This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Fri Jun 14 16:08:25 2024 / +0000 GMT

Manifestationer till stöd för Palestina och mot homofobi
Manifestationer för stöd för Palestina och mot homofobi

Den kubanska Congan mot homofobi och transfobi tog sitt budskap om "Kärlek är lag" till centrala avenyer i huvudstadens stadsdel El Vedado på lördagen, tillsammans med uttalanden för ett fritt Palestina och mot Israels folkmord. ["Conga" kan närmast liknas vid ett karnevalståg].

Representanter för kubansk HBTQI-aktivism och vänner från andra länder gick med i paraden som krävde "Alla rättigheter för alla människor", organiserad av Nationella Centret för Sexualundervisning (Cenesex) som en del av de kubanska dagarna mot homofobi och transfobi, från 3 till 18 maj.

Kuba uppmuntrar ett effektivt utövande av LGTBIQ+-personers sexuella rättigheter och kombinationen av akademiska, kulturella, sexualupplysande och samhällsengagerade aktiviteter som främjar detta syfte under dessa dagar.

Direktören för Cenesex, Mariela Castro Espín, betonade nyligen i uttalanden till det kubanska tv-programmet Mesa Redonda behovet av att fortsätta att synliggöra de former av våld som transpersoner och deras familjer lever under.

Hon underströk Cenesex avsikt att främja verktyg mot olika former av diskriminering och under förutsättningen att kärlek är lag, vilket bekräftas i Magna Carta och den kubanska familjelagen.

I detta avseende påpekade hon att det är angeläget att öka kommunikationsinsatserna från landets institutioner för att uppnå högre nivåer av förståelse för familjer och samhälle, lärande och acceptans av individualiteter i förhållande till könsidentitet och sexuella preferenser.

Hon pekade också på att det inom LGTBIQ+-samhället finns en revolutionär aktivism till försvar för folkliga frågor, mitt i det aktiva homofobiska mediakorståg som uppmuntrar till avståndstagande och diskriminering av personer med homo- och transsexuella preferenser.

Det var 17:e gången som en Conga mot homo- och transfobi hölls i Havanna. 

Conga contra la Homofobia y la Transfobia en Cuba defiende paz en Palestina

Cubadebate 240512 (ZT)

För att kunna upprätthålla Svensk-Kubanskas solidaritets- och opinionsarbete behöver vi få in minst 150 000 kr under året till vår Kampfond. Om du har möjlighet, ge ett bidrag!

 

 


Post date: 2024-05-15 06:11:42
Post date GMT: 2024-05-15 05:11:42
Post modified date: 2024-05-15 06:11:42
Post modified date GMT: 2024-05-15 05:11:42

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com