Mexiko nationaliserar sina litiumtillgångar

López Obrador
Foto: Pagina 12

Mexiko nationaliserar sina litiumtillgångar

Med ett presidentdekret har Mexiko slutfört en process som inleddes förra året med reformen av gruvlagen: litium har förklarats som statlig egendom för utvinning från den mexikanska underjorden och efterföljande exploatering.

”Det vi gör är att vi nationaliserar vårt litium så att det inte kan exploateras av utlänningar, vare sig från Ryssland, Kina eller USA. Oljan och litiumet tillhör nationen, de tillhör Mexikos folk, er, alla som bor i denna region i Sonora, alla mexikaner”, sade Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.

I förordningen fastställs att cirka 234 855 hektar som omfattar sju kommuner – Arivechi, Divisadero, Granados, Huásabas, Nácori Chico, Sahuaripa och Bacadéhuachi – i den nordliga delstaten Sonora betraktas som litiumreserver och att prospektering, exploatering och användning av dem måste utföras av den mexikanska regeringen. I åtgärden fastställs att redan beviljade koncessioner inte kommer att återkallas, vilket gynnar det kinesiska företaget Ganfeng Lithium, som har det mest avancerade projektet för prospektering i regionen.

Undertecknandet av dekretet avslutar den process som regeringen inledde i april förra året, då den fick en ändring av gruvlagen som erkände litium som en exklusiv resurs för det mexikanska folket och fastställde att prospektering, exploatering, nytta och användning av litium skulle vara statens ansvar genom inrättandet av LitioMx, ett offentligt företag som lyder under energiministeriet.

Ändringen av lagen innebar konflikter, vilket AMLO påpekade under presentationen av undertecknandet av nationaliseringsdekretet: ”Det finns naturligtvis överklaganden, ni vet hur de konservativa är, de vill att Mexiko ska bli en koloni, inte ett oberoende, fritt och suveränt land. Men de kommer inte att uppnå något med sina överklaganden eller kontroverser i rättsväsendet.” Med dekretet fastställde den mexikanska regeringen det specifika område där mineralen är koncentrerad och kallade det för gruvreservat.

Mexiko ligger på tionde plats på listan över länder med litiumreserver. USAs geologiska undersökning uppskattar att landet har 1,7 miljoner ton, dvs. 2,3 procent av världens reserver. Detta är betydligt mindre än Bolivias 21 miljoner ton eller Argentinas 19 miljoner ton som uppskattas av samma myndighet. Siffrorna är dock bara prognoser, eftersom landet har tidiga prospekteringsprojekt men ännu inte påbörjat exploateringsfasen.

I Mexiko finns mineralen i lera och inte i saltplattor som i Argentina och Bolivia. Detta innebär att det krävs annan teknik för att få fram råmaterialet med den kvalitet som krävs för att göra batterier, och den mexikanska staten har inte den nödvändiga erfarenheten: ”Nu kommer den tekniska delen, eftersom litiumet här enligt teknikerna finns i lera, så kräver det en särskild behandling. Men forskare genomför studier för att hitta ett sätt att utvinna det, bearbeta det, det vill säga separera det från leran och få fram detta råmaterial, som är grundläggande för att tillverka batterier”, förklarade López Obrador.

 

Erfarenheterna från Argentina

När det uppstår en rörelse som rör en stats strategiska ställning när det gäller litium är det oundvikligt att hänvisa till den argentinska erfarenheten. I Argentina går kontroversen tillbaka till 1994 års konstitution, som ratificerade provinsernas ursprungliga herravälde över sina naturresurser. Argentina har således ett federalt system för reglering och främjande av gruvverksamhet genom vilket provinserna har kontroll över gruvresurserna och befogenhet att tilldela koncessioner för att utforska och exploatera dem, medan nationen får större delen av de skatteinkomster som är kopplade till verksamheten och instrumenten för produktionspolitik samt vetenskap och teknik.

Eftersom nationalstaten inte kunde ingripa i detta system skapade de tre provinserna med den mest utvecklade verksamheten, nämligen Salta, Jujuy och Catamarca, Litiumgruvregionen genom ett interprovinsiellt avtal för att gemensamt utveckla de ekonomiska och sociala aspekter som härrör från forskning, utvinning, produktion, industrialisering och kommersialisering av resursen och dess produkter och biprodukter.

Avtalet har ännu inte tagit form. För närvarande är Jujuy och Catamarca de enda två provinser där det pågår en kommersiell produktion, och de har olika system. Jujuy har förklarat litium som en strategisk resurs och deltar i partnerskap tillsammans med det statliga provinsbolaget Jemse, med proportionella vinster.

Catamarca däremot är inte partner i något litiumprojekt. I denna provins är Fénix-projektet kommersiellt verksamt, som ligger i Salar del Hombre Muerto (Catamarca) och tillhör företaget Livent Corporation, ett dotterbolag till USA-koncernen FMC. Salta har ännu inte antagit någon ordning eftersom det ännu inte pågår någon produktion, men har anslutit sig till fördraget för att fastställa liknande kriterier i de tre distrikten.

Natalí Risso, Página12, 230222 /cv

México nacionalizó sus reservas de litio