This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jul 17 20:04:48 2024 / +0000 GMT

Medlingsförsöken om Venezuela kör fast. USA vägrar samtal. Risken för väpnad konflikt ökar.
Den internationella kontaktgruppens möte om Venezuela slutade i ett uttalande, som inte antogs enhälligt. Bolivia, Mexiko och de karibiska länderna vägrade att skriva på uttalandet som föreslår val, koordination av humanitär hjälp och upprättandet av en teknisk grupp i Venezuela. Andra deltagare, inklusive värdnationen Uruguay, EU och flera latinamerikanska länder skrev på.

Kontaktgruppen är ett initiativ taget av Mexiko, EU och Uruguay med syftet att hitta en ”fredlig, demokratisk” väg ur den politiska krisen ”utan användande av våld”.

Bolivias utrikesminister sa till pressen att Bolivia inte skrev på deklarationen eftersom han anser att frågan om val bara rör venezolanerna.  Mexiko och Uruguay hade föreslagit ett program i fyra steg för dialog, utan förhandskrav. Dessa två länder kommer att arbeta vidare, tillsammans med Bolivia, utan EU.

USA har avvisat all dialog och pressar andra länder att göra likadant. Elliott Abrams, speciellt utsedd av USA för att hantera Venezuela, sa i torsdags att Maduro skulle lämna landet. Elliott är känd för sin ledande roll i Reagan-administrationens politik i Centralamerika, inklusive Iran-Contrasskandalen. Senare var han rådgivare till Bush i upptakten till kriget i Irak.

Pompeo försvarade USA:s hårda linje genom att påstå att libanesiska motståndsrörelsen Hezbolla hade ”aktiva celler” i Venezuela. Han lade inte fram några indikationer för att backa upp sitt påstående.

I torsdags sade den självutnämnde Guaido att alla förhandlingar måste inledas med att Maduro försvinner. Guaido öppnade också dörren för en ”internationell styrka” som skulle ”återställa den konstitutionella ordningen”.

En annan konflikt har byggts upp de senaste dagarna med ankomsten av humanitärt stöd, som Guaido begärt. USA och oppositionen har manat Venezuelas militär att stödja hjälpplanen. Denna skulle enligt uppgift täcka behovet hos 20 000 venezolaner. De venezolanska myndigheterna har varnat för att försök att föra in transporter utan regeringens medgivande är en provokation. Man pekar också på att hjälpsändningen är försumbar i jämförelse med de venezolanska konton som frusits i utlandet. FN varnade i onsdags för att använda hjälpsändningar som en ”pant” i Venezuela.  FN-chefen Guterres sa att ”Humanitär hjälp ska aldrig användas som en politisk pant.” [Också Internationella Röda Korset vägrar att stödja sändningarna].

Ett foto cirkulerade i media. Fotot sades visa containrar som blockerade Tienditasbron, som förbinder Cucuta i Colombia och Urena i Venezuela. USA regerade och Pompeo krävde att Maduro skulle tillåta ”hjälp till svältande människor.” Konstitutionella församlingens ordförande Diosdado Cabello klargjorde i TV att bron varit stängd sedan 2016 då Colombia aldrig gick med på att öppna den. När detta skrivs fortsätter andra gränsövergångar att fungera normalt. Rapporter kom som säger att hjälpsändningar anländer i Cucuta, på den colombianska sidan av gränsen. Också i onsdags visades en video av hjälp som lastades på ett flygplan i Puerto Rico.

I torsdags grep de venezolanska myndigheterna den pensionerade översten Oswaldo Garcia Palomo, som sägs ha varit inblandad i en kupp som var planerad att äga rum i månadsskiftet januari-februari. Garcia har varit eftersökt sedan förra året för misstänkt inblandning i mordförsöket 4 augusti med drönare mot president Maduro.

Myndigheterna uppgav att i Garcias plan ingick att ta över flera militära installationer och skära av kommunikationer. Han följdes noga av venezolanska säkerhetstjänsten och hans planer förhindrades. Garcia har erkänt band till CIA-agenter i Colombia och högerelement i Venezuela.

Venezuelanalyses 190208

https://venezuelanalysis.com/news/14307?fbclid=IwAR1LRuq3Q-lYPnNjewc5aOQjf4b3aG4gEUOJscp6HIqd7iepoT1detxjwk0

 

 


Post date: 2019-02-10 17:52:41
Post date GMT: 2019-02-10 16:52:41
Post modified date: 2019-02-10 17:52:41
Post modified date GMT: 2019-02-10 16:52:41

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com