This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 14:59:45 2024 / +0000 GMT

Kubansk jurist invald i FNs kommitté för kvinnofrågor
Den 23 juni valdes den kubanska juristen Yamila González Ferrer in i CEDAW, FNs organ med oberoende experter som övervakar genomförandet av Konventionen om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor. Denna internationella kommitté skapades som ett verktyg för att hjälpa kvinnor runt om i världen att åstadkomma förändringar i sina dagliga liv. I de länder som har ratificerat fördraget har CEDAW visat sig vara ovärderligt för att motverka effekterna av diskriminering, som omfattar våld, fattigdom och brist på rättsligt skydd i frågor som arvsrätt, äganderätt och tillgång till krediter.

Yamila González, som är doktor i rättsvetenskap och professor vid den juridiska fakulteten vid Havannas universitet, var den av 23 kandidater som fick flest röster, 143 av 187 möjliga. Hon kommer att vara medlem i CEDAW under nästa period från 2023 till 2026.

Kubas ställföreträdande ständiga representant vid FN, Yusnier Romero, betonade att detta val är ett erkännande av Kuba när det gäller jämställdhet och kvinnors medinflytande.

Yamila González är vice ordförande för Kubas nationella juristförbund UNJC och för dess förening för civil- och familjerätt, samt samordnare för projektet "Rättvisa mellan könen som en garanti för jämställdhet mellan kvinnor och män". Hon arbetar också som familjemedlare och är medlem i den nationella ledningen för Kubas kvinnoförbund, FMC.

Kubas president gratulerar

Kubas president Miguel Díaz-Canel gratulerade Yamila González Ferrer, doktor i rättsvetenskap, som valts in som medlem i kommittén för avskaffande av diskriminering av kvinnor (CEDAW). På sitt officiella Twitterkonto sade presidenten att "detta är ett erkännande av Kubas arbete för att försvara kvinnors rättigheter".

Som tack för förtroendet och gratulationerna skriver hon själv på Facebook att hon är väldigt glad. Det är en seger för Kuba, för kvinnoförbundet (FMC), ett erkännande av Kubas internationella prestige och dess historiska och ihärdiga arbete för jämställdhet, för kubanska kvinnors medinflytande, medverkan och utveckling, och ”det fyller mig med stolthet och förpliktigar mig att göra ännu mer". Hon påpekar även att Kuba under 26 av de 40 år som CEDAW-kommittén funnits till haft tre kvinnliga experter med där, alla ledare inom FMC, och hyllar dem alla för deras värdefulla arbete.

cubainformación, OHCHR och Facebook, 220624 (övers. och red: C. Vaple)

Eligen a jurista cubana Yamila González miembro del Comité para la eliminación...

 

Gillar du det Svensk-Kubanska Föreningen gör?

Vill du bidra till kampen mot den omänskliga blockaden?

Swisha en tjuga eller valfri summa till 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Ett ännu mer betydelsefullt stöd är medlemskap!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap

(150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

till samma pg eller Swish som ovan.

 

 


Post date: 2022-06-25 14:00:46
Post date GMT: 2022-06-25 13:00:46
Post modified date: 2022-06-26 13:53:22
Post modified date GMT: 2022-06-26 12:53:22

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com