Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/logner-om-total-morklaggning-made-in-miami/
Export date: Wed Jul 24 21:11:25 2024 / +0000 GMT

Lögner om ”total mörkläggning” made in Miami
Lögner om ”total mörkläggning” made in Miami

Det är varmt i Havanna, sjöng Kelvis Ochoa. Och faktum är att värmen är rekordhög, vilket tillsammans med strömavbrotten över hela Kuba till och med kan få en att tappa lusten att sjunga. Men, det förekommer också rekordmånga lögner.

Journalisten Jesús Alvarez López sitter på terrassen under strömavbrottet. Foto: privat


På måndagskvällen avslöjade Guerrero cubano [kubansk youtuber inriktad på att avslöja kontrarevolutionens lögner] den senaste kampanjen med påståenden om en total mörkläggning som sprids av antikubanska plattformar ledda av [en annan youtuber som kallar sig] Paparazzi. Vår podcast [Chapeando bajito, kubanskt uttryck för att med machete hålla ogräs och sly borta] börjar med några av de absurditeter som Paparazzi spred och även dementierna från ministeriet för energi och gruvor.

Bárbara Betancourt erkänner att hon blir generad å deras vägnar vid tanken på att någon skulle lyssna på dessa inspelningar och tro att de skapats i vårt land. Hur är det möjligt för någon att påstå att 80–90 procent av landet är nedsläckt, utan att att räkna ut vad det skulle innebära, och att inför sin eventuella lyssnarskara hävda att Kubas president erkänt att "landet kollapsat"? Det är så klart ett vansinnigt budskap – en utförd uppgift utan att väga in det ologiska i innehållet. Men det ska inte underskattas.

Även om alla med ett minimum av sunt förnuft omedelbart inser att denne Paparazzi är en klassisk desinformatör, förstår man också att när hans nonsens lanseras i ett besvärligt läge som det vi har nu, med många timmars extremt irriterande strömavbrott, kommer det inte att saknas människor som tar honom på orden.

Alltså måste vi insistera på behovet av information via de officiella källor landet har i den här frågan. Inte alla ministerier erbjuder idag information på daglig basis.

Efter att ha påpekat vem denne kubanske Paparazzi är och hans ynkliga CV som US-amerikansk legosoldat vid mikrofonen redo att upprepa vilket nonsens som helst som han beordras till, pekade analytikern Reinier Duardo på komplexiteten i situationen med kraftverken i hela landet som utgångspunkt för desinformationen.

De försöker sprida tanken att ett totalt strömavbrott är på väg, att det inte finns varken bränsle eller reservdelar, ingenting, i avsikt att utlösa desperation. Följaktligen uppmanar andra antikubanska plattformar till strejk och att ge sig ut på gatorna....

Men i det som prokubanska Guerrero publicerade finns något som berör oss direkt: bilder från ett möte i energimyndigheten UNE, med minister Vicente de La O, direktören Alfredo López och verksamhetschefen Lázaro Guerra.... Sedan påstår Paparazzi att en inspelning där de talar illa om honom har läckt ut från mötet.

Men det vi hör är varken hemligt eller behöver läckas, för det är helt enkelt det korta uttalande som ministern gav exklusivt till Chapeando om den påstådda totala kollapsen av det nationella elsystemet!

podd, falska nyheter
”Håll ogräset borta - mot falska nyheter” (kubansk podcast)


Med detta tilltag visar bluffens upphovsman inte bara att han helt saknar känsla för etik, utan att han dessutom är en tvångsmässig lögnare utan minsta respekt för sin egen trovärdighet.

Dessutom är han en våldsuppviglare, eftersom alla de lögner han sprider om det sanna faktum att det blivit en kraftig ökning av strömavbrotten, visar det uttalade syftet att få ut folk på gatorna, skapa protester och våldsamma aktioner. Och sedan känner de sig kränkta när de hamnar på den officiella terrorlista som upprättats av de kubanska myndigheterna!

Vi upprepar: ja, det förekommer långa, mycket långa och outhärdliga strömavbrott. Det råder en mycket komplex situation i kraftverken som kräver underhåll, och det har sagts att detta arbete kommer att pågå till åtminstone den sista veckan i maj, men det har aldrig talats om något totalt strömavbrott. Man skämtar inte om de här frågorna. Och vi kommer att fortsätta att hålla efter ogräset.

Arleen Rodríguez Derivet, Cubadebate 240522 / cv

El audio que filtró “Chapeando”


 

Post date: 2024-05-23 20:46:36
Post date GMT: 2024-05-23 19:46:36

Post modified date: 2024-05-24 11:06:36
Post modified date GMT: 2024-05-24 10:06:36