Ingenting är viktigare än ett barn

   

 

 

 

  




Ingenting är viktigare än ett barn


Årets lärarresa till Cuba blev en oerhört lärorik och magnifik succé. Vi var mycket väl förberedda genom att studera Cubas framgångsrika utbildningsväsen och det socialistiska samhällssystemets inriktning under José Martis paroll ”Ingenting är viktigare än ett barn.” Under de två veckorna på Karibiens pärla, besökte vi skolor på alla nivåer och har nu fyra vänskapsskolor; Olof Palmeskolan, Konstinstruktörernas skola, Playa Gironskolan och ett idrottsgymnasium. Vi har också direkta kontakter med Lärarhögskolan i Havanna. Vår målsättning är att få igång utbyten av studerande mellan Cuba och Sverige och samtidigt vidareutveckla solidaritetsarbetet mellan våra skolor i Sverige och på Cuba. Vi har redan bjudit vår engelsktalande guide Tatiana till oss nästa år.

Vi bjöds på stärkande föreläsningar från Cubas kvinnoorganisation, kamrater från PP, Peoples Power, berättade om det kubanska demokratiska valsystemet med direkta personval. CDR-kommittéer, Comités de Defensa de la Revolution bjöd in oss mellan kulturbesök på ”Casa de las Americás” och vilda salsanätter. Vi träffade ordförande för Cubas lärarfack och det centrala facket, CTC, Central de Trabajadores Cubanos. Vi åkte omkring på Cuba i egen buss och fick lära hur jordbruket och produktionen fungerar. Sången, dansen, musiken och de revolutionära rytmerna är alltid närvarande på Cuba. Dessa vackert utmanade, så innerligt vänliga och glatt flirtande cubaner, bjuder på allt av livets goda.

Då intresset är väldigt stort, är det redan bestämt att nästa lärarresa till Cuba lyfter under påsken 2008. Du har möjligheter att redan nu börja planera och anmäla ditt intresse genom att skicka en e-post till mig. Jag kommer att vara reseledare också för lärarresan 2008. Under september kommer jag sedan att skicka ansökningspapperna och alla fakta.

Bienvenidos!
Hasta la victoria siempre!

Hasse Nilsson
Projektledare ”Lärare på Cuba och i Sverige.
Anmäl ditt intresse med e-post till: musiclover.hasse@home.se



 

 





Denna plats utges av Svensk-Kubanska Föreningen.