Kuba och världsmiljödagen

Kuba är känt för sina ekologiska stadsjordbruk, de mest omfattande i världen. Foto: escambray.cu

Världsmiljödagen och Kuba

Fredagen den 5 juni var det Världsmiljödagen, World Environment Day. Den kubanska utrikesministern Bruno Rodríguez uppmanade då världen att ändra de irrationella och ohållbara mönstren för produktion och konsumtion som kapitalismen innebär. Detta för att garantera människans överlevnad som art. ”Att skydda miljön kräver ett globalt ansvar. Tiden rinner ut. Låt oss agera nu!”, tweetade Bruno Rodríguez med hashtaggen #DiaMundialDelMedioAmbiente.

Tidigare har Kubas president Miguel Díaz-Canel framhållit Kubas engagemang för hållbar utveckling i samband med Världsmiljödagen.

I en annan tweet återgav Miguel Díaz-Canel en fras från ledaren för den kubanska revolutionen, Fidel Castro, där denne påpekade att mänskligheten förstör naturresurserna. ”Det är fortfarande inte löst hur vi ska klara miljön,” sa Fidel Castro.

Samtidigt återgavs också i flera e-publikationer på Kuba den revolutionära ledarens tal vid FN:s miljötoppmöte i juni 1992 i Rio de Janeiro, när han talade om att människan är i riskzonen för att utplåna sig själv. Kuba gjorde efter miljökonferensen deklarationen från miljömötet till lag.

Kuba är idag ett av världens mest framgångsrika länder när det gäller hållbar utveckling!

Cuba Si 200606

Enligt Världsnaturfonden WWF är Kuba det enda land i världen som lyckats förena hög livskvalitet, Human Development Index, med en långsiktigt ekologisk hållbar utveckling. 

Visste du att:

  • Kuba är bäst i världen på ekologisk hållbar utveckling (WWF)
  • Kuba är världsledande i stadsjordbruk (Oxfam och FAO)
  • Kuba är en referens i världen för arbetet med att bevara miljön och prioritera hållbar utveckling (V.Bruce, FN-chef i Kuba)
  • Kubas 400 000 småbönder odlar ekologiskt. Det är världens mest omfattande eko-jordbruk. 1999 tilldelades de det ”Alternativa Nobelpriset”.
  • Världens skogsarealer minskar, men Kuba har fördubblat sina sedan revolutionen 1959. Från 14 procent till 31 %. På väg mot 35 %!
  • Kuba fick priset ”World Energy Globe Award 2006” av FN, European Renewable Energy Council och Världsbanken.
  • Kuba fokuserar på ekosystem för att minska sårbarheten i kustområden (UNDP)
  • Kubas korallrev är de friskaste i regionen. 15 % är skyddade reservat. Det ska bli 25 %.
  • I motsats till stora delar av världen är Kubas bin friska och produktionen av honung ökar stadigt.

”En viktig biologisk livsform står inför hotet att utrotas genom den snabba och fortgående förstörelsen av hennes livsbetingelser – människan”. Fidel Castro 1992

KAMPANJ, KAMPANJ, KAMPANJ!

Under pandemikrisen skärper USA aggressionen mot Kuba och Venezuela. Allt för att framkalla desperation, nöd och död. 

Samtidigt ökar den världsomfattande solidariteten. Krav höjs från regeringar, påven, parlamentsledamöter, FN och andra organisationer samt från vanligt folk på ett slut på blockaden, åtminstone under pandemin. Hjälp till att öka trycket på USA!

Bli en del av denna solidaritetsrörelse!

SKRIV DITT NAMN MED KRAV PÅ SLUT PÅ BLOCKADEN! UPPMANA ANDRA ATT GÖRA DET!

KLICKA HÄR SÅ KOMMER DU TILL NAMNINSAMLINGEN!

OM DU HAR MÖJLIGHET – GE ETT BIDRAG TILL MEDICININSAMLINGEN! PENGARNA GÅR TILL MEDICINSK UTRUSTNING.

Pg 23 57 15 – 0

Swish 123 182 37 72