This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Sun Nov 28 8:16:14 2021 / +0000 GMT

Latinamerikanskt panorama
Det latinamerikanska panoramat

Återfödelsen av CELAC (Comunidad de Estados Latinoamericanos y Caribeños, är en regional allians som omfattar alla länder i Amerika utom USA och Kanada) tack vare det antiimperialistiska initiativet från Mexiko och tack vare motståndet från ALBA-länderna mot imperialismen, har flera geopolitiska lektioner att ge. De förtjänar en analys kring omstruktureringen av klassallianser som sker i varje land och i ljuset av ländernas konflikt med USA-imperialismens strävan efter hegemoni, oavsett deras regeringars politik.

Regeringarna i Mexiko och Argentina är i regeringsställning i en allians med delar av den nationella borgerligheten, medelklassen samt arbetarklassen och bönderna. I Mexiko är arbetarna inom olje- och tillverkningsindustrin de mest radikala tillsammans med de fattiga bönderna som sträcker sig till migranterna i själva USA.

I Argentina tappar regeringen stöd från arbetarna, bönderna och småborgarna på grund av presidentens vacklande politik. Utan tvekan kommer en vänstersväng på grund av påtryckningar från den mest radikala folkliga peronismen som leds av vicepresident Cristina Kirchener.

I Peru smids samma allians fram mellan bönderna från ursprungsbefolkningen, gruvarbetarna och arbetarna. Med stöd från delar av medelklassen i städer försvarar de vänsterregeringen Castillo. Samma grupper är också basen för regeringen i Bolivia och partiet MAS.

Det framträder en gränsöverskridande allians i Anderna av bönder och arbetare som får regeringarna i Ecuador och Colombia, samt oligarkerna i Peru och Bolivia att darra.

Venezuela representerar motstånd under de svåraste villkor. Ett motstånd som leds av arbetare inom olje-, petrokemisk-, el- och tillverkningsindustri tillsammans med offentliganställda, bönder, boende i kåkstäder och den patriotiska delen av medelklassen.

Beslutsamheten att bekämpa imperialismen stimulerar kampviljan hos folken från Mexiko i norr till Patagonien i söder. Det är denna beslutsamhet som är själva hjärtat i de politiska framgångarna för CELACs toppmöte och de viktiga striderna i Colombia, Chile och Bolivia. Dessa har försvagat Limagruppen och imperialismens positioner i regionen.

I Nicaragua stimulerar Sandinisternas motstånd mot USA patriotiska stämningar i Honduras och hela Centralamerika.

Mobiliseringen av majoriteten av arbetare, bönder, professionella och studenter i stöd för Kubas Kommunistparti, attackerat av imperialismen, är ledstjärnan och referenspunkten som stimulerar viljan att gå på offensiven för folkliga krafter i Mexiko, Karibien, Argentina, Colombia, Peru…

Den klara klasskaraktären på politiska ledare som Maduro i Venezuela, Castillo i Peru, Lula i Brasilien och Morales i

Bolivia främjar den politiska medvetenheten bland arbetare och bönder även om pandemin medfört att detta inte uttryckts i massomfattning i mobiliseringar på gatorna.

I Brasiliens arbetarklass växer beslutsamheten att vid valurnorna besegra den nyfascistiska presidenten och ansluta till den regionala integrationsprocessen.

Oligarkerna koordinerar sin politik med USA och tar till alla tillgängliga medel: trakasserier mot Nicaragua, Venezuela och Kuba; försök att sabotera förhandlingarna mellan Venezuelas regering och oppositionen; utsätta regeringarna i Mexiko och Peru för maximal press; vidmakthålla oligarkernas regeringar i Colombia, Ecuador, Paraguay, Guatemala, Panama, Brasilien och Uruguay.

Dessa, som vänder sig mot den egna nationen, är ofta mer klassmedvetna än arbetarklassen och bönderna själva.

Det kommer lysande dagar av kamp för enhet mellan de folkliga klasserna och mellan de latinamerikanska och karibiska staterna.

José Antonio Egido (universitetsprofessor, marxist, baskisk självständighetsaktivist som sedan flera år bor i Venezuela)  210925

SOLIDARITET!

HÄV BLOCKADEN! EN MILJON KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”en miljon kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 

 


Post date: 2021-10-01 10:43:35
Post date GMT: 2021-10-01 09:43:35
Post modified date: 2021-10-01 10:43:35
Post modified date GMT: 2021-10-01 09:43:35

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com