Kubansk författare får litteraturpris i Spanien

Kubanske författaren Leonardo Padura.
Foto: Prensa Latina

Kubansk författare får litteraturpris i Spanien

Den kubanske författaren Leonardo Padura, vinnare av 2015 års pris Princesa de Asturias, vann idag Pepe Carvalhos internationella pris för kriminalromaner på BCNegra-festivalen i Barcelona.

När juryn tillkännagav priset, som är ett erkännande av Paduras karriär, framhölls författaren till berättelsen om detektiven Mario Conde som ”en av de mest framträdande rösterna i dagens latinamerikanska litteratur”.

Juryn, med Carlos Zanón som ordförande och Ana Abella, Lilian Neuman, Esteve Riambau, Rosa Ribas och Daniel Vázquez Sallés, skrev att Padura är en stor huvudperson i sina verk, vare sig det gäller hans kriminalromaner eller historiska romaner, genrer som han rör sig mästerligt i, som han hybridiserar och omvandlar för att skapa ett verk som är lika kubanskt som universellt.

Utöver av Zanón tillkännagavs nyheten av den argentinska författaren Claudia Piñeiro (vinnare 2018), som Padura, som nyligen anlänt till Barcelona, beskrev som en kollega och vän.

Även om prisceremonin äger rum på torsdag tog Padura tillfället i akt att tacka och minnas två avlidna personligheter, den spanske författaren Manuel Vázquez Montalbán, som avled 2003, och bokhandlaren Paco Camarasa, festivalens inspiratör och förste kurator.

Förutom Claudia Piñeiro har Pepe Carvalho-priset tidigare tilldelats bland andra Don Winslow, Joyce Carol Oates, James Ellroy, Donna Leon och Andrea Camilleri.

CubaSí, 230206 /cv

Escritor cubano Padura gana Premio de Novela Negra