Svensk-Kubanska Föreningen
https://svensk-kubanska.se/mexikos-president-fordomer-usa-invasion/
Export date: Fri Jun 14 23:47:37 2024 / +0000 GMT

Mexikos president fördömer USA "invasion"
Mexikos president avvisar USA- inblandning

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador beskrev ett förslag från USAs tidigare justitieminister William Barr och kongressledamoten Dan Crenshaw som en "invasion".

Mexikos regering avvisade på måndagen ett ingripande av USAs militär, vilket landets kongress begärt för att bekämpa drogkartellerna, en situation som förvärrats efter kidnappningen av fyra USA-medborgare i grannlandet.

Förslaget från USAs tidigare justitieminister William Barr och kongressledamoten Dan Crenshaw om att skicka militärer till andra länder under förevändningen att bekämpa terroristiska narkotikahandlare beskrevs av president Andrés Manuel López Obrador på sin dagliga presskonferens som en "invasion".

"Men vad som är än värre är att de vill använda militärt våld för att ingripa i det politiska livet i ett annat land", sade han.

Barr, som var USAs justitieminister i Donald Trumps administration (2017-2021), publicerade en artikel i Wall Street Journal där han sade att Mexikos nuvarande regering tolererar grupper av narkotikasmugglare.

López Obrador avvisade denna kritik och påminde om att USAs utrikesdepartement överlämnade sin rapport om terrorism till kongressen i februari, där man betonade det goda samarbetet mellan de två regeringarna.

Presidenten beskrev det som "valpropaganda" att kongressledamöter från USAs konservativa republikanska parti har för avsikt att beteckna mexikanska drogkarteller som terrorister.

Han sade att sådana anspråk härrör från en mani USA har att tro att de är världens regering och upprepade sitt avståndstagande från USAs interventionism. Mexiko är ett oberoende och suveränt land.

Situationen förvärrades i fredags när fyra USA-medborgare korsade gränsen från Brownsville i Texas till staden Matamoros i delstaten Tamaulipas och påstods ha kidnappats av en drogkartell.

López Obrador bekräftade nyheten och betonade att hans regering, tillsammans med Tamaulipas guvernör Américo Villarreal, arbetar tillsammans för att ta itu med detta och andra händelser som har inträffat i delstaten.

teleSUR 230307 /cv

Presidente de México rechaza injerencismo de EE.UU. 1

  
Links:
  1. https://www.telesurtv.net/news/mexico-presidente-r echaza-injerencismo-eeuu-20230307-0001.html
Post date: 2023-03-08 13:47:16
Post date GMT: 2023-03-08 12:47:16

Post modified date: 2023-03-08 13:47:16
Post modified date GMT: 2023-03-08 12:47:16