This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 17 19:32:03 2024 / +0000 GMT

Lögnerna om protesterna i Kuba staplas på hög
Exempel på fake-news om protesterna i Kuba

Vi har den senaste månaden matats med nyheter om Kuba. Det är en ensidig, partisk och lögnaktig nyhetsförmedling. Mång tror tyvärr okritiskt på vad de får se och höra. Vi har i en rad artiklar pekat på det. Att bemöta lögnerna är viktigt. Medierna är kanske det mäktigaste vapnet den härskande makten har. Vi behöver göra det lilla vi kan för att utgöra en motvikt. Nedan ytterligare exempel på det anti-kubanska nyhetsbombardemanget. 

I samband med oroligheterna i början på juli användes såväl etablerade medier som Internet och sociala nätverk för att organisera, uppförstora och sprida lögner om protesterna. Falska konton, automatiserade meddelanden som spreds i massomfattning och fake-news dominerade. Här några exempel.

·        På nätet spreds foton på protester som sades vara från Malecón i Havanna. Fast fotona var från Alexandria i Egypten från protesterna under arabiska våren och Buenos Aires när Argentina vann Copa America.

·        En video publicerades med det falska påstående att de protesterande intagit staden Camagüey och att stadens partisekreterare var kidnappad

·        Lögnen spreds att medierna Radio Progreso och ICRT hade tagits över av de protesterande. Något som aldrig hände.

·        Ett foto spreds i många stora medier (också i Sverige av bland andra DN, Expressen,  Rapport) med bild på massor med människor vid monumentet över fartyget Maine. De sades föreställa protester mot regeringen när sanningen var att det var revolutionärer som demonstrerade till stöd för regeringen.

·        Foton av plundring spreds och sades föreställa Kuba, fast de var tagna i Sydafrika

·        Tidningen La Nacion, liksom så många andra, publicerade foton på ”oppositionella” som i själva verket var revolutionärer

·        På Facebook cirkulerade bilder på gatukravaller som påstods vara från Havanna när de var från London

·        Fox News suddade ut texten på demonstranternas plakat för att framställa dem som oppositionella. Sanningen var motsatsen

·        CNN publicerade ett foto på en manifestation av oppositionella när det i själva verket var revolutionärer från Ekonomiministeriet

·        Ett foto på en kubanska med Kubas flagga sades vara en oppositionell när hon i själva verket stödde revolutionen. När hon protesterade mot att bli utnyttjad av oppositionen stängde Twitter ner hennes konto. 

·        Mängder med bilder publicerades som sades föreställa protester efter 11 juli. De ägde aldrig rum.

·        Medierna hävdade att protesterna var fredliga trots att det i många av dem förekom vandalism. 44 butiker angreps och många revolutionärer blev offer för de protesterande liksom många poliser som skadades.

·        Två videos som visade polisvåld sades vara från Kuba när det i själva verket var polisvåld i Katalonien och Brasilien

·        Ett foto på ett skadat och blödande barn spreds. Men han var inte kuban, utan venezolan, offer för ett kriminellt gäng

·        På nätet cirkulerade foton på en mördad yngling som sades vara från Kuba när det tydligt framgick av accenten från de som pratade att det inte var några kubaner

·        På nätet spreds ett foto av folk som låg på knä på en gata inför polisen, men fotot var inte från Kuba utan Nicaragua

·        En video spreds av regeringsanhängare som går av bussar, utrustade med käppar. Men man visar inte det som hände innan, när regeringsfientliga protesterande utrustade med batonger, flaskor, stenar, molotovcocktails och knivar attackerade försvarslösa revolutionärer och orsakade ett stort antal skadade.

·        Ett stort antal videos som visar polisens aktioner spreds. Men inte något om det som orsakat polisingripandena.

·        Uppgifter om mord utförda av polisen spreds, men dessa dementerades i uttalanden från de påstått mördade

·        Listor publicerades på försvunna, inklusive med namn på regeringsanhängare. Men det finns inga försvunna

·        Hur kommer det sig att arresteringar i Kuba för vandalism ifrågasätts, medan anhållanden av de som deltog i stormningen av Capitolium i Washington passerar utan att ifrågasättas?

·        Hur kommer det sig att polisens agerande i Kuba angrips, medan medierna inte ägnar någon nämnvärd uppmärksamhet åt de flera tiotals som dödats av colombiansk polis, eller förtrycket av protesterande i Chile eller de ständiga våldsövergreppen i USA, framförallt mot etniska minoriteter?

·        Varför publicerades ett foto på Raul Castro där han kliver av ett flygplan med uppgiften att han flyr från Kuba, när fotot i själva verket är taget i samband med ett möte för statschefer i Costa Rica 2015?

·        Varför publicerades ett foto på president Miguel Diaz-Canel där han pratar med ett barn, med lögnaktig text, när fotot i själva verket är taget i Holguin för flera år sedan?

·        Varför ljög ABC om att vice inrikesministern avgått, illustrerat med ett foto av chefen för tidningen Verde Olivo?

·        Varför krävs det på nätet att en ”humanitär intervention” i Kuba, medan samma krav inte ställs på länder som USA, Brasilien, Italien, Spanien, Ecuador och Colombia, länder där antalet döda i Covid per hundratusen invånare är mycket högre än i Kuba?

·        Varför rapporterar inte de stora medierna när Kubas utrikesminister informerar om att ett företag i Miami skapade hashtagen #SOSCuba, med syftet att påverka omröstningen i FN mot blockaden. För detta fick företaget tillstånd från delstatsregeringen i Florida som gav det tillgång till fonder och dess chefer har fått finansiering från USA:s UD och USAID?

·        Varför ifrågasätts Kubas rätt att stänga Internet under några dagar när uppmaningar till mord, våld och kaos nådde aldrig tidigare nådda nivåer? Varför ifrågasätts inte Twitter som tillåter sådana uppmaningar och politiska aktörer att använda deras plattform för att med robots och troll skapa fake-konton, som koordineras automatiserat för att översvämma nätet i en kampanj mot Kuba där man också uppmanar till mord och våld som bryter mot Twitters regler. Inte heller ifrågasätts användningen av @Clubhouse från Apple för att organisera kontrarevolutionen och ta emot instruktioner på detta sätt. Inte heller ifrågasätts att kubanska medier som Cubadebate, kubanska myndigheter och politiker hackades.

·        Digitala medier som Cubita Now och Periodico Cubano publicerade en video som visade massgravar för avlidna i Covid. Men videon var inte från Kuba.

·        Hur kom det sig att protesterna mot regeringen i Kuba fick sådan enorm massmedial täckning medan betydligt större mobiliseringar av revolutionärer de följande dagarna över hela landet, där enbart i Havanna över 100 000 personer demonstrerade till stöd för regeringen, förtegs?

·        Varför spreds förslaget om en humanitär korridor men inte USA:s nederlag i FN där så gott som alla världens länder röstade mot blockaden? Inte heller uppmärksammar medier de 243 nya sanktioner som Trump införde mot Kuba och som Biden upprätthåller.

Inför allt detta kan bara konstateras att nyheter på digitala medier, sociala nätverk och de stora medierna ersätter sanningen med lögn när det gäller Kuba.

Cubainformacion 210808

Paradojas mediáticas a partir del 11 de Julio

SOLIDARITET! HÄV BLOCKADEN! KANYLER TILL KUBA!

Nu driver vi kampanjen ”Kanyler till Kuba”, för att stödja Kubas vaccinationsarbete i, och utanför Kuba.

GE ETT BIDRAG TILL MEDICIN-INSAMLINGEN! Pg 23 57 15 – 0 ELLER Swish 123 182 37 72

Ta ett steg till och bli en del av solidaritetsrörelsen!

Bli medlem i Svensk-Kubanska!

Ange namn, e-post, adress och skicka 300 kr för ett års medlemskap (150 för pensionärer, arbetslösa och studerande)

Swish 123 589 0975 eller Pg 40 54 11 – 0

 

 


Post date: 2021-08-16 12:57:34
Post date GMT: 2021-08-16 11:57:34
Post modified date: 2021-08-16 12:57:34
Post modified date GMT: 2021-08-16 11:57:34

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com