Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/kubansk-stridsteknik/
Export date: Fri Jun 14 22:32:13 2024 / +0000 GMT

Kubansk stridsteknik
Kubansk stridsteknik

Den kubanska bloggaren "Fidelista por siempre” berättar om hur han som militär i Angola på 1980-talet var med om att framgångsrikt lägga om krigstaktiken från en rysk till en kubansk (vietnamesisk) variant. Hela inlägget finns på https://www.facebook.com/FidelistaPS på spanska publicerat 7 maj 2022:

Officerare i de Kubanska Revolutionära Styrkorna fick kurser I Sovjetunionen. Jag lärde mig av Vietnam. Som en ung man förstod jag att vår militära doktrin ska vara som Vietnams, hela folkets krig. Så jag föredrog att gå en kurs där.

Vi kubaner var kritiska till Sovjet I Angola och Afghanistan. Deras sätt att kämpa hade inte uppdaterats. Det gick inte bra. Situationen var inte densamma som under 2:a världskriget. Det var Kuba som gjorde det möjligt för Angola att uppnå sin självständighet i en kritisk tid, (1975) ingen ifrågasätter det. Därefter, i början på 1980-talet, tog Sovjet på sig försvaret av Angola. Kubanerna drog sig tillbaka till huvudstaden Luandas omgivningar och till några andra platser. Men i syd var försvarslinjen under sovjetiskt kommando.

Redan i mitten på 1980-talet förstod Fidel att läget inte var bra och att Sovjet gick igenom en dålig tid internt. Läget i Afghanistan, Bresjnevs, Tjernenkos och Andropovs död på mindre än tre år (1982- 1985) gjorde läget politiskt instabilt. Det är överflödigt att säga att Kuba redan visste vad som hände. Minns Fidels tal tre år senare, 26 juli 1989. Sovjet lämnade Afghanistan trots att de inte förlorat och inte heller vunnit. De lämnade Mohammad Najibullah i presidentposten. Han störtades och dödades av mujahideen.

Vår kritik handlade inte om proletär internationalism. Det handlade om krigföring. Sovjet i det närmaste ändrade Afghanistans geografi genom sina bombningar och slösade 100 tunga bomber för 4 mujahideen på ett berg. Det var inte rätt metod. Vi hade lärt oss av dem något de inte tillämpade i dessa två krig och något som vi senare skulle tillämpa i Nicaragua i kriget mot ”Contras” och också i Angola.

PUFE-enheterna (små enheter av specialstyrkor) skapades. De var motsvarigheten till Sovjets Spetsnaz i kreolsk/ latinsk tappning. De första av dessa enheter skapades i Nicaragua. Ryssarna hade dem, men de använde dem internt och inte i externa konflikter. Det klassiska sättet att strida har varianter.

Efter erfarenheterna från Nicaragua återtog Kuba försvaret av Angola med början 1986. Nu gjordes sakerna på det kubanska viset genom att kombinera olika sätt att strida. PUFE anlände till Angola. Vi hade stora problem i söder då Sydafrika hade långdistans artilleri, en verklig tortyr för oss. Medan vårt BM-21 artilleri hade en räckvidd på 35 km hade rasisterna en räckvidd på 45 och vi kom inte åt dem.

Polito presenterade en plan för Fidel som går ut på att placera PUFE på fiendens område. PUFE var en patrull: en infanterist, en artillerist, en sjukvårdare, en säkerhetsagent, en topograf och till och med en politisk vägledare. Idén var att infiltrera fiendeterritorium, tyst och stilla enligt vietnamesisk teknik. Hitta positionerna för fiendens kanoner och skicka koordinaterna. Här kommer PUFE:s heroism in – de grävde ner sig och väntade på bombardemanget medan de var kvar på platsen. Sydafrikanerna träffade våra positioner och sedan gömde de sina kanoner med ett utmärkt kamouflage. Våra MIG-plan kunde inte hitta dem om de inte hade koordinaterna. På det viset lyckades vi slå alla deras ställningar och vi gick vidare till Cuito Cuanavale (där det avgörande slaget stod och apartheidtrupperna led ett förödande nederlag). Vi stannade inte vår framryckning förrän på gränsen till Namibia.

Det är då Cintra Frias ger Sydafrika meddelandet från Fidel: ”…släpp Mandela, eliminera apartheid och håll val nu, dra er tillbaka från Namibia eller så kommer vi till Johannesburg. ”

”Fidelista por siempre 220507 (nedkortat)

HÄV BLOCKADEN MOT KUBA!

Bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Eller skicka ett bidrag till Stödfonden

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

Bidrag till insamlingen ”Mediciner till Kuba”

23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72
Post date: 2022-06-06 08:55:54
Post date GMT: 2022-06-06 07:55:54

Post modified date: 2022-06-06 08:55:54
Post modified date GMT: 2022-06-06 07:55:54