This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 23:43:50 2024 / +0000 GMT

Latinamerikanska ledare uppmanar Perus politiker till "förnuft"
ALBA-länderna uppmanar Perus politiker till "förnuft"

Kuppregimen i Peru har satt in militären för att slå ner demonstrationerna. Antalet döda under protesterna rapporteras nu vara 18 och människorättsorganisationer i landet kräver slut på statsmaktens våld och utredning för att peka ut de skyldiga till de dödade och skadade. 

Ledarna för tio latinamerikanska och karibiska länder, som ingår i en regional mekanism som leds av Kuba och Venezuela, beklagade avsättandet av Perus president Pedro Castillo, som de menar föll offer för en operation utförd av hans högerextrema motståndare, och kräver att Perus politiker skulle vara förnuftiga.

Delegationer från de tio medlemsländerna i Bolivarianska alliansen för folken i vårt Amerika och Folkets handelsavtal (ALBA-TCP) möttes i ett toppmöte i Havanna på onsdagseftermiddagen.

Tillsammans med värden Miguel Díaz-Canel fanns på podiet Bolivias Luis Arce, Nicaraguas Daniel Ortega och Venezuelas Nicolás Maduro. Dessutom deltog flera karibiska ledare, bland andra St Vincent och Grenadinernas premiärminister Ralph Gonsalves och hans kollega från Dominica Roosevelt Skerrit.

"Vi uttrycker vår solidaritet med broderfolket i Peru, som har drabbats av en allvarlig och utdragen institutionell kris som har lett till en rad händelser som hotar stabiliteten och välfärden för majoriteten", sade ledarna i ett uttalande som offentliggjordes efter mötet.

"Vi förkastar de politiska intriger som högerkrafterna i landet har skapat mot den konstitutionella presidenten Pedro Castillo och som tvingade honom att vidta åtgärder som senare användes av hans motståndare i parlamentet för att avsätta honom från sitt ämbete", heter det i dokumentet, där man också uppmanar Perus "politiska aktörer" att vara "förnuftiga" och inleda en dialog.

Vid mötet mellan de latinamerikanska ledarna firades 18-årsjubileet av ALBA-TCP, en regional organisation som grundades 2004 av Fidel Castro och Hugo Chávez som ett sätt att motverka USAs försök att upprätthålla sitt herravälde.

Ledarna anlände under onsdagen och deltog tidigt på eftermiddagen i ett särskilt möte i Kubas Nationalförsamling, öns parlament, innan de höll sitt toppmöte bakom stängda dörrar och offentliggjorde sin slutdeklaration.

I deklarationen med 22 punkter fastställs en gemensam ståndpunkt i flera regionala frågor – utöver situationen i Peru – och varnar för "destabiliserande" åtgärder genom "icke-konventionell krigföring mot demokratiskt valda regeringar och ledare i regionen" och nämner uttryckligen som exempel domstolsprocessen mot Argentinas vicepresident Cristina Fernández de Kirchner.

De uttryckte också gruppens "solidaritet" med Nicaraguas president Daniel Ortega inför vad de beskrev som USAs "trakasserier" och förkastade Washingtons sanktioner mot Kuba och dess placering på en lista över terroristländer.

Även tidigare år har den politiska samordningsgruppen spelat en viktig roll i det regionala samarbetet, t.ex. genom att skicka läkare eller stödja kontinentens mest utsatta länder. Vissa länder drog sig ur de senaste tio åren, allt eftersom deras regeringar ändrade inriktning.

ALBA-TCP består för närvarande av Kuba, Venezuela, Bolivia, Nicaragua, Antigua och Barbuda, Dominica, Grenada, Saint Kitts och Nevis, Saint Vincent och Grenadinerna samt Saint Lucia.

Andrea Rodríguez, AP/Los Angeles Times 221214

/cv

Países de ALBA piden en Cuba “cordura” a políticos peruanos

 

 

 


Post date: 2022-12-16 10:47:16
Post date GMT: 2022-12-16 09:47:16
Post modified date: 2022-12-16 17:53:26
Post modified date GMT: 2022-12-16 16:53:26

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com