This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 17 19:09:42 2024 / +0000 GMT

Kubansk militär inblandning i Venezuela?!
Media sprider lögner helt utan underlag. Passar det i en politisk agenda har det ingen betydelse. 

”Desperata (kubanska) mödrar kallas för att ta avsked från sina söner som fullgör värnplikt innan de skickas till Venezuela”. Detta twittrade den kubanska extremhögerns Rosa Maria Paya. Det är en grotesk lögn och ett exempel bland tusentals på fake-news som ingår i den psykologiska krigföringen från USA:s UD och CIA. Till Twittermeddelandet bifogades ett foto som påstods visa ”formulär för tvångsrekrytering”.

Fotot visade i själva verket listor för underskrifter för en namninsamling med kravet ”Bort med tassarna från Venezuela”, som skrevs på av fler än 3,5 miljoner kubaner. Namnunderskrifterna är heller huvudsakligen inte från ungdomar, utan id-numren visar att de flesta är över 50.

Fler exempel på fake-news och psykologisk krigföring:

Flera tidningar hade som rubrik ”Guaidó säger att Kuba skrämmer venezolanska militärer från att stödja honom”. [lättskrämda militärer, kan tyckas] Tidningarna kompletterade påståendet genom en flod av debattinlägg med liknande innehåll.

Spaniens största dagstidning El Pais publicerade en artikel under titeln ”Kubaner, go home”. El Pais bad om ”en intervention massiv och snabb”, men för att om möjligt undvika det så rekommenderades ”det riktiga är inte att konfrontera Trump, utan att kräva att Kuba tar händerna från Venezuela.” Ytterligare en artikel krävde ”utvisa alla anställda kubaner från Venezuela, som påstås vara läkare och lärare”.

”Alla Maduros män: kubanskt intrång i Venezuela”, så hette ett program från tyska public servicekanalen Deutsche Welle. I den försäkrades att ”det är många som hävdar att en kort räddningsaktion skulle vara mindre skadlig än den långvariga kubanska närvaron i Venezuela.” Denna kubanska inblandning förklarades av – vem kunde vara lämpligare?- en medlem i USA:s Institut för Strategiska Studier (Instituto de Estudios Estratégicos del Colegio de Guerra del Ejército de EEUU), en tankesmedja närstående Pentagon. Det är dock inget som hindrar Deutsche Welle att presentera sig självt som ett medium som på 30 språk producerar ”oberoende journalistik”. Ja, ni hörde rätt, ”oberoende”.

En annan public service kanal, kanadensiska CBC, upprepar att det finns ”tusentals kubaner i de känsliga strukturerna i [Venezuelas] statsapparaten: de väpnade styrkorna och kontraspionaget”. På sin webbsida spred det en kampanj från den venezolanska oppositionen som hette ”att deklarera krig mot den kubanska invasionen” och ”sparka ut dem” ur landet. Som i fallet med Deutsche Welle var källorna lika mångsidiga: venezolanska militärer som deserterat, en anti-chavist och en anti-castrist, båda bosatta i Kanada.

Men det mest övertygande beviset på detta budskap av psykologisk krigföring kommer i en digital dagstidning, som sägs vara både alternativ och progressiv, spanska Publico. Titeln är ”Det kubanska inflytandet i Venezuelas kris”, med samma lögner som USA:s regering sprider och med samma källor.

Publico ber dessutom om en donation på sex euro i månaden för att försvara ”ärligheten, modet och stringensen” i sin journalistik. En ”oberoende” journalistik förstår vi. Lika oberoende som Deutsche Welle, CBC eller El Pais [eller DN, SvD, SR, SvT].

Cubainformacion 190314 (med källhänvisningar i originalet)

¿Intrusión militar cubana en Venezuela?: la CIA en la prensa `progresista´

 

 


Post date: 2019-03-24 19:38:11
Post date GMT: 2019-03-24 18:38:11
Post modified date: 2019-03-24 19:38:11
Post modified date GMT: 2019-03-24 18:38:11

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com