This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Feb 28 23:55:49 2024 / +0000 GMT

Kubas världsberömde stadsantikvarie i Stockholm
Eusebio Leal, som i 50 år arbetat med Gamla Havannas upprustning till ett enastående världsarv, besökte Sverige 5 – 12 september, med bejublade föredrag och samtal på Latinamerikainstitutet den 6 september (första gången på evigheter något positivt om Kuba på den institutionen), och på söndagen den 8e ett möte på Kubas ambassad med kubaner och Kubavänner. Eusebio Leal är ju en gudabenådad talare och en levande uppslagsbok, minns allt och kan berätta som få.

På ambassadträffen överlämnade Vania Ramírez en gåva från Svensk-Kubanska Föreningen – Hans Hoffmans Palmeporträtt från 1996 – som Eusebio Leal blev mycket rörd över. Han hade fina minnen av Olof Palme som han visade runt i Gamla Havanna under statsbesöket i Kuba 1975. Elva år senare kom Eusebio på besök till Sverige och såg fram emot att träffa Palme igen, men han kom den 29 februari, dagen efter mordet, och delade den sorg och bestörtning som drabbade Sverige.

Eusebio har ju också i Havanna lyft fram svenska kontakter från 1800-talet och framöver, som Fredrika Bremer med en plakett på huset där hon bodde, Heliga Birgitta vars nunneorden har fått säte i Gamla Havanna, Erik Leonard Ekman, botanikern som namngav stor del av Kubas flora, Herman Norrman som målade det enda porträtt av José Martí som finns, historikern John af Klercker som skrev “Cuba och dess frihetskamp” 1899, med flera.

Eusebio Leal reste också till Uppsala för besök på Linnéträdgården, där Erik Leonard Ekmans kubanska herbarium finns bevarat.

Han besökte Nationalmuseum för utbyte med de som där arbetar med restaurering, på Fryshuset mötte han ledaren Johan Oljeqvist som berättade om Fryshusets banbrytande ungdomsarbete. Han besökte Birgittasystrarnas Nunneorder som ju har ett kloster i Gamla Havanna, och ett i Djursholm, antikvariskt intressanta byggnader som Vasamuseet, Riksbanken, Kungliga Slottet och naturligtvis Gamla Stan, som han strövade runt i så mycket han kunde. Och åt lunch med kardinal Anders Arborelius.

Officiella möten ägde rum med statssekreteraren på UD Annika Söder, och UDs kanslichef, utrikesrådet för handelsfrågor Teppo Taurianen och Latinamerikainstitutets direktör. Mycket blev gjort på två veckor.

Eva Björklund

Läs mer om Eusebio Leal i Kuba 3.17 (www.svensk-kubanska.se, www.globalarkivet.se)

 

 


Post date: 2018-09-18 15:25:52
Post date GMT: 2018-09-18 14:25:52
Post modified date: 2022-04-18 08:04:23
Post modified date GMT: 2022-04-18 07:04:23

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com