This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 16:11:26 2024 / +0000 GMT

Låt er inte luras! Fake-news om Kuba.
Låt er inte luras! Fake-news om Kuba

Desinformationen är massiv. Ett mediekrig pågår, där som alltid fienderna till Kuba har överlägset störst resurser. De dominerande medierna i världen hakar tveklöst på och sprider den bild som Miami vill prångla ut. USA:s cyberkommando mot Kuba, placerat i Miami, har fullt upp. Nedan några exempel på desinformationen.

USA:s cyberkommando mot Kuba

·       Ett av de mest använda fotona på demonstrationerna, med mycket folk, uppges visa det folkliga upproret. Men fotot visar en demonstration i Havanna till stöd för revolutionen och regeringen. Fotot har publicerats i en lång rad länder som USA (Fox News, New York Times, CNN), Storbritannien (Guardian, Financial Times), Sverige, (SvT, DN, Sydsvenskan), Norge med flera. Guardian plockade bort det efter ett tag, utan rättelse eller ursäkt, men syftet är redan uppnått; att visa stora demonstrationer mot regeringen. Se fotot ovan.

·       CNN har visat foton tagna på demonstrationer i Miami, vilket också flera svenska tidningar gjort, och påstår att de visar demonstrationer i Kuba. Samma CNN har visat foton på demonstrationer till stöd för president Diaz-Canel och hävdat att det är regeringsfientliga protester. Av nyhetsrapporteringen att döma skulle man kunna tro att det hela handlade om Miami; det är därifrån demonstrationer visas, det är där folk intervjuas. Det trots att det finns över 100 utländska journalister ackrediterade i Kuba. Men de har tydligen svårt att hitta de rätta bilderna eller intervjuobjekten.

·       På sociala medier visas foton på massdemonstrationer som sägs vara folkmassor på Havannas strandpromenad. Men fotona är från Alexandria i Egypten 2011 och protester mot president Mubarak.

·       På nätet finns flera klipp där det upphetsat hävdas att ”folket” intagit den kubanska staden Camagüey och att polisen anslutit sig. Totalt falskt, vilket visas av filmer och intervjuer gjorda efter det påhittade ”övertagandet”.

·       I andra klipp hävdas att radiostationer intagits av demonstranter och att de tänker stanna om det så ska kosta dem livet. De riskerar nu ingenting då de inte är på de uppgivna radiostationerna som sänder som vanligt. 

·       På sociala medier viss otäcka foton på en skjuten pojke. Men han är inte skjuten i Kuba, utan fotona är från Caracas.

·       Likaså påstås en med foto utpekad person ha dödats av polis i Santiago de Cuba. När den ”döde” intervjuas är han mäkta förgrymmad över det påstådda mordet på honom.

·       Våldsamma och fantasifulla överdrifter om hunger, elavbrott, vattenbrist, dödade demonstranter sprids flitigt.

·       Ett av de mer lättgenomskådade inläggen handlar om att Raul Castro flytt till Venezuela. Det illustreras med ett statsbesök som Raul gjorde för några år sedan i grannlandet. Att Raul Castro skulle fly är ungefär lika troligt som att Annie Lööf  blir kommunist.

·       Expressen visar i ett videoinslag ”Stora protester mot presidenten på Kuba”. Men videon är från Miami och till råga på allt har talaren en US-amerikansk militäruniform. Expressen passar också på att intervjua Erik Jennische, känd för sitt hat mot Kuba och sin aktiva hjälp till de så kallade dissidenterna. Detta nämns förstås inte, lika lite som att han delvis finansieras från USA. 

·       Latinamerikakännaren Dick Emanuelsson skriver om hur mediekampanjen skapades från trollfabriker i USA och Spanien: Den fabricerade #SOS-CUBA-kampanjen har USA som bas och verkställd av den argentinske ”Troll-fabrikören” Agustín Antonetti: Mer än 1 500 konton deltog i operationen med hashtaggen #SOSCuba som skapades mellan 10 och 11 juli.

• På söndagen den 11 juli, med hundratusentals tweets och deltagande av många ”konstnärskonton”, blev etiketten en världsomspännande trend. Den första demonstrationen i Kuba ägde rum i kommunen San Antonio de Los Baños. Men posterna publicerades från USA!

• Det första kontot som använde HT #SOSCuba skapades i Spanien. Det publicerade mer än tusen tweets både den 10 och 11 juli, med en automatisering av 5 retweets per sekund. Erfarenheterna från Bolivia och Nicaragua vid kuppförsöket 2018, då fem miljoner poster publicerades i nätet mot sandinistregeringen de första dagarna, bekräftar att USA och den internationella högern ser detta medie som det främsta vapnet mot alla progressiva demokratiska regeringar.

Källor: Dick Emanuelsson,  med flera

https://twitter.com/JulianMaciasT/status/1414681678539378691

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 

 

 


Post date: 2021-07-14 20:01:10
Post date GMT: 2021-07-14 19:01:10
Post modified date: 2023-05-31 19:41:46
Post modified date GMT: 2023-05-31 18:41:46

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com