Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/mer-om-fns-toppmote-om-agenda-2030/
Export date: Wed Feb 28 6:54:19 2024 / +0000 GMT

Mer om FNs toppmöte om Agenda 2030
När man söker referat i svenska medier från toppmötet i FNs Generalförsamling om Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling så kammar man noll. Det som uppmärksammas är i princip Ukraina, och att Israel protesterar mot Irans närvaro... Efter toppmötet i Havanna G77 plus Kina har det dock gjorts väldigt många påpekanden om sakernas tillstånd i världen och förslag om vad som behöver göras – men om det får vi naturligtvis inte läsa.

Här kommer därför en väldigt summarisk sammanfattning av olika länders ledare under de två första dagarna, baserad på ingresserna i Prensa Latinas dagliga rapportering och begränsad till det som involverar Latinamerika. Ett flertal ledare tog upp USAs blockad mot Kuba.


 

19 september:
Ecuadors president Guillermo Lasso lyfte idag fram barnskydd och miljövård som frågor med stor genomslagskraft för hans regering.

Uruguays president Luis Lacalle uppmanade idag i FN till bättre tillgång för medlemsländerna till möjligheter i form av samarbete, preferenssystem och handelsinstrument.

Bolivias president Luis Arce beskrev idag USAs ekonomiska, kommersiella och finansiella blockad mot Kuba som "inhuman och kriminell".

Paraguays president Santiago Peña uppmanade idag till arbete för att stärka FN för att på ett effektivt och ändamålsenligt sätt svara på de permanenta globala utmaningarna.

Bolivias president Luis Arce krävde att de industrialiserade makterna tar ansvar för klimatkrisen och kompenserar länderna i den globala södern. Han framhöll framgångarna med den suveräna ekonomiska och sociala gemenskapens produktiva modell (Mescp), som tillämpas i landet.

Argentinas president, Alberto Fernández, fördömde här idag USAs införande av ensidiga tvångsåtgärder mot Kuba och Venezuela och försvarade sitt lands suveräna och okränkbara rätt till Malvinasöarna.

Haitis regering uppmanade i dag alla världens ledare att arbeta kollektivt för att i stor skala utveckla de mål för hållbar utveckling som föreslagits av Förenta nationerna.

Guatemalas president Alejandro Giammattei uppmanade till en reform av FN med tanke på behovet av lösningar på osäker livsmedelsförsörjning, migration och andra problem.

Kubas president Miguel Díaz-Canel meddelade i dag att G77 plus Kina förbereder ett toppmöte för ledare för Syd i samband med COP28, som planeras äga rum i Dubai i december.

Blockaden mot Kuba är ett extraterritoriellt, grymt och tyst ekonomiskt krig som åtföljs av ett kraftfullt politiskt destabiliseringsmaskineri, sade president Miguel Díaz-Canel idag när han fördömde den belägring som USA genomför.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan efterlyste i dag närmare förbindelser med Latinamerika och en genomgripande reform av FNs säkerhetsråd, samt en förstärkning av det internationella samarbetet.

Colombias president, Gustavo Petro, uppmanade till att reformera det globala finansiella systemet. Han föreslog idag FN att stå värd för två konferenser för att söka en fredlig lösning på krigen Ukraina-Ryssland och Israel-Palestina. Han uttryckte även att blockaden mot Kuba är orättvis.

Kubas president Miguel Díaz-Canel uppmanade till ett nytt globalt kontrakt inför de ekonomiska utmaningar som länderna i Syd står inför på grund av ojämlikheterna i det finansiella systemet.

Biden använde FN-podiet för att propagera för Ukraina:
USAs president Joe Biden efterlyste idag mer internationellt stöd för Ukraina vid FN:s generalförsamling, i linje med sin kritiserade hållning att ge Kiev en nästan blank check.

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva fördömde i sitt öppningsanförande att de som styr världen saknar politisk vilja att övervinna ojämlikheten.

De globala utmaningarna växer och vi verkar oförmögna att enas för att svara, sade FNs generalsekreterare António Guterres idag och varnade för ökande politiska spänningar. Han uppmanade till global reform som ett alternativ till fragmentering.

Guatemalas president, Alejandro Giammattei, uppmanade till en reform av organisationen för att finna lösningar på osäker livsmedelsförsörjning, migration och andra problem.

20 september:
Mänskligheten har öppnat helvetets portar, varnade FNs generalsekreterare António Guterres i dag med en uppmaning till handling vid toppmötet om klimatambitioner.
Det globala underskottet för att finansiera Agenda 2030 uppskattas till 3,9 biljoner dollar per år, vilket utgör en avgrund på vägen mot detta mål, varnade António Guterres idag.

Surinams president Chandrikapersad Santokhi uppmanade till att förnya den internationella finansiella arkitekturen så att utvecklingsländerna kan finna lösningar på sina problem.

G77 plus Kina Kubas president Miguel Díaz-Canel krävde idag lättnader i utlandsskulden som utgör ett allvarligt hot mot utvecklingen av medlemmarna i G77 plus Kina

Brasiliens president Luiz Inácio Lula da Silva sade att han kommer att tala med Volodymyr Zelenskyj här idag om de frågor som hans ukrainska motpart vill diskutera.

Han bekräftade sitt engagemang för att skapa en palestinsk stat genom att träffa dess ledare Mahmoud Abbas och försvara värdigheten för dem som idag lever på ockuperade områden.

Källa: Prensa Latina 1 / cv 

Links:
  1. https://www.prensa-latina.cu
Post date: 2023-09-21 07:13:24
Post date GMT: 2023-09-21 06:13:24

Post modified date: 2023-09-21 07:13:24
Post modified date GMT: 2023-09-21 06:13:24