This page was exported from Svensk-Kubanska Föreningen [ https://svensk-kubanska.se ]
Export date: Wed Jun 29 15:42:55 2022 / +0000 GMT

Mellanöstern i ruiner, Latinamerika nästa?
Uttalande mot USAs strategiska krig – utan slut

Uttalande antaget av Svensk-Kubanska Föreningen i Stockholm på Chemöte 16 juni 2018.

Efter att ha bidragit till förödande inbördeskrig och bombat stater och folkliga rörelser sönder och samman i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Jemen, har USA riktat sina planer mot Latinamerika, för att återta förlorad mark.

På ett par år har maktbalansen förskjutits tillbaka till före Venezuelas banbrytande Bolivarianska Revolution, som i samarbete med Kubas ledde till kostnadsfri allmän hälsovård, utbildning och växande välstånd, och bildandet av ALBA med Bolivia, Nicaragua, Ecuador och flera karibiska öriken, alfabetisering och ögonoperationer i hela Latinamerika och Karibien. 2010 bildade de Latinamerikas och Karibiens Gemenskap, CELAC, som drog undan marken för USAs kolonialdepartement OAS, och tog avstånd från USAs sista regelrätta militärkupp i Honduras 2009.

Dessa länder som enhälligt utropat Latinamerika och Karibien som Fredszon, utsattes redan under Obamas tid för USAs omstörtande intresse. Och med Trump kom Gene Sharps metod för ”mjuka kupper”, som lett till katastrof i Libyen, Syrien, Egypten m fl, också till användning fullt ut mot Venezuela, dock utan att ännu lyckas.

Sen kom de ”mjuka kupperna” i Argentina och Brasilien, som återupptog det militära samarbete med USA som dragits ner på sparlåga i början av 2000-talet. Och USAs Sydkommando utvidgade sina militärbaser och samarbetet med militären i Latinamerika för att återta kontrollen över hela världsdelen. En militär Kondorplan såg dagens ljus.

I Miami invigdes ”Konferensen om Välstånd och Säkerhet i Sydamerika” på inbjudan av USA och Mexiko, för att sedan flytta till USAs Sydkommando, som ansvarar för USAs militära operationen i Latinamerika och Karibien, där officerare informerade om militära planer för Centralamerika.

Hundratals organisationer i ”Mellanamerikanska Röster” fördömde ”denna militärpakt som ökar USAs Sydkommandos närvaro vid gränsen mellan Guatemala och Mexiko, och tillåter USA-militär att operera på mexikansk mark, utan motstycke i historien.” Sydkommandots planer för militärt angrepp på Venezuela är klara. Och det ”mjuka kriget” är på gång i Nicaragua. Den USA-styrda mediemakten har lyckats förvrida synen även på krafter som kallar sig solidariska med Latinamerikas folk.

Idag firar vi i Stockholm Che Guevaras 90-årsdag. Vi vill hedra Che genom att i Solidaritet ansluta oss till de Mellanamerikanska Rösterna och uttalar särskilt vårt stöd till folken i Venezuela och Nicaragua i kampen mot USAs strategiska krig för kontroll över världsdelen.

Che lever! Kampen fortsätter!

Recept för mjuka kupper

1. Uppmjukning

anklagelser om korruption

mediekampanjer

desinformation

2. Avlegitimering

manipulering av ideologiska fördomar

anklagelser om censur, diktatur och totalitarism

3. Social oro

gatubråk och -mobiliseringar

protester utan orsak

ockupation av offentliga institutioner

4. Destabilsering

psykologisk krigföring

ryktesspridning

hävda oregerbarhet

demoralisering av säkerhetsstyrkorna

5. Institutionernas sönderfall

simulera inbördeskrig för att rättfärdiga imperialistiskt ingripande

internationell isolering

regeringens avgång

statskupp

 

 


Post date: 2018-06-16 21:43:23
Post date GMT: 2018-06-16 20:43:23
Post modified date: 2018-06-16 21:43:23
Post modified date GMT: 2018-06-16 20:43:23

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com