttor”, ”kackerlackor”, vilka inte är värda annat än att dödas, även om de är små barn. Politiker, makthavare och medier i Västvärlden, de som upprepat mantrat ”aldrig mer” i 80 år, de gör – ingenting!... Jo, de vittvättar och förser apartheidregimen i Israel med pengar, bomber, raketer och ammunition!

Israel lever i symbios med USA. Det är ingen tillfällighet att Israel är det enda land i världen som år efter år i FN röstar med USA när det gäller världens samfällda fördömande av USA:s blockad av Kuba. Det är ingen tillfällighet att USA ständigt lägger in sitt veto mot varje uttalande som kritiserar Israel.

Mot både Kuba och Palestina använder USA/Israel hunger som vapen. Kuba svälts genom blockad och belägring, Palestina genom Israels skoningslösa krigföring. Både Kuba och Palestina hindras från att utvecklas fritt. Varken Kuba eller Palestina accepteras av Imperiet och dess vasaller.

Kuba har sedan revolutionen 1959 stått i solidaritet med palestinierna. Kuba står i varje läge på palestiniernas sida och det är mer än 50 år sedan Kuba sparkade ut Israels ambassadör ur landet. Många av de läkare som nu arbetar och dör i Gaza har fått sin utbildning gratis i Kuba.

Affisch för den kubanska kampanjen i solidaritet med Palestina, 2023. | Foto: X/ @DenisDiazPelae2

Kubas president Miguel Díaz-Canel om Palestina. Foto: Radio Havanna

Israels slakt av palestinierna har ryckt masken av Västvärldens monumentala hyckleri i dess propaganda om demokrati och mänskliga rättigheter. Denna Västvärld, som utsett sig till ett moraliskt föredöme som alla bör följa, står naken. Medan regeringarna i EU stöder USA/Israel så stöder det globala Syd palestiniernas och kubanernas kamp.

Klyftan mellan Väst och Syd djupnar. Frågan ställs på sin spets: USA/Israel eller Kuba/Palestina. Folkmord eller humanism. Barbari eller rättvisa. Västvärldens 500-åriga dominans och herravälde är i gungning och väcker hoppet om en bättre värld.  

Stoppa Israels/USA:s folkmord i Palestina!

FNs resolutioner om Palestina och Kuba måste genomdrivas!

Den rasistiska sydafrikanska apartheidregimen föll – den rasistiska israeliska kolonialregimen ska falla!

Palestina och Kuba är samma kamp!

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!

 

 


Post date: 2024-05-02 05:48:30
Post date GMT: 2024-05-02 04:48:30
Post modified date: 2024-05-02 05:48:30
Post modified date GMT: 2024-05-02 04:48:30

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com